ایران پرس - وزرای دفاع ترکیه و عربستان روز چهارشنبه در ریاض گفتگو کردند.

این گفتگو بخشی از رایزنی های ترکیه در خصوص پیشبرد سیاستهایش در منطقه است.

همزمان با این دیدار رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز در  گفتگوی تلفنی ۴۵ دقیقه‌ای با همتای آمریکایی خود درباره ایجاد مناطق به اصطلاح امن در سوریه  رایزنی کرد و گفته می شود که دو طرف درباره همکاری نظامی در رقه و الباب در سوریه توافق کردند.

گفت و گوی تلفنی اردوغان و ترامپ

 

  رایزنی های مقامات ترکیه در منطقه از نگاه محافل سیاسی در راستای  دور جدید تلاشهای ترکیه برای نجات سیاست های شکست خورده اش در زمینه های سیاسی و نظامی در منطقه بویژه در سوریه و عراق ارزیابی شده است.  تحرکات نظامی ترکیه در سوریه، اهداف خاص سیاسی ، نظامی و امنیتی دارد.

برای ترکیه شهر الباب، ورودی راهبردی به شهر حلب است. تسلط ترکیه برالباب، تلاش کردها را برای متصل کردن مناطق شرقی فرات به منطقه عفرین را ناکام خواهد گذاشت. 

 یکی از اهداف اصلی ترکیه از تحرکات نظامی در سوریه نیز  دور کردن  کُردها از مرزهای جنوبی ترکیه است، زیرا آنکارا مایل نیست سناریوی حزب کارگران کردستان در مرزهای این کشور با سوریه نیز تکرار شود.اما تاکنون سوریه در نیل به این هدف خود ناکام بوده است.

ورود ارتش ترکیه به الباب

 

آنچه مسلم است ترکیه با مداخلات فزاینده اش در سوریه  نتوانسته است تغییری در روند ناکامی ها و شکستهایش  ایجاد کند و همچنان  در باتلاق سوریه گرفتار  است.  

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه بارها تاکید کرده بود که هدف نیروهای نظامی ترکیه از حضور در خاک سوریه براندازی دولت بشار اسد، رئیس‌جمهور این کشورعربی جنگ‌ زده است. ترکیه  با همین هدف  عملیات موسوم  به «سپر فرات» را در ماه اوت در شمال سوریه آغاز کرد.

 این تحرکات  نشان داد که تجاوز ترکیه به خاک سوریه بخشی از بحران سازی  ترکیه در منطقه است که در نتیجه ان ترکیه نیزبه پایگاهی برای گروه‌های تروریستی تبدیل شده است. 

سیاست های  ترکیه بیانگر آن است که این کشور در خاک سوریه بدنبال مبارزه با تروریسم  نیست. اظهارات مقام های ترکیه را می توان حرکتی در جهت  فرار از پاسخگویی به افکار عمومی در داخل  ودر عرصه بین االمللی دانست  که می پرسند  نتیجه مداخله پرهزینه چند ساله ترکیه در سوریه و عراق چه بوده است؟

تحرکات اردوغان برای ایجاد مناطق به اصطلاح امن در سوریه  را نیزکه از سوی سازمان ملل نیز رد شده  است می توان به نوعی دادن روحیه  به تروریست‌هایی دانست  که در حلب در محاصره  قرار گرفته‌اند و در آستانه شکست نهایی  هستند.  به هرحال سیاستهای نسنجیده و اشتباه محاسباتی مقامات ترکیه  موجب شده است که ترکیه درماههای اخیر شرایط ناامن تری را تجربه کند.

  آنکارا در سیاستهایش در قبال سوریه با نزدیک شدن به تلاشهای روسیه و ایران در نشست آستانه در قزاقستان نشان داد که  متمایل به رویکرد سیاسی است اما این به معنای دور شدن از راهبردهای مشترک با آمریکا و عربستان جهت پیگیری  اهدافش  در منطقه  نیست.

تلاش اردوغان برای نزدیک شدن به ایران و روسیه

 

 در مجموع باید گفت  تلاشهای ترکیه در جهت ممانعت از شکست کاملش در منطقه محسوب می شود. البته  عربستان در موقعیتی نیست که بتواند به پیشبرد سیاست های ترکیه در منطقه کمک کند؛ بویژه آنکه ریاض  نیز  بخشی ازعناصر بحران ساز در منطقه است و این واقعیت ترکیه را با چالش بیشتری مواجه می سازد. 113/111

بیشتر بخوانید:

تاکید اردوغان و ترامپ بر تقویت روابط ترکیه و امریکا

کار دشوار اردوغان برای ایجاد توازن سیاسی در مورد بحران سوریه

درخواست اردوغان از مردم ترکیه برای تایید افزایش اختیاراتش 

 

گفت و گوی تلفنی اردوغان و ترامپ
ورود ارتش ترکیه به الباب
تلاش اردوغان برای نزدیک شدن به ایران و روسیه