ایران پرس- "شاه محمود قریشی" وزیر خارجه پاکستان تلفنی با "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه درخصوص اوضاع منطقه "کشمیر" تحت کنترل هند گفت وگو کرد.

"قریشی" در این گفت وگوی تلفنی، همتای روس خود را از آخرین وضعیت منطقه کشمیر آگاه و اعلام کرد، هند با اعمال تغییرات در ساختار کشمیر خواهان تغییرترکیب جمعیتی جمعیت در این منطقه است.

وزیر خارجه پاکستان تصریح کرد، اقدامات هند علیه کشمیر نه تنها برخلاف قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد بلکه نقض فاحش حقوق بشر است.

"سرگئی لاوروف" نیز در این گفت و گوی تلفنی خاطرنشان کرد: مسکو از نزدیک تحولات اخیر در کشمیر را دنبال کرده و نگران تشدید تنش‌ها در منطقه است.

وزیر خارجه روسیه افزود، مسکو خواستار حل و فصل مسائل از طریق مذاکرات است. هند هفته گذشته خودمختاری منطقه کشمیر تحت کنترل این کشور را لغو کرد.

با لغو خودمختاری کشمیراز سوی دولت و پارلمان هند، شرایط برای کشمیری های تحت کنترل هند دشوارتر و زمینه برای مهاجرت هندوها به این منطقه و خرید و فروش اراضی کشمیر از سوی آنها فراهم می شود.

پس از لغو خودمختاری کشمیر از سوی هند،دولت پاکستان رایزنی های منطقه ای و بین المللی خود را برای اعمال فشار بردولت دهلی نو برای بازنگری در تصمیم برای لغو خودمختاری را در دستور کار قرار داده است.

گفتگو با وزیر خارجه روسیه، دومین رایزنی وزیر خارجه پاکستان با یک عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل برای جلب حمایت آنان از حق تعیین سرنوشت کشمیر توسط ساکنان آن برای اعمال فشار بر حزب حاکم بی جی پی هند است.

پیشتر هم شاه محمود قریشی جمعه گذشته در سفری ناگهانی به پکن با وزیر خارجه چین درباره پرونده کشمیر و لغو خودمختاری این منطقه رایزنی کرده والبته توانست نظر مساعد وی برای ارجاع پرونده کشمیر به شورای امنیت سازمان ملل را جلب کند.

"وانگ یی" وزیر خارجه چین دردیدار قریشی ضمن اعلام حمایت کشورش از ارجاع پرونده کشمیر به شورای امنیت سازمان ملل،لغو خودمختاری این منطقه توسط دولت هند را موجب برهم خوردن امنیت و ثبات منطقه دانست که اتخاذ چنین موضعی برای پاکستان که درصدد بین المللی کردن پرونده کشمیر است، بسیارمهم ارزیابی شد.  

بدنبال اتخاذ چنین موضعی ازسوی وزیر خارجه چین،وزیر خارجه هند راهی پکن شد تا بتواند اثرات رایزنی و گفتگوهای قریشی با وانگ یی را کم اثر کند.  

پاکستان در گام دوم مسیر بین المللی کردن پرونده کشمیر پس از لغو خودمختاری این منطقه، درصدد برآمده تا نظر روسیه را هم در جهت کشاندن این پرونده به شورای امنیت جلب کند تا شمار کشورهای عضو دائم این شورا که برای حمایت از موضع اسلام آباد اعلام آمادگی کرده اند، افزایش یاید.

البته موضع روسیه در مقایسه با موضع چین در قبال کشمیر تا حدودی محافظه کارانه تر بود و برغم حمایت پکن از ارجاع پرونده کشمیر به شورای امنیت اما وزیر خارجه روسیه در این باره اعلام نظر نکرد. 

با توجه به مناسبات روسیه و هند، دولت مسکو با وسواس بیشتری به موضعگیری درباره لغو خودمختاری کشمیر اقدام کرده است که دلیل آن هم حفظ روابط روبه رشد خود با دهلی نو است.

در شرایطی پاکستان عزمی جدی برای کشاندن پرونده کشمیر به شورای امنیت سازمان ملل دارد که تصویب هر گونه قطعنامه علیه هند با احتمال وتوی دیگر اعضای دائم شورای امنیت مواجه است که هر کدام از آنها شرکای جدی تجاری و راهبردی دهلی نو محسوب می شوند.135/118

نویسنده: محمدرضا عسگری 

بیشتر بخوانید:

رایزنی وزرای خارجه پاکستان و روسیه درباره کشمیر

گزارش: لغو خودمختاری کشمیر توسط دولت هند