نیروی دریایی ارتش آمریکا در این رزمایش با یک فروند هواپیمای « پی- ۸ پوسایدن» که در ماموریت های شناسایی استفاده می شود به همراه 21 نظامی نیروی دریایی خود شرکت کرد.
رزمایش مشترک آمریکا و هند که روزپنج شنبه آغاز شده به مدت دو روز ادامه دارد.
توسعه همکاری های نظامی و دفاعی از جمله دستورکارهای هند و آمریکا است که برگزاری رزمایش های مشترک بین آنان، تنها بخشی از منظومه مناسبات و همکاری های دهلی نو و واشنگتن درعرصه نظامی است.
البته برنامه دولت آمریکا برای گسترش همکاری نظامی با شرکای خود در منطقه از جمله هند، ژاپن و کره جنوبی دارای اهداف متنوعی است.
دولت آمریکا با تقویت همکاری ها در بخش دفاعی و نظامی با شرکای خود درمنطقه می تواند بخشی از تسلیحات ساخته شده توسط شرکت های آمریکایی را به آنان بفروشد واز این طریق درآمدهای قابل توجهی را برای این شرکت ها کسب کند.
علاوه بر این، آمریکا از طریق برگزاری رزمایش های مشترک با کشورهای منطقه به خصوص هند و ژاپن، تلاش می کند فشار سیاسی وروانی خود علیه چین به عنوان یک رقیب استراتژیک را همچنان بر این کشورحفظ وآنرا تشدید کند.
البته این گمانه وجود دارد که آمریکا ضمن آنکه در ابعاد سیاسی روابط خود با هند و ژاپن تلاش می کند تنش در روابط دهلی نو و توکیو با پکن را حفظ کند، با بسط و توسعه همکاری های نظامی با این دو کشوردرصدد است با برانگیختن حساسیت های پکن، هند و ژاپن را بیش از پیش به حمایت های نظامی خود دستکم از نظرروانی وابسته کند.
سیاست دولت آمریکا این است که با توجه به مناقشه بین هند و ژاپن با پکن، با سیاست چین هراسی، دهلی نو و توکیو را به قرار گرفتن در چتر حمایتی خود وادار کند.
حدود پنج ماه پیش نیروی های دریایی هند، آمریکا و ژاپن رزمایش «مالابار 2018» را در نزدیکی سواحل جزیره گوام واقع در غرب اقیانوس آرام برگزارکردند.
آمریکا در دوره «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشورسیاست فروش امنیت را در دستور کار دارد که در این برنامه باید فروش تسلیحات به شرکای کاخ سفید دستکم دوبرابر شود.
سیاست چین هراسی آمریکا تا حدودی بر هند و ژاپن تاثیر گذار بوده است و آنان تامین امنیت خود در وابستگی نظامی به واشنگتن تعریف کرده اند.
هند که حملات احتمالی دریایی را یکی از جدی ترین تهدیدات تروریستی ضد خود می داند، با برگزاری رزمایش های مشترک با آمریکا می کوشد تا آمادگی خود در مقابله با این گونه تهدیدات را ارتقاء بخشد.
به خصوص آنکه در حملات تروریستی سال 2008 به شهر بمبئی هند، تروریست ها ازراه دریا خود را این کشور رسانده بودند.
البته باید توجه داشت که تقویت همگرایی هند و آمریکا به ویژه دربخش نظامی، حساسیت های پاکستان را هم برمی انگیزد و تحت این شرایط بر خلاف نظر کاخ سفید، اسلام آباد به سمت روابط راهبردی با چین کشانده خواهد شد.
به نظر می رسد، اگرچه آمریکا با ترجیح هند و ژاپن در روابط منطقه ای به ترتیب خواهان فشار بر پاکستان و چین است، اما این سیاست بر خلاف انتظارمقامات کاخ سفید به تعمیق روابط ضد آمریکایی پکن واسلام آباد منجر می شود. 139/110
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
روابط هند و آمریکا تحت تاثیر سیاستهای دولت ترامپ
توسعه همکاری های نظامی هند و آمریکا/ تحلیل