در بیانیه روابط عمومی ارتش پاکستان، گسترش همکاریهای نظامی دو جانبه و مبارزه با تروریسم از اهداف این رزمایش اعلام شده است که تا دهم دسامبر ادامه دارد. رزمایش مشترک «الشهاب 1» سال گذشته در پاکستان برگزار شد.
پاکستان که به عنوان کشور اسلامی در سال 1947 استقلال یافت همواره مورد توجه عربستان و بخصوص وهابیون قرار داشته است تا روابط خود را با اسلام آباد توسعه دهند.
روابط نظامی پاکستان و عربستان در اوایل دهه 80 با امضای قرارداد نظامی وارد مرحله تازه ای شد زیرا پاکستان موافقت کرد در صورت درخواست رژیم آل سعود نیرو به عربستان اعزام کند و به گونه ای محافظت از خاندان سعودی را بر عهده گرفت.
هنگام یورش صدام به کویت، پاکستان در سه مرحله حدود ده هزار نیرو به عربستان اعزام کرد تا از خاندان سعودی محافظت کند. علاوه براین عربستان در کنار امارات و پاکستان با پشتیبانی از گروه طالبان نه تنها موجب ناامنی در افغانستان بلکه در تمامی منطقه شده اند.
در آن سو، عربستان کوشیده است با دادن نفت رایگان و اعطای به اصطلاح کمکهای مالی، از ارتش پاکستان به عنوان بازوی نظامی خود در منطقه و در حفاظت از رژیم آل سعود استفاده کند. این در حالی است که ورود پاکستان به مناقشات عربی و منطقه ای با کمک عربستان تاثیر منفی بر وجهه آسلام آباد در میان طوایف داخلی و همچنین کشورهای عربی و منطقه ای گذاشته است.
شیرین مزاری کارشناس مسایل سیاسی می گوید؛ "با توجه به درگیری های طایفه ای و مذهبی موجود در پاکستان، دخالت اسلامآباد در منازعات کشورهای عربی و بخصوص جنگ یمن که اغلب بعد طایفهای و مذهبی دارد، اثرات بسیار منفی بر کشور می گذارد و در این باره لازم به نظر می رسد که پاکستان سیاست بی طرفی خود را حفظ کند."
یورش وحشیانه عربستان به یمن و ناکامی سردمداران سعودی در تشکیل ائتلاف ضد مردم این کشور باعث شد تا عربستان بیشتر به سمت استفاده از توانایی های نظامی و فرماندهی ارتش پاکستان سوق یابد. اما با توجه به جنایات آل سعود در یمن و کشتار زنان و کودکان این کشور، مردم پاکستان به شدت با مشارکت دولت و ارتش این کشور در جنگ یمن مخالف هستند و همین موضوع باعث شده است تا دولت پاکستان برای همکاری با ارتش عربستان در جنگ یمن با احتیاط بیشتری عمل کند.
حیدر علوی روحانی سرشناس اھل سنت در پاکستان می گوید؛ مردم پاکستان حمله عربستان به یمن و کشتار مردم بی گناہ این کشور را به شدت محکوم می کنند. مردم پاکستان شریک مصیبتھای مردم یمن هستند نه اینکه بخواهند در کنار جنایت کاران ضد آنان قرار بگیرند. علما نیز همواره درباره پیامدهای شرکت در جنگ یمن به دولت و ارتش پاکستان هشدار داده اند.
در هر حال با توجه به اعتراض های گسترده مردم و محافل سیاسی پاکستان این احتمال که ارتش این کشور ممکن است در پوشش رزمایش مشترک به عربستان نیرو اعزام کند تا در چارچوب نیروهای این کشور به یمن بروند دور از ذهن نیست. زیرا دولت و ارتش پاکستان به دلیل کمکهایی که از حکام ال سعود می گیرند نمی توانند در برابر خواسته های این چنینی حکام سعودی مقاومت چندانی از خود نشان دهند، امری که در درازمدت مخالفت های بیشتری را میان لایه های مختلف جامعه پاکستان برخواهد انگیخت.
135/110
نویسنده: مجيد وقاری
بیشتر بخوانید :
آغاز رزمایش عربستان و پاکستان با نام «شهاب 2»
رزمایش مشترک پاکستان و روسیه/ تحلیل