در رزمایش دو هفتهای اتحاد و دوستی بین پاکستان و روسیه، کماندوهای زبده دو کشور در آن حضور دارند.
«آصف غفور» سخنگوی ارتش پاکستان با اعلام خبر آغاز این رزمایش در خاک روسیه گفت، قرار است نظامیان دو کشور تمریناتی در زمینه مبارزه با تروریسم، آزاد سازی گروگانها، عملیات تفتیش و امداد و نجات داشته باشند.
در مراسم آغاز این رزمایش مقامات ارشد نظامی روسیه و پاکستان بر روند مراحل مختلف آن نظارت کردند.
خبر آغاز این رزمایش مشترک درحالی منتشرشده است که «نفیس زکریا» سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان پیشتر اعلام کرده بود، ژنرال «قمر جاوید باجوا» فرمانده نیروی زمینی ارتش این کشور، هفته نخست ماه اکتبر به روسیه سفر میکند.
افزایش همکاری های روسیه و پاکستان
زکریا تأکید کرد، پاکستان و روسیه در زمینه دفاعی همکاری دارند و موافقتنامه های مختلفی در خصوص افزایش همکاری امضا کردهاند.
چندی پیش هم پاکستان برای خرید جنگندههای سوخو و بالگردهای ام آی 35 به توافقاتی با روسیه دست یافت و چند نمونه از بالگردهای روسی به دولت ایالتی بلوچستان تحویل داده شد.
رزمایش مشترک روسیه و پاکستان نشان می دهد که دو کشور در چارچوب توسعه همکاری های دفاعی و نظامی تمرینات مشترک نظامی را هم در دستور کار دارند.
در همین راستا اولین رزمایش مشترک مسکو و اسلام آباد سال گذشته برگزارشد.
در بررسی علل گسترش همکاری های دفاعی و نظامی پاکستان و روسیه، بخش عمده ای از آن مربوط به شرایط محیط منطقه ای و بین المللی است که این دو کشور را به این گونه همکاری ها کشانده است.
پاکستان که از دستکم پنج سال گذشته تاکنون تنش های بسیاری را در مناسبات خود با آمریکا تجربه کرده است، در اعتراض به تغییرسیاست های واشنگتن در قبال اسلام آباد، توسعه همکاری با رقبای کاخ سفید در در عرصه بین المللی را در دستور کار قرار داده است.
کاهش کمکهای امریکا به اسلام آباد و جایگزینی چین و روسیه در معادله جدید پاکستان
آمریکا ضمن آنکه در مناسبات منطقه ای خود هند را بر پاکستان ترجیح داده است، با متهم کردن این کشور به حمایت از تروریسم و براه انداختن جنگ نیابتی علیه هند و افغانستان، کمک های مالی و نظامی به اسلام آباد را هم بشدت کاهش داده است.
این شرایط موجب شده تا دولت پاکستان به منظور جایگزین کردن یک قدرت بزرگ درهمکاری های راهبردی پس ازتجدید نظر کاخ سفید در همکاری های استراتژیک با اسلام آباد، چین و روسیه را در معادله جدید همکاری قرار دهد.
«احمد سعیدی» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان می گوید، هدف پاکستان این است که به آمریکا نشان دهد که اگر شما با ما سازش ندارید و نیازمندی های ما را برآورده نمی سازید ما مجبور هستیم با حریفان شما دوستی کنیم.
در مقابل هم روسیه از گسترش روابط با پاکستان به خصوص با هدف جذب یک متحد قبلی آمریکا در منطقه، استقبال می کند و درهمین راستا بارها برای تامین نیازهای متنوع راهبردی اسلام آباد اعلام آمادگی کرده است.
از نظر روس ها، توسعه همکاری ها با پاکستان می تواند حوزه نفوذ مسکو در این کشور را که تا پیش از این در اختیار آمریکا بوده راگسترش دهد.
به خصوص آنکه روسیه با افزایش همکاری ها با پاکستان می تواند این نفوذ را تا مجاورت مرزهای مشترک این کشور با افغانستان توسعه دهد که برای آمریکا که تلاش دارد درافغانستان قدرت برتر باشد، نگران کننده خواهد بود.
محمد رضا عسگری
133/110
بیشتر بخوانید:
نخستین رزمایش مشترک پاکستان و روسیه
همکاری روسیه و پاکستان در مبارزه با تروریسم
تلاش سفارت روسیه در پاکستان برای بازگرداندن خلبان روس