به گفته تلویزیون دولتی چین، حدود 10 هزار نفر از نیروهای نظامی این کشور که عمدتاً تفنگداران نیروی دریایی چین هستند؛ در یکی از کم سابقه ترین نقل و انتقالات به منطقه رزمایش اعزام شده اند.
تلویزیون چین به مدت زمان این رزمایش اشارهای نکرده است.
هدف از این رزمایش، ارتقای توانایی های رزمی، عملیاتی و هجومی نیروی دریایی ارتش چین اعلام شده است.
در همین حال روزنامه گلوبال تایمز چین گزارش داد، احتمال می رود چین نیروهای تفنگدار دریایی بیشتری را به جیبوتی و پاکستان اعزام کند.
رزمایش بزرگ تفنگداران نیروی دریایی چین در شرایطی آغاز شده که همزمان «ریامیزارد ریکودو» وزیر دفاع اندونزی از رایزنی با کشورهای عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ سه آن) برای اجرای عملیات گشت زنی دریایی در آبهای مورد اختلاف در دریای چین جنوبی،خبر داد.
مالکیت بر دریای چین جنوبی که عمده ترین اختلاف بین پکن و اعضای آسه آن محسوب می شود،در سال های اخیر بر روابط آنان تاثیر گذار بوده است.
با وجود آنکه در تابستان سال 2017 وزرای امور خارجه ده کشورعضو اتحادیه آ سه آن و چین، برای حل اختلافات در دریای چین جنوبی از طریق گفتگو توافق کردند، اما هنوز نشانه هایی از اراده جدی دو طرف برای تحقق چنین توافقی مشاهده نشده است.
اگرچه توافق آسه آن و چین برای گفتگو درباره اختلاف دردریای چین جنوبی که بنا به ملاحظات کلان طرفین در لزوم حل مناقشه در چارچوب های مذاکراتی انجام شد،اما همچنان اقدامات تحریک آمیزآمریکا برای تشدید تنش بین پکن و اعضای آسه آن از تهدیدهای جدی این توافق محسوب می شود.
چین که تداوم و تقویت همکاری با آسه آن به خصوص حضور مستمر در بازار کشورهای عضو این اتحادیه را راهبردی مهم در تجارت خارجی خود می داند، تلاش می کند از شیوه های دو و چند جانبه مناقشه در دریای چین جنوبی را مدیریت کند.
راهبرد چین در بهره گیری از ظرفیت (آ سه آن) در مهار تنش در منطقه
در چنین سیاستی، دولت چین تلاش دارد با رایزنی و گفتگوهای دو جانبه مبتنی برتوسعه مناسبات اقتصادی و کمک به نیازهای سرمایه گذاری اعضای آسه آن با جلب نظر مساعد آنان برای حمایت از اصل مذاکره در مناقشه دریای چین جنوبی، هر گونه تلاش در درون (آ سه آن) خارج از این چارچوب را شکننده کند.
«فو یینگ» کارشناس مسائل منطقه در چین می گوید، روابط پکن و آ سه.آن را باید روابطی از نوع دیگر دانست زیرا در سایه این روابط کشورهای عضو آسه آن می توانند به رشد اقتصادی خود ادامه دهند و از سوی دیگر دخالت کشورهای فرامنطقه ای را در این منطقه کاهش دهند.
البته باید توجه داشت که چین در قبال اختلاف با آسه آن در دریای چین جنوبی سیاست دو وجهی را دنبال می کند که بخشی از آن ظرفیت سازی برای حل اختلاف از طریق گفتگو و بخشی هم نمایش تداوم اقتدار دریایی است.
از نظر مقامات پکن صرفا تاکید بر گفتگو برای حل این مناقشه می تواند به شائبه ناتوانی و ضعف چین در مقابله با کشورهایی که با آنان در این حوزه دریایی اختلاف دارد، منجر بشود و به همین دلیل برگزاری رزمایش توسط ارتش چین می تواند نمایش بخشی از توانایی این کشور در صیانت از مالکیت بر دریای چین جنوبی باشد.
114/110
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
توافق آ سه آن و چین برای حل اختلافات در دریای چین جنوبی
هشدار چین به تحرکات ناو جنگی آمریکا در دریای چین جنوبی
توافق چین و ویتنام درباره دریای چین جنوبی/ تحلیل