بر اساس بیانیه وزارت دفاع جمهوری آذربایجان، در این رزمایش شش روزه، که از امروز (دوشنبه - 12 مارس) آغاز شده است - 25 هزار تن از نیروهای نظامی این کشور حضور دارند.
ارتش جمهوری آذربایجان برای مقابله با نیروهای ارمنستان و شبه نظامیان ارمنی قره باغ، همواره درحال آمادگی به سر می برد.
برگزاری رزمایش های متعدد به صورت انفرادی و مشترک، از جمله راههای آماده نگه داشتن ارتش جمهوری آذربایجان است.
برگزاری رزمایشهای پی در پی ارتش در داخل و مناطق مرزی جمهوری آذربایجان، ضمن تحریک ارمنستان به آمادگی برای مقابله احتمالی با کشور همسایه، دولت ایروان را به واکنش وادار کرده است.
این واکنشها به اشکال مختلف صورت میگیرد و هدف از آن جلب توجه جامعه جهانی است. به عنوان مثال دریک مورد، "داویت تونویان"Davit Tonouyan از جمله کارشناسان نظامی ارمنستان پیش از این گفته است:
"قراردادهای بینالمللی در خصوص برگزاری رزمایشها بویژه در چارچوب سازمان امنیت و همکاری اروپا که ارمنستان و جمهوی آذربایجان نیز در آن عضویت دارند، در برگیرنده میعارهای نظارتی است. بویژه بر اساس سند وین، کشورها موظف شدهاند کشورهای دیگر را در جریان رزمایشهای خود با حضور بیش از 9000 سرباز و نیروی امنیتی قرار دهند".
با این وجود، تاکنون جمهوری آذربایجان، ارمنستان را در جریان رزمایش های خود قرار نداده است. این در حالی است که در برخی موارد مقامهای باکو انتظار دارند، طرف ارمنی را ازطریق بیانیههای رسمی ارتش جمهوری آذربایجان، که یک روز پیش از رزمایش منتشر میشود مطلع کنند. البته به نظر میرسد که هدف ارمنستان از طرح این گونه مسائل در رسانهها، جلب توجه هر چه بیشتر جامعه اروپایی به وضع جاری مناقشه آذری - ارمنی و رفتار مقام های دولت باکو است.
جمهوری آذربایجان علاوه بر برگزاری رزمایشهای داخلی، به صورت مشترک نیز با برخی از کشورهای منطقه بویژه ترکیه در طول سال، رزمایشهایی تدارک میبیند. در این زمینه، "یرواند بوزویان"Yerond Bouzvian کارشناس سیاسی ارمنی گفته است:
"هدف از برگزاری رزمایش های مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان ، صرفا" اعمال فشار بر ارمنستان و شبه نظامیان ارامنی قره باغ است".
همچنین به اعتقاد "مهران هاکوپیان" Mehran Hakopian نماینده مجلس ملی ارمنستان،
"هدف از رزمایش مشترک جمهوری آذربایجان و ترکیه ، همکاری متقابل در هنگام عملیات نظامی است".
در مجموع باید گفت: با وجود توجیهات منطقی جمهوری آذربایجان، برگزاری رزمایشهای ارتش این کشور همواره به تحریک ارمنستان منجر می شود. این تحریک در وهله نخست واکنش های منفی دولت ایروان را در پی خواهد داشت. در مراحل بعدی نیز به مسابقه تسلیحاتی جمهوری آذربایجان و ارمنستان منجر خواهد شد.
نویسنده: محمد علی طالبی
137/110
بیشتر بخوانید:
درخواست از جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای کاهش تنش در منطقه قره باغ/ تحلیل
انتقاد نماینده مجلس ملی ارمنستان از رزمایش مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان
ایران، جمهوری آذربایجان و ارمنستان را به خویشتنداری دعوت کرد
اینفوگرافی:بحران قره باغ جنگ بی پایان