گسترش روابط تجاری با کشورهای همسایه، از اهدافی بود که دولت سیزدهم در آغاز راه خود تعیین کرده بود و به نتایج چشمگیری نیز دست یافته است.
در مردادماه 1400 همزمان با آغاز فعالیت دولت سیزدهم، «سیدابراهیم رئیسی» رئیسجمهوری در سخنرانیهای خود و تعیین اهداف توسعه اقتصادی، گسترش روابط تجاری با همسایگان را در اولویت قرار داد و خواستار تدوین برنامهای در این راستا شد.
با آغاز به کار رسمی دولت، وزارتخانههای مربوطه برنامه دیپلماسی اقتصادی را در دستور کار گذاشتند و برنامه ریزیها درخصوص تدوین راهکارهای دقیق انجام شد و به صورت بخشنامه برای کاهش مشکلات، تسهیلگری، فراهم کردن زیرساختها و رفع نیازهای توسعه روابط با همسایگان ابلاغ شد.
سیاست های دولت سیزدهم، به گونه ای بوده که بسیاری از مشکلات انسداد و محدودیت در صادرات و واردات رفع شده است.
تخصیص بخش قابل توجهی از تجارت به توسعه روابط با کشورهای همسایه، تصمیم درستی برای از میان برداشتن تحریم های ناجوانمردانه بین المللی است که نتیجه بخش نیز بوده، و توسعه را به همراه دارد.
از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم و اقدامات مثبت صورت گرفته در حوزه تعامل با کشورهای مختلف بهویژه همسایگان و دیپلماسی متوازن، شاهد یک رونق نسبی در حوزه تجارت خارجی بودهایم.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، وزارت اقتصاد و دارایی در گزارش جدید خود اعلام کرد: مبادلات تجاری جمهوری اسلامی ایران در سال 1401 با 15 کشور همسایه با رشد 14.5 درصدی به 58 هزار و 843 میلیون دلار رسید.
مجموع مبادلات بازرگانی (صادرات غیرنفتی و واردات) با 15 کشور همسایه در سال گذشته (1401)، 52 درصد از ارزش کل تجارت خارجی را داشته است.
براساس این گزارش، میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای برق، نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی) به 15 کشور همسایه شامل کشورهای امارات متحده عربی، پاکستان، افغانستان، بحرین، قطر، کویت، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، روسیه، ترکیه، قزاقستان، ترکمنستان، عمان و عربستان سعودی ، در مقایسه با مدت مشابه سال 1400، افزایش 19.5 درصدی در ارزش دلاری داشته است.
طبق گزارش وزارت اقتصاد و دارایی، بیشترین رشد وزنی و ارزشی صادرات غیر نفتی در بین این کشورها، با ارزش 14.7 میلیون دلار متعلق به عربستان سعودی بوده است.
پنج کشور نخست مقصد صادراتی کالاهای ایرانی از بین کشورهای همسایه به ترتیب عراق، ترکیه، امارات متحده عربی، افغانستان و پاکستان است.
117