ایران پرس- همایش بین المللی توسعه چابهار با عنوان 'روز چابهار' با حضور «محمد اسلامی» وزیر راه و شهرسازی و 500 مهمان از 35 کشور روز سه شنبه برگزار شد.

همزمان با این همایش عملیات تخلیه کشتی کانتینری و تخلیه و بارگیری نخستین محموله صادراتی  کشور افغانستان به هند در بندر چابهار آغاز شد.

"امام محمد وریماج" معاون وزیر حمل و نقل افغانستان در این مراسم گفت: امروز برای نخستین بار شاهد صادرات از طریق بندر چابهار به کشور هند هستیم وبهره گیری از امکانات این بندر برای صادرات کالا از برنامه های مهم دولت کابل است.

 بندرچابهار به عنوان بزرگترین بندر اقیانوسی ایران یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان است و در کریدور شمال - جنوب نقش مهمی ایفا می کند. 

این بندربا ظرفیت سالانه هشت و نیم میلیون تن تخلیه و بارگیری کالا نزدیکترین مسیر برای کشور افغانستان و آسیای مرکزی برای ترانزیت کالاست و از این جهت یک فرصت بسیار مناسب برای جذب فعالان و سرمایه گذاران داخلی و خارجی  است. در همین راستا همزمان با همایش بین المللی توسعه بندر چابهار 8 قرارداد به امضا رسید.

از جمله این قرارداد ها توافقنامه ایجاد خط مسافری بین چابهار و مسقط است. در تفاهم نامه دیگری 4 شرکت حمل و نقل و کشتیرانی ایرانی و افغان برای جابه‌جایی کالا در مسیرهای مختلف از بندرچابهار به توافق رسیدند.

همکاری های حمل و نقل در زمینه صادرات سنگ آهن از طریق بندر چابهار به چین از دیگر قراردادهایی است که به امضا رسید. در قرارداد دیگری ایجاد خط کشتیرانی تجاری حمل و نقل کالا در مسیر بندر چابهار به بنادر عمان و دبی نیز بین دو شرکت بخش خصوصی منعقد شد.

مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل درباره آینده این بندر می‌نویسد: «چابهار به یک کریدور کلیدی حمل‌ونقل میان هند، ایران و افغانستان تبدیل خواهد شد که در قلب یک شبکه حمل‌ونقل بزرگ‌تر چندگانه [خاکی، آبی، ...] برای کالا و مسافر در سرتاسر این سه کشور جای می‌گیرد.

اشتیاق هند برای سرمایه گذاری در بخش حمل ونقل دریایی و بندری ایران نشان می‌دهد نگاه هند به سرمایه گذاری در چابهار بلند مدت است. اظهارات معاون وزیر حمل و نقل هند در همایش روز چابهار این دیدگاه را بخوبی نشان می دهد.

"کوپال کریشنا " در همایش بین المللی توسعه بندر چابهار با دعوت از کشورهای منطقه آسیای میانه و قفقاز برای پیوستن به موافقت نامه بین المللی دالان ترانزیتی چابهار خاطرنشان کرد: هند متعهد به سرمایه ‌گذاری در چابهار است. کریشنا با بیان اینکه چابهار نقطه عطف در روابط سه کشور هند، ایران و افغانستان است، تاکید کرد باید از تحریم ‌هایی که علیه ایران اعمال شده است، فاصله بگیریم و تحریم‌ ها را دور بزنیم.

"ادیتی بهادوری" از کارشناسان در مسایل اقتصادی می گوید: هدف اصلی هندی ها از مشارکت در توسعه بندر چابهار تدارک یک مسیر تجاری با افغانستان بدون عبور از یک کشور سوم است.

قطع نظر از برخی دید گاه های سیاسی مطرح در این زمینه باید گفت، آنچه برای ارتقاء همکاری‌های چند جانبه در منطقه اهمیت دارد؛ همگرایی و هم افزایی در زمینه توسعه روابط اقتصادی و تجاری است. این حلقه همکاری زمانی کامل خواهد شد که از همه ظرفیت ها بدرستی استفاده شود.

از اینرو ضرورت دارد بندر چابهار به خطوط راه آهن کشورهای منطقه نیزمتصل شود تا از این طریق امکان دسترسی به سایر کشورهای منطقه از جمله آسیای مرکزی نیز فراهم شود. 113/118

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتربخوانید:

ابراز خرسندی "اشرف غنی" از انتقال نخستین محموله صادراتی افغانستان به بندر چابهار

آغاز انتقال نخستین محموله صادراتی افغانستان به هند از طریق بندر چابهار/ تحلیل

بندر چابهار؛ قابل اعتمادترین مسیر تجاری در منطقه