ایران پرس - هرچند اقدام "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا در زمینه دستور خروج نظامیان آمریکایی از شمال سوریه که زمینه ساز تهاجم ترکیه به این منطقه شد، با انتقادهای زیادی مواجه شده اما اکنون واشنگتن قصد دارد جای پای خود را در مناطق نفت خیز شرق سوریه محکم کند.

"مارک اسپر" وزیر دفاع آمریکا روز دوشنبه مدعی شد، پنتاگون در نظر دارد شماری از نظامیان آمریکایی را برای محافظت از میادین نفتی در شمال شرق سوریه مستقر کند تا نفت به دست نیروهای داعش و گروه‌های دیگر نیافتد.

وزیر دفاع آمریکا گفت: ما نیروهایی در شهرهای شمال شرق سوریه داریم که در نزدیکی میادین نفتی مستقرهستند و این نیروها، اکنون در مرحله عقب نشینی نیستند. هدف از این اقدام، جلوگیری از رسیدن درآمدهای نفتی به داعش و گروه های دیگری است که ممکن است خواستار دستیابی به این درآمدها برای فعالیت های زیانبار خود باشند. وی مدعی شد که هنوز تصمیم مشخصی دراین زمینه اتخاذ نشده است.

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اخیرا در ماه جاری تصمیم گرفت همه 1000 نظامی آمریکایی مستقر در شمال سوریه را از این منطقه خارج کند، تصمیمی که با انتقادهای گسترده ای همراه شد. بخشی از نظامیان آمریکایی در راستای فرآیند عقب نشینی از شمال سوریه، روز دوشنبه وارد عراق شدند. به رغم تصور کردهای سوریه درباره تداوم حمایت آمریکا از آنها، اما ترامپ به یکباره پشت آنها را در برابر ترکیه خالی کرد و به اصطلاح به آنها از پشت خنجر زد. ترامپ در توجیه این مساله مدعی شده که آمریکا 10 سال در سوریه جنگیده و اکنون باید سربازان خود را از چرخه جنگ‌های بی پایان خارج سازد.

در عین حال ترامپ معتقد است هر اقدامی باید سود و منافع مالی برای آمریکا به همراه داشته باشد و لذا دلیلی برای حمایت از کردهای سوریه در مقابل تهاجم ترکیه نمی بیند و آنها را به حال خود رها ساخت. با این حال ترامپ به دلیل خارج کردن نیروهای آمریکایی از شمال سوریه، با انتقادهای بسیاری از سوی فرماندهان سابق نظامی آمریکا، دموکرات ها و برخی متحدان جمهوریخواه خود روبرو است. "دونالد ترامپ" در حرکتی تناقض آمیز و بر خلاف مواضع قبلی خود اکنون حامی طرح پنتاگون درباره حفظ شماری از نظامیان آمریکایی در سوریه است.

یک مقام ارشد آمریکایی دراین باره اظهار داشت، این تعداد متشکل از حدود 200 نیرو خواهد بود که برای جنگ با داعش در سوریه باقی خواهند ماند و هدف آنها جلوگیری از پیشرفت های دولت سوریه و نیروهای روسی در (مناطق کرد نشین) سوریه است. به گفته وی، مهم ترین هدف حفظ نیروها در این منطقه، جلوگیری از تشکیل دوباره داعش در سوریه و عراق خواهد بود.

این مقام آمریکایی گفت: یکی از منافع جانبی چنین طرحی، کمک به کردها برای حفظ کنترل بر میادین نفتی در شرق سوریه خواهد بود. ترامپ در پیامی توییتری به این موضوع اشاره کرده است. وی در توییتی نوشت، «ما امنیت نفت را حفظ کردیم».

هر چند وزیر دفاع آمریکا مدعی شده که ادامه حضور نظامیان آمریکایی درشمال شرق سوریه برای جلوگیری از دستیابی احتمالی داعش به میادین نفتی شرق سوریه در استان دیرالزور است، اما به نظر می رسد برای واشنگتن سیطره بر منابع انرژی سوریه از اهمیت بیشتری نسبت به جان کردهای سوری که اکنون درمعرض تهاجم  نظامی ترکیه به شمال سوریه قرار گرفته و دهها هزار نفر از آنها آواره شده اند، برخوردار است.

دونالد ترامپ روز دوشنبه در حالی که خروج نیروهای این کشور از سوریه را یک خبر خیلی خوب توصیف کرد، گفت: ممکن است با شرکت های نفتی آنجا که برای آمریکا پول داشته باشد، تعامل کند. ترامپ درباره باقی ماندن نیروهای آمریکایی در سوریه تاکید کرد تنها گروه کوچکی در این منطقه برای امنیت چاه های نفتی باقی خواهند ماند. ما با کردها روابط خوبی داریم اما هیچگاه تعهد نداده ایم که تا آخر تاریخ از آنها محافظت کنیم.

بدین ترتیب دولت ترامپ قصد دارد بخشی از نیروهای آمریکایی را در مناطق نفتی شرق سوریه مستقر کند. هدف واشنگتن جلوگیری از دستیابی دولت سوریه به حوزه های نفتی در این منطقه است. هدف دیگر دولت ترامپ بهره برداری از این منابع از طریق مشارکت با شرکت‌های نفتی فعال در این منطقه است.

139/117

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

انتقاد آلمان ازنقش منفی آمریکا و ترکیه در ناتو و بی اعتمادی به واشنگتن/ تحلیل

ترامپ و حمله ترکیه به شمال سوریه؛ از چراغ سبز تا تحریم/ تحلیل