با گذشت دو هفته از ناپدیدشدن روزنامه‌نگار منتقد رژیم آل سعود، ماجرا وارد مرحله تازه ای شده به طوری که روسای جمهوری آمریکا، فرانسه، مقامات بریتانیا و مسوولان اتحادیه اروپا که روابط نزدیکی با عربستان دارند؛ مواضع صریحی در این زمینه اتخاذ کرده اند.

به گزارش دوشنبه ایران پرس، «دونالد ترامپ»رئیس جمهوری آمریکا در تازه ترین اظهار نظر خود و با وجود فشارهای رسانه ای بر کاخ سفید، درباره قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار منتقد عربستانی، تهدید کرد که اگر عربستان در پس ماجرای مفقود شدن این روزنامه نگار منتقد  باشد «تنبیهی سخت» در انتظار ریاض خواهد بود.

این درحالی است که ترامپ تا پیش از این همواره از احتمالات در این خصوص سخن می گفت و این که هنوز چیزی ثابت نشده و در حد گمانه زنی است، اما این بار مجبور به واکنش شد و با وجود قرارداد تجاری هنگفت نظامی با عربستان، ریاض را به«مجازات سخت» تهدید کرد.

«امانوئل ماکرون»، رئیس جمهوری فرانسه نیز بالاخره سکوت خود را شکست و در نخستین واکنش خود به ماجرای جمال خاشقچی، ناپدیدشدن روزنامه نگار و منتقد حکومت آل سعود را پدیده‌ای خطرناک توصیف کرد.

قبل از ماکرون، وزارت خارجه فرانسه نیز اعلام کرده بود که از عربستان سعودی خواسته پاسخ های شفاف و همراه با جزئیات درباره سرنوشت جمال خاشقچی ارائه کند.

مقامات بریتانیا نیز که کشورشان همانند آمریکا و به لطف قراردادهای نظامی و تسلیحاتی از دلارهای نفتی عربستان بهره مند است، با اوج گرفتن فشارهای افکار عمومی بالاخره مجبور به واکنش شدند.

نمایندگان مجلس عوام بریتانیا در نامه‌ای خطاب به وزیر امور خارجه این کشور، تحقیقات کامل درباره سرنوشت جمال خاشقچی را خواستار شدند.

«جرمی هانت»(Jeremy Hunt)، «ژان ایو لودریان»(Jean-Yves Le Drian) و «هایکو ماس» (Heiko Maas) وزرای خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان هم با انتشار بیانیه ای مشترک از دولت عربستان سعودی خواستند تا پاسخ جامع و کاملی در این خصوص ارائه کند.

شورای روابط خارجی اروپا، نیز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که ناپدید شدن و قتل احتمالی این روزنامه نگار یک پیام رعب آور دیگر درباره وضع کنونی خاورمیانه است.

در این بیانیه آمده است، این رویداد نشان می دهد که در این منطقه چه اقداماتی، از جمله از جانب دولتی که احتمالاً نزدیکترین متحد منطقه ای اروپا و غرب است، با مصونیت کامل از مجازات انجام می گیرد.

گفته می شود که بریتانیا و آمریکا در حال بررسی گزینه تحریم نشست اقتصادی بین المللی «ابتکار سرمایه‌گذاری آینده» در ریاض هستند دراین خصوص برخی خبرها حاکی است که «استیو منوچین»(Steven Mnuchin)، وزیر دارایی آمریکا و «لیام فاکس»(Liam Fox)، وزیر تجارت بین الملل بریتانیا در کنفرانس ریاض شرکت نخواهند کرد. 

در تازه ترین اظهار نظر درباره سرنوشت رونامه نگار منتقد «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی که تا پیش از این به صراحت از کشته شدن وی سخنی به میان نمی آمد، واشنگتن پست گزارش داد که سیستم اطلاعاتی ترکیه در کنسولگری عربستان در استانبول دستگاه شنود کار گذاشته و با استفاده از آن، صدای جمال خاشقچی را در حین شکنجه منتهی به مرگ ضبط کرده است.

درهمین حال روز یکشنبه (14 اکتبر) شبکه خبری الجزیره به نقل از حاضران در کنسول‌گری عربستان اعلام کرد که پس از ورود خاشقچی به داخل ساختمان، صدای فریاد و کمک‌خواهی بلند شده است.

جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار مشهور عرب و از منتقدان سرسخت حکومت عربستان سعودی 2  اکتبر وارد ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول و پس از آن ناپدید شد.

141/110

بیشتر بخوانید:

حمایت ترامپ از فروش سلاح به عربستان بعد از رسوایی پرونده قتل «جمال خاشقچی»

درخواست اروپا و آمریکا برای روشن شدن سرنوشت خاشقچی واقعیست یا ظاهرسازی؟/تحلیل