«سر گراهام برادی» در رای گیری درون حزبی سوناک توانست 157 قانونگذاران حزب محافظه کار را به دست آورد در حالی که «پنی موردانت» تنها رقیب وی پس از انصراف «بوریس جانسون» صرفا 30 رای قانونگذاران محافظه کار را حائز شد و پس از شکست در کسب آرای لازم از تلاش برای کسب رهبری حزب محافظه کار انصراف داد.
ریشی سوناک، اولین نخست وزیر رنگین پوست بریتانیا، جوانترین نخست وزیر از سال 1812 و احتمالا ثروتمندترین نخست وزیر تاریخ این کشور است.
انتظار می رود وی روز سه شنبه قدرت را از «لیز تراس» نخست وزیر مستعفی تحویل بگیرد. بدین ترتیب تراس را باید نخست وزیر 50 روزه نامید.
«لیز تراس» روز پنجشنبه 20 اکتبر درپی افزایش فشارها برای کنارهگیری از قدرت به دلیل شکست برنامه اقتصادی اش و نیز افزایش مخالفت های داخلی و انتقادات خارجی، استعفای خود را اعلام کرد.
تراس دومین نخست وزیر این کشور پس از «بوریس جانسون» است که در طول یک سال اخیر از مقام خود کناره گیری نمود.
ریشی سوناک 42 ساله، نوه مهاجران هندیالاصل پنجمین نخستوزیر از زمان برگزاری همهپرسی برگزیت در سال 2016 است که آغازگر دورهای از هرج و مرج اقتصادی و سیاسی بیسابقه در بریتانیا بوده است.
سوناک که اساسا تحلیلگر مالی است در سال 2014 و یکسال پیش از برگزاری انتخابات سراسری به عنوان نامزد حزب محافظهکار در کرسی «یورکشایر ریچموند» انتخاب شد.
سوناک از حامیان خروج از اتحادیه اروپا بوده و مدعی است: "بریتانیا در خارج از این اتحادیه «آزادتر و مرفهتر» خواهد بود."
سوناک به تدریج مراتب قدرت را طی کرده و در ژانویه 2018 به عنوان یک وزیر مسکن به دولت راه یافت. پس از استعفای «ترزا می» نخست وزیر پیشین، او از بوریس جانسون به عنوان تنها کسی که میتوانست حزب محافظهکار را «نجات» دهد، حمایت کرد.
زمانی که جانسون در ژوئیه 2019 به نخست وزیری رسید، سوناک ترفیع پیدا کرد و وزیر دارایی شد. مقامی که در بریتانیا پس از نخست وزیر بسیار اهمیت داشته و در واقع دومین مقام مهم پس از نخست وزیر است.
استعفای سوناک از کابینه بورس جانسون در ماه ژوئیه که در اعتراض به بحران مشروعیت و کارآیی آن رخ داد، سرآغاز خروج وزرا و استعفای جانسون شد. سوناک در رقابت برای کسب رهبری حزب محافظهکار، در هر یک از پنج دور رایگیری پارلمانی پیروز شد تا به همراه لیز تراس به مراحل نهایی راه یابد، اما نهایتا در رقابت با تراس شکست خورد. اما اکنون او بار دیگر این شانس را پیدا کرده تا به بالاترین جایگاه سیاسی در بریتانیا و حزب محافظه کار برسد.
چالش های پیش روی ریشی سوناک
اکنون ریشی سوناک به عنوان نخست وزیر بریتانیا باید با چالش های متعددی مقابله نماید که عمده ترین آن تلاش برای مقابله با بحران اقتصادی بریتانیا و تورم فزاینده در این کشور است که از 10 درصد نیز فراتر رفته و منجر به افزایش شدید هزینه های زندگی به ویژه در زمینه انرژی شده است.
افزایش سرسامآور هزینهها در بریتانیا سبب شده که حدود 2.3 میلیون خانوار بریتانیایی از پرداخت قبض برق و بیش از 1.8 میلیون خانوار این کشور از پرداخت قبض گاز خود عاجز باشند.
«پیتر اسمیت» مدیر امور سیاسی و قانونی در موسسه ملی انرژی میگوید: "بیش از دو میلیون خانوار بریتانیایی تاخیر در پرداخت قبضهای برق داشته و این موضوع باعث نگرانی شدید است."
دولت تراس از زیر بار حمایت از خانوارهای فقیر شانه خالی کرده و مسئولیت خود را در این زمینه کاهش داد. «جرمی هانت» وزیر دارایی کابینه لیز تراس اخیرا اعلام کرد: "برنامههای دولت برای کاهش بار قبضهای برق و گاز بر دوش شهروندان بریتانیایی کاهش پیدا می کند."
وی ادعا کرد: "این کاهش حمایت به دلیل بار سنگینی است که بر بودجه دولت داشته است."
از سوی دیگر بریتانیا اکنون با اعتصاب های گسترده ای در بخش عمومی مواجه است که همین امر زندگی را برای شهروندان بریتانیایی دشوارتر کرده است.
در عرصه خارجی نیز سوناک به عنوان نخست وزیر جدید باید با چالش های بزرگی مانند سیاست لندن در قبال روسیه و جنگ اوکراین، حل مشکلات و اختلافات با اتحادیه اروپا در چارچوب توافق برگزیت و تلاش برای ایجاد روابط حسنه با آمریکا و «جو بایدن» که در دوره زمامداری لیز تراس به دلیل سیاست های اقتصادی او دچار گسست شده دست و پنجه نرم کند.
ضمن اینکه موقعیت بریتانیا پس از خروج از اتحادیه اروپا چه از لحاظ اقتصادی و چه سیاسی دچار تنزل شده و سوناک باید فکری نیز برای موقعیت رو به زوال بریتانیا در سطح جهانی نماید.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
استعفای وزیر کشور بریتانیا ، تزلزل بیشتر موقعیت لیز تراس
چرایی استعفای تراس؛ بیتوجهی حزب محافظهکار بهفقرا و نیازمندان