جنگ روسیه علیه اوکراین از ۲۴ فوریه آغاز شد و ششمین هفته آن در حال سپری شدن است.
تا کنون چند دور مذاکره میان هیئتهای روسیه و اوکراین برای پایان دادن به جنگ برگزار شده است. آخرین دور مذاکرات به میزبانی ترکیه در استانبول برگزار شد اما این نشستها هنوز به نتیجه ملموسی برای پایان دادن به جنگ منتهی نشده است.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در مصاحبه با شبکه العربیه گفت، ایتالیا، آمریکا، بریتانیا، لهستان و ترکیه آمادهاند به عنوان ضامن امنیتی اوکراین عمل کنند و نقش چین در برقراری صلح در اوکراین بسیار مهم است، بنابراین امیدواریم چین در لیست این ضامنها قرار گیرد.
زلنسکی با بیان اینکه جنگ در اوکراین هنوز تمام نشده و بخش زیاد این کشور همچنان در کنترل روسیه قرار دارد، تاکید کرد: اگر نتوانیم از منطقه دونباس دفاع کنیم، روسیه بار دیگر به کییف حمله خواهد کرد.
زلنسکی در ادامه روسیه را به جلوگیری از رسیدن غذا و دارو به شهر ماریوپل و ممانعت از تخلیه غیرنظامیان از این شهر توسط کشتیهای ترکیه متهم کرد و افزود: در نتیجه حمله روسیه نزدیک به ۲ هزار کودک اوکراینی مفقود شدهاند.
زلنسکی در پایان گفت: اوکراین از واگذار کردن زرادخانه هستهای خود پشیمان است اما به دنبال سلاح هستهای نیست.
تا سال ۱۹۹۱، اوکراین بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بود و سلاحهای هستهای شوروی را در قلمرو خود داشت. در ۱ دسامبر سال ۱۹۹۱، اوکراین که دومین جمهوری قدرتمند اتحاد جماهیر شوروی بود با اکثریت قاطع رای به استقلال داد.
پس از انحلال اتحاد جماهیر شوروی، اوکراین حدود یک سوم زرادخانه هستهای شوروی (که در آن زمان سومین زرادخانه بزرگ جهان بهشمار میآمد) و همچنین ابزارهای قابل توجهی برای طراحی و تولید آن را در اختیار داشت.
در سال ۱۹۹۴ اوکراین موافقت کرد که این تسلیحات را نابود کند و به معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای(ان پی تی) بپیوندد.125