ایران پرس- به رغم سفر اخیر «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه و هیات همراه وی به آتن پایتخت یونان، تنش های ترکیه و یونان افزایش یافت.

در این ارتباط، رسانه های منطقه از بروز اختلاف های آنکارا و آتن بر سر حاکمیت جزیره قبرس و جزایر سنگی دریای مدیترانه خبر می دهند.

این در حالی است که انتظار می رفت با سفر رییس جمهوری ترکیه به یونان از اختلاف های دو کشور کاسته شود به ویژه اینکه رییس جمهوری ترکیه نخستین و تنها رییس جمهوری این کشور بود که پس از 65 سال به یونان سفر کرده است.

در حقیقت، بروز اختلاف های فزاینده بین ترکیه و یونان موجب شده بود که نزدیک به هفت دهه مقام های ترکیه ازسفر به یونان امتناع کنند و در مقابل، مقام های یونان نیز رفتار مشابهی با ترکیه داشته باشند و این اختلاف ها به مرور زمان تشدید شده است و باید گفت، مقام های دوکشور همسایه ازهر فرصتی به منظور فشار بر طرف مقابل استفاده کرده اند.

به عنوان مثال، رهبران یونان به بهانه قرار گرفتن در مسیر انتقال انرژی و مواد خام طبیعی از جمهوری آذربایجان به بازارهای جهانی چندین سفر به جمهوری آذربایجان تدارک دیده اند ودر مقابل مقام های آذری نیز چندین سفر به یونان انجام داده اند و بدیهی است انجام این سفرهای متقابل با نارضایتی و نگرانی مقام های آنکارا همراه شده است.

«نیکوس کوتزیاس» Nikos Kotzias وزیر امور خارجه یونان در ماه فوریه سال 2016 میلادی در باکو با مقام های آذری دیدار و پیرامون روابط دوجانبه گفتگو کرد.

دراین دیدارها، روابط دوجانبه بین باکو - آتن در سطح بالا ارزیابی و بر افزایش هر چه بیشتر روابط بین دو کشور تاکید شد.

پیشینه اختلاف های آنکارا - آتن

رجب طیب اردوغان و آلکسیس سیپراس روسای جمهوری ترکیه و یونان

 

اختلاف های ترکیه و یونان طی دهه های گذشته تداوم داشت، اما در طول چند ماه اخیر رفته رفته بر شدت اختلاف های دوطرف افزوده شده است.

بخش عمده اختلاف های ترکیه و یونان به دوران عثمانی باز می گردد و بخشی دیگر نیز مربوط به دوران معاصراست.

اختلاف های جاری ترکیه و یونان نیز مانند اختلاف ها با سایر کشورهای اروپایی، عمدتا" با جریان پس از کودتای نافرجام 15 ژوئیه سال گذشته میلادی مرتبط است.

در پی پذیرش پناهندگی 8 نفراز نظامیان بلندپایه ارتش ترکیه به یونان و پاسخ منفی یونان به درخواست استرداد این نظامیان به دولت آنکارا،اختلاف های دوطرف تشدید شده است.

مقام های دولت آنکارا بارها تاکید کرده اند که در مقابل کشورهای حامی گروه «فتح الله گولن»، مقابله به مثل خواهند کرد.

به عنوان مثال، رجب طیب اردوغان در نشست فراکسیون حزب عدالت وتوسعه درپارلمان ترکیه در ماه آوریل سال جاری میلادی گفته بود، آنکارا با کشورهایی نظیر یونان که از تحویل اعضای تحت تعقیب گروه فتح الله گولن به دولت آنکارا خودداری می کنند، در آینده نزدیک مقابله به مثل خواهد کرد.

ترکیه و یونان همچنین درباره مالکیت در دریای اژه، حریم هوایی در این دریا، فلات قاره در این دریا، حاکمیت بر جزایر سنگی دریای اژه و مساله جزیره قبرس اختلاف های جدی دارند. 

تصویری از دریای اژه

 

به رغم سفر اخیر هیات بلندپایه ترکیه به یونان و بی نتیجه بودن سفر رییس جمهوری ترکیه به یونان پس از 65 سال، بعید به نظرمی رسد اختلاف های دوکشور به آسانی و در مدت زمات کوتاه حل و فصل شود.

نویسنده:محمدعلی طالبی

116/110

بیشتر بخوانید:

ترکیه: یونان نباید به پناهگاه توطئه گران کودتا تبدیل شود

هشدار رئیس جمهوری یونان به ترکیه

تیراندازی گشت ساحلی یونان به یک کشتی ترکیه ای

نقض حریم هوایی یونان توسط جنگنده‌های ترکیه

رجب طیب اردوغان و آلکسیس سیپراس روسای جمهوری ترکیه و یونان
تصویری از دریای اژه