تهران- ایران پرس: وزیر نفت با اشاره به افزایش ظرفیت تولید ایران در میدان‌های مشترک نفت و گاز گفت: از همسایگانمان در این زمینه عقب نیستیم.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «بیژن نامدار زنگنه» روز سه شنبه در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و در پاسخ به سؤال تعدادی از نمایندگان مجلس با بیان اینکه وزارت نفت در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی هشت محور اصلی، افزایش ظرفیت تولید از میادین مشترک نفت و گاز، دوری از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش در صنایع پالایشی و پتروشیمی، توسعه گازرسانی، ‌افزایش صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی، حمایت از ساخت داخل و شرکت های دانش بنیان، ‌جمع آوری گازهای همراه نفت، ریل گذاری برای آینده صنعت نفت و مقابله با تحریم ها را اجرا کرده است. 

وزیر نفت با اشاره به اینکه برای توسعه میادین مشترک، اولویت بندی انجام شد، افزود: تولید از میادین غرب کارون از هفت هزار بشکه در روز در سال 1392 به ظرفیت 400 هزار بشکه در روز در سال 1399 رسیده است. 

ایران در پارس جنوبی از قطر جلوتر است

زنگنه تاکید کرد:‌ 17 فاز پارس جنوبی در دریا تمام شده و تنها یک پالایشگاه مانده که تاثیر زیادی در تولید ندارد و با این اقدامات تمدن صنعتی در این منطقه تکمیل شده است.

وی افزود: تولید ایران از پارس جنوبی در سال 1392 حدود 280 میلیون متر مکعب در روز بود که این عدد اکنون به 700 میلیون متر مکعب رسیده است؛ اکنون تولید گاز ایران در پارس جنوبی از همسایه بیشتر است با اینکه حجم مخزن ما کمتر است.

وزیر نفت اظهار داشت: ایران تاکنون ‌150 میلیارد دلار در پارس جنوبی سرمایه گذاری کرده است.

زنگنه ادامه داد:‌ طرح های دیگری برای نگهداشت تولید از سال 1397 آغاز شده و 23 قرارداد نیز به صورت ای پی سی به امضا رسیده است که دو طرح آن توسط رئیس مجلس شورای اسلامی، آغاز شد.  

وی با بیان اینکه خط لوله گوره - جاسک برای تنوع مبادی صادراتی در دستور کار قرار گرفت، ‌ گفت: خط لوله هزار کیلومتری آخر امسال تمام می شود و یک میلیون نفت از گوره به جاسک منتقل و صادر خواهد شد.

وزیر نفت تصریح کرد:‌ گازرسانی صورت گرفته در کشور معادل 2/6 میلیون بشکه نفت است و اگر قرار بود این سوخت با فرآورده های نفتی تامین شود، لازم بود تا معادل 10 پالایشگاه 260 هزار بشکه ای در کشور احداث می شد، اما این سوخت بدون آسیب به محیط زیست تامین شد.

افزایش 25 میلیون تنی ظرفیت تولید پتروشیمی در سال 99

زنگنه در بخش دیگری از سخنان خود به جدایی از خام فروشی در صنایع نفت و گاز اشاره کرد و گفت: در پتروشیمی توانستیم تولید را از 56 میلیون تن در سال 92 به 66 میلیون تن در سال 98 برسانیم و امسال نیز با بهره برداری از 17 طرح دیگر پتروشیمی 25 میلیون تن به ظرفیت پتروشیمی ایران افزوده می شود.

وی ادامه داد:‌ تا پایان سال 1400 نیز ظرفیت تولید پتروشیمی ایران به صد میلیون تن در سال با ارزش 25 میلیارد دلار می رسد.

وزیر نفت با بیان اینکه با جهش سوم در سال 1404، ظرفیت تولید پتروشیمی به 133 میلیون تن و ارزش آن نیز به 37 میلیارد دلار افزایش پیدا خواهد کرد، افزود:‌ این موضوع مورد توجه مقام معظم رهبری است.

زنگنه با اشاره به افزایش ظرفیت پالایشی کشور، ‌ گفت: ظرفیت پالایشی کشور که در سال 91 حدود 1/8 میلیون بشکه بود، اکنون به 2/1 میلیون بشکه رسیده است، گفت: صادرات فرآورده های نفتی با توسعه پالایشگاه ها و همچنین بهبود گازرسانی در مقایسه با سال 91، چهار برابر شده است.

ایران در جنگ تمام عیار اقتصادی با آمریکا و صهیونیست‌هاست

وی گفت: جمهوری اسلامی ایران در جنگ تمام عیار اقتصادی با آمریکا و صهیونیست‌ها قرار گرفته است.

وزیر نفت افزود: ضروری است تا همه ارکان نظام از دولت و مجلس و دیگر قوا به صورت هم اندیشی و به صورت یکپارچه در مبارزه با آمریکا و صهیونیست‌ها عمل کنند.

زنگنه همچنین در گزارشی از عملکرد این وزارتخانه در اجرای اقتصاد مقاومتی افزود: در حوزه نفت قبل از پیروزی انقلاب اسلامی کارهایی صورت گرفته بود اما در حوزه پتروشیمی و صنعت گاز همه دستاوردها،  ثمره کار جمهوری اسلامی ایران است.

دوری از خام فروشی

وی با بیان اینکه دوری از خام فروشی و دور زدن تحریم ها را توانستیم محقق کنیم، تاکید کرد: ظرفیت تولید بنزین ایران در سال 91، حدود 52 میلیون لیتر بوده که این عدد در سال 98 به 107 میلیون لیتر افزایش پیدا کرده است.  

وزیر نفت با اشاره به اینکه طرح های سیراف نیز در جریان است، ادامه داد: در طرح های نوسازی و بهسازی پالایشگاه های آبادان، تبریز، بندرعباس، اصفهان و پالایشگاه اراک نیز در دستور کار است؛ همچنین قانون حمایت از پتروپالایشگاه ها نیز اجرایی شده است.

زنگنه افزود: دراجرای این قانون 20 طرح تعریف شده که شامل 5 پالایشگاه نفتی و 3 پالایشگاه میعانات گازی با ظرفیت 1/5 میلیون بشکه است که با سرمایه گذاری 28 میلیارد دلاری محقق خواهد شد. طرح های دیگر نیز مربوط به بهسازی پالایشگاه ها است و 7 میلیارد دلار سرمایه گذاری برای آن در نظر گرفته شده است.

وی گفت: در صنایع پایین دستی پتروشیمی نیز 5/8 میلیارد دلار به پتروشیمی های پایین دستی از طریق بورس خوراک می‌دهیم و برای توسعه این صنایع نیز حاضریم تامین لایسنس، تامین بازار و تضمین خوراک را انجام دهیم.

وزیر نفت با اشاره به اینکه در صنایع پالایشی 5 میلیارد دلار فرآورده به صنایع پایین دستی عرضه می شود، ‌گفت: ‌این خوراک شامل نفتا، نفت سفید، ‌لوبکات، ‌وکیوم باتوم و ... می شود.

زنگنه توسعه گازرسانی را ابتکار مشترک مجلس و دولت دانست و افزود:‌ اکنون 83 درصد جمعیت روستایی و 99 درصد جمعیت شهری و در مجموع 94 درصد جمعیت کشور به شبکه گاز متصل هستند.

وی ادامه داد: تعداد روستاهای گازرسانی شده از 14 هزار روستا در سال 92 به 31 هزار روستا در شرایط فعلی رسیده است تا پوشش گازرسانی را به 95 درصد برسانیم؛ همچنین سوخت مایع نیروگاه از 43 به 10 درصد رسید.

ثبت رکورد صادرات 80 میلیون متر مکعب گاز در روز

وزیر نفت تاکید کرد: صادرات گاز طبیعی در این مدت 2 برابر شده است و رکورد صادرات گاز امسال عدد 80 میلیون متر مکعب در روز را نیز شکست.

زنگنه تصریح کرد: صادرات پتروشیمی با وجود تحریم نسبت به پارسال بیشتر است،‌ هرچند که از نظر قیمت با افت همراه بوده است.  

وی با اشاره به موضوع جمع‌آوری گازهای همراه نفت گفت:‌ طرح بیدبلند خلیج فارس بزرگترین طرح کشور برای جمع‌آوری گازهای همراه است. با هدف‌گذاری انجام شده، تا سال 1401 همه گازهای همراه فرآورش و خوراک پتروشیمی‌ها خواهد بود.

وزیر نفت به تحریم‌های نفتی نیز اشاره کرد و افزود:‌  به دنبال راه‌هایی هستیم تا بتوانیم راه‌های جدید برای صادرات مویرگی پیدا کنیم، اکنون درگیر جنگ نابرابر و تجاوزگرانه علیه ملت ایران هستیم و انتظار داریم متناسب با این شرایط با ما برخورد شود.

مجوزهای تولید متانول قابل ابطال نبود

زنگنه با بیان اینکه نفت از موتورهای محرک صنعت و پیمانکاری در کشور است،‌ تاکید کرد:‌ با تحرک در صنعت نفت، اشتغال در پیمانکاران ایجاد می‌شود البته منابع ما برای حرکت توسعه‌ای کفاف نمی‌دهد.

وی افزود:‌ 4 سند برای ریل‌گذاری تا سال 1420 آماده کرده‌ایم که شامل سند سوخت حمل و نقل کشور، تراز مصرف و تولید گاز، سند تولید نفت و سند تولید محصولات پتروشیمی است.

وزیر نفت همچنین در پاسخ به انتقاد از حجم بالای تولید متانول در کشور،‌ گفت:‌ عمده مجوزهای متانول در دولت های نهم و دهم صادر شده بود و امکان ابطال آنها وجود نداشت. با این حال از این طرح‌ها حمایت نکردیم و در نوبت دریافت وام از صندوق توسعه ملی قرار نداشتند.

زنگنه با تاکید بر اینکه متانول می‌تواند به پروپیلن تبدیل شود، ادامه داد:‌ رسیدن به پروپیلن شبیه دستیابی به معدن طلا است، زیرا در پایین‌دست آن دریایی از فرصت‌های شغلی و مصنوعات وجود دارد.

آمادگی وزارت نفت برای تامین خوراک پالایشگاه‌های کوچک

وی در ادامه بر تامین خوراک پالایشگاه‌های کوچک تاکید کرد و گفت: هر کسی که از ما نفت خام و میعانات می‌خواهد حاضریم به صورت قرارداد مستقیم و یا در بورس آن را تحویل دهیم.

وزیر نفت تاکید کرد: ‌امسال 7 میلیون تن فرآورده نفتی در بورس انرژی فروخته شده است.

زنگنه ادامه داد: ما در کشور اتاق تاریک نداریم اما برای دشمنان این اتاق وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه گازرسانی با قدرت انجام می شود،‌ گفت:‌ طبق مصوبات شورای اقتصاد هزینه هر انشعاب نباید بیشتر از 20 میلیون تومان شود اما در مناطقی این عدد تا صد میلیون تومان نیز برآورد می‌شود.  

وزیر نفت با بیان اینکه سهمیه‌بندی بنزین را مگر من لغو کردم؟ گفت: تک نرخی شدن بنزین در سال 1394 تصمیم دولت بوده و مجلس هم مخالفتی نداشته و افزایش مصرف هم ناشی از آن نبوده است.

117