طرح تغییر سازوکار انتساب کاربرد سلاحهای شیمیایی بدون اجماع کشورهای عضو، روز پنجشنبه با رای کمتر از نیمی از اعضاء کنوانسیون و با استفاده از بانک رای گروه غرب و متحدانش به تصویب رسید.
«علیرضا جهانگیری» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان منع سلاحهای شیمیایی، در واکنش به طرح پیشنهادی انگلیس تصریح کرد: غرب با سیاسی کردن وظایف سازمان منع سلاحهای شیمیایی زمینه انحراف در این سازمان را فراهم میکند.
وی افزود: این سازوکار، سازمان منع سلاحهای شیمیایی را از وظایف محوله منحرف کرده و فضای همکاری بین کشورهای عضو را سیاسی میکند.
سازمان منع سلاحهای شیمیایی (OPCW) در سال 1997 با شعار همکاری با یکدیگر برای نیل به جهانی عاری از سلاحهای شیمیایی، رسماً کار خود را آغاز کرد. با توجه به نفوذ و لابی کشورهای غربی در سازمان و نهادهای بینالمللی از هماکنون مشخص است که کشورهای غربی میخواهند این سازمان را به ابزاری در دست خود تبدیل کنند.
«ایگور نیکولین» عضو سابق کمیسیون تسلیحات بیولوژیکی سازمان ملل معتقد است این مسئله درچارچوب تلاش برخی کشورهای غربی برای اجتناب از حق وتوی روسیه و چین در شورای امنیت سازمان ملل صورت گرفته است.
وی تصریح می کند: آنها میخواهند با نظر شخصی خودشان متهمان در حملات شیمیایی را بدون هیچ دادگاهی، بدون هیچ دادستانی و بدون ثابت شدن حقایق، به جهان معرفی کنند. مسئله این است که غرب و کشورهای اروپایی دائما در حال از دست دادن موقعیت رهبری خود در عرصه اقتصادی و نظامی هستند، به همین دلیل میخواهند تا کنترل بر برخی سازمانهای بینالمللی را در اختیار بگیرند. البته چنین برخوردی میتواند باعث از بین رفتن کل سیستم موجود کنترل و تعادل نیروها شود.»
بیتردید تبعات اجرایی این سازو کار به نحوی است که مستلزم اصلاح کنوانسیون سلاحهای شیمیایی است و متأسفانه تصویب این سازوکار در نشست لاهه، سازمان منع سلاحهای شیمیایی را در معرض خطر جدی قرار داده است.
روزنامه «کامرسانت» درباره اهداف این طرح مینویسد: سازمان منع استفاده از تسلیحات شیمیایی در حال افزایش اختیارات خود است. اکنون این سازمان نه تنها میتواند محل وقوع حملات شیمیایی را بازرسی کرده و تحقیقات در این زمینه را انجام دهد، بلکه حق دارد تا متهمان این حملات را نیز مشخص و معرفی کند.
این تصمیم درحالی بر سازمان منع سلاحهای شیمیایی سایه انداخته است که متاسفانه برخی کشورهای غربی به جای انجام وظایف خود برای مقابله با تروریستهایی که در سوریه از سلاح شیمیایی استفاده میکنند، تلاش دارند گامهای مثبت و قابل تقدیر دولت سوریه درخصوص نابودی سلاحهای شیمیایی را بیاهمیت جلوه دهند. 114/120
نویسنده: نسرین خویی
بیشتر بخوانید:
بیتوجهی به سازمان منع سلاحهای شیمیایی؛ خطر برای صلح جهانی/تحلیل
نماینده ایران: سازمان منع سلاح های شیمیایی نباید مورد استفاده ابزاری قرار گیرد
تکرار شکست آمریکا و عربستان، این بار در سازمان منع سلاح های شیمیایی