بازگشت آزادگان پس از سالها تحمل شدیدترین شکنجهها، نتیجه مقاومت هوشمندانه ملت ایران در برابر دشمن و حرکت درچارچوب راهبردهای ترسیم شده از سوی رهبرمعظم انقلاب اسلامی بود.
بازگشت آزادگان به میهن اسلامی همچنین از دستاوردهای ایستادگی بر اصول، آرمانها و پایداری در برابر زیاده خواهیهای دشمنان قسم خورده ایران در هشت سال جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق ضد ایران است.
به همین مناسبت ویژه برنامههایی برای بزرگداشت آزادگان سرافراز هشت سال دفاع مقدس در جنگ تحمیلی عراق ضد ایران، برگزار میشود.
28 سال پیش، در روز بیست و ششم مرداد سال 1369 هجری شمسی: نخستین گروه از اسرای ایرانی در بند رژیم صدام، قدم به خاک میهن خویش؛ ایران نهادند. آزادی اسیران دو طرف گام مهمی برای اجرای قطعنامه 598 شورای امنیت برای برقراری صلح میان ایران و عراق بود.
«صدام حسین» که به دلیل اشغال کویت تحت فشار بود، پس از پذیرش قرارداد مرزی 1975 الجزایر، آزادی اسرا و عقبنشینی کامل به مرزهای بینالمللی را نیز پذیرفت. در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و پس از آن، اسیران ایرانی در اردوگاههای مخوف رژیم صدام در شرایطی دشوار و غیرقابل تحمل بسر میبردند و بهرغم شکنجههای ماموران این رژیم، در اعتقادشان به انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ایران، خللی به وجود نیامد. به همین دلیل این اسیران، در فرهنگ انقلاب اسلامی، «آزاده» نامیده شدند.
برخلاف شرایط غیرانسانی اردوگاههای اسرا در عراق، در جمهوری اسلامی ایران، با اسرای عراقی بر اساس اصول اسلامی و انسانی رفتار میشد. به همین دلیل، نزدیک به هفت هزار اسیر عراقی به خاطر خوشرفتاری ایران با آنها و نیز وجود جو اختناق در عراق تحت حاکمیت صدام، با نظارت صلیب سرخ بینالمللی به ایران پناهنده شدند.
در ایران، روز آزادی نخستین گروه از اسیران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران که توام با جشن و شادمانی سراسری بود، به عنوان «روز آزادگان» گرامی داشته میشود.
113/118
بیشتر بخوانید:
خطیب نماز جمعه تهران: آزادگان بهتعبیر رهبری ذخیره انقلاب هستند