البته این برای اولین بار نیست که مقام های کشورمان از تاسیس چنین دفتری در ایران سخن می گویند.
در اوج مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای 1+5 نیز مقام های وزارت امور خارجه از مذاکره با مسئول هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای تاسیس چنین دفتری در تهران خبر داده بودند.
«اسحاق جهانگیری» همچنین گفته است که اروپا قرار است حساب ویژه ای برای همکاری با تهران باز کند.
این خبر آن هم در اوج بدعهدی های برجامی آمریکا، می تواند امیدوارکننده باشد.
کشورهای اروپایی معمولا درباره همکاری با تهران بر سر پیمان نمی مانند
با این همه، سابقه روابط ایران و اروپا نشان می دهد که معمولا کشورهای اروپایی درباره همکاری با تهران بر سر پیمان نمی مانند.
این کشورها که پس از انقلاب اسلامی بسیاری از امتیازاتی را که در رژیم قبل از آن برخوردار بودند از دست دادند، در چهار دهه گذشته تلاش بسیاری کردند تا جمهوری اسلامی را تضعیف کنند.
آخرین نمونه از این تلاشها، همراهی اروپا با واشنگتن برای تحریم همه جانبه ایران بود؛ اقدامی که البته به دنبال امضای برجام، شکست خورد.
اروپایی ها پیش از این در جریان جنگ تحمیلی نیز از طریق فروش سلاح به رژیم صدام، علیه انقلاب ایران وارد عمل شده بودند.
پس از پایان جنگ هشت ساله نیز به دنبال فتوای امام خمینی (ره) علیه «سلمان رشدی»، بار دیگر اروپایی ها فشار بر کشورمان را تشدید کردند.
کمی بعد، با اینکه روابط ایران و اروپا به دنبال مذاکرات انتقادی در دهه 1370 شمسی بهبود یافت، این بار به بهانه دادگاه میکونوس، بار دیگر اروپا نسبت به ایران بدعهدی کرد و کشورمان را به اتهام واهی نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم، در تنگنای اقتصادی و دیپلماتیک قرار داد.
یکی دیگر از فرازهای این بدعهدی در جریان مذاکرات هسته ای ایران با تروئیکای اروپایی صورت گرفت.
در سالهای نخست دهه 1380 شمسی، ایران با انگلیس، فرانسه و آلمان مذاکراتی را آغاز کرد که در نهایت به دلیل کارشکنی های آمریکا به نتیجه نرسید و اروپایی ها با وجود اقدامات داوطلبانه تهران، زیر میز مذاکرات زدند.
سرمایه گذاران اروپایی، از ترس بدعهدی های آمریکا حاضر به ورود به بازار ایران نشدند
با اینکه در دوره مذاکرات هسته ای ایران با کشورهای 1+5 اروپایی ها بار دیگر به سر میز مذاکره برگشتند و روابط خود با تهران را به دنبال سفر «کاترین اشتون» و «فدریکا موگرینی» به تهران بهبود بخشیدند، اما پس از امضای توافق هسته ای، بانکهای اروپایی همچنان به تحریم های مالی ایران ادامه دادند و بسیاری از سرمایه گذاران در قاره سبز، از ترس بدعهدی های آمریکا حاضر به ورود به بازار ایران نشدند؛ به گونه ای که روابط اقتصادی با اروپا یکطرفه شد و تنها به واردات از کشورهای اروپایی تقلیل پیدا کرد.
اکنون با این سابقه نه چندان روشن، بار دیگر ایران و اروپا می کوشند تا روابط با یکدیگر را بهبود دهند.
شاید تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران یکی از نشانه های کلیدی این بهبود روابط باشد؛ با این وجود باید به گونه ای برنامه ریزی کرد تا جلوی زیان های احتمالی چرخش ناگهانی اروپا در آغوش واشنگتن گرفته شود چراکه در دولت «دونالد ترامپ»، بعید است کاخ سفید علاقه چندانی به نزدیکی اروپا به ایران از خود نشان دهد.115/111
مصطفی انتظاری هروی
بیشتر بخوانید:
حضور هیات اقتصادی اتحادیه اروپا در ایران؛ تلاش برای افزایش همکاری ها
کمیسر کشاورزی اتحادیه اروپا: رفع موانع همکاری میان تهران و بروکسل ضروری است