دولت تونس" عبد الجلیل بن سالم"، وزیر امور دینی این کشور را به سبب مرتبط دانستن وهابیت با تروریسم، از سمت خود برکنار کرد.

به گزارش روزنامه الاخبار، برکناری بن سالم چند روز پس از آن است که وزارت امور خارجه تونس از بیانیه عربستان سعودی درباره متهم کردن یمنی ها به حمله موشکی به شهر مکه، حمایت و از تهاجم نظامی عربستان به یمن، جانبداری کرد. 

دولت تونس با انتشار بیانیه ای اعلام کرد، یوسف الشاهد، نخست وزیر تونس، عبد الجلیل بن سالم را به سبب بی توجهی به ضوابط عملکرد دولت و اظهاراتی که اصول دیپلماسی تونس را زیر سوال برده، از سمت خود برکنار کرده است.

بن سالم در نشست کمیته حقوق و آزادی ها و روابط خارجی مجلس تونس گفت که از سفیر ریاض در تونس و همچنین دبیرکل شورای وزیران امور داخلی کشورهای عربی که یک سعودی است، خواسته است تا مدارس دینی عربستان را اصلاح کنند، زیرا تروریسم حاصل تربیت در این مدارس است.

وزیر برکنارشده امور دینی تونس به این مسوولان سعودی گفته بود که تکفیر و افراط گرایی فقط زاده مکتب حنبلی و وهابیت است، بنابراین تفکرات خود را اصلاح کنید.

مجدی الورفلی، نویسنده الاخبار در این زمینه نوشت، این نخستین باری است که یک مسوول تونسی به طور علنی از تفکر وهابیت انتقاد می کند اما در جامعه تونس این اعتقاد وجود دارد که وهابیت عامل اصلی گسترش تروریسم است و بیشتر تروریست ها نیز سعودی هستند؛ ضمن آنکه تونس از سال 2011 با تبلیغات وهابیت مواجه است، تبلیغاتی که از طریق تاسیس انجمن های دینی و استفاده از مبلغان وهابیت از کشورهای عربستان، مصر، قطر و ... انجام می شود.

در این حال" نور الدین البحیری"، رییس فراکسیون پارلمانی النهضه تونسی، برکناری بن سالم از پست وزارت امور دینی تونس را امری ضروری دانسته و اظهار داشت، در روابط تونس با عربستان، مساله امنیت ملی حایز اهمیت است و نمی توان خطای کسانی را که به این روابط خدشه وارد می کنند، نادیده گرفت.

"عبد الفتاح مورو"، یکی از موسسان جنبش النهضه و معاون رییس پارلمان تونس، چندی پیش در گفت وگو با روزنامه الاخبار با اشاره به اینکه وهابیت، اساس تفکر داعش است، عربستان سعودی را سرچشمه این گروه تروریستی دانسته بود.

به گفته وی، علمای سعودی دارای افکار بسته ای هستند که نمی توان با آنها توافق کرد.

گرچه برخی مسایل اقتضا می کند که جنبش النهضه تونس از عربستان سعودی حمایت کند، اما دلجویی تونس از ریاض به طرز وحشتناکی ادامه دارد زیرا علاوه بر حمایت رییس فراکسیون پارلمانی النهضه مشاهده می کنیم که شخصیتی مانند "سمیر بالطیّب" ، وزیر کشاورزی تونس که از رهبران جناح چپگرای این کشور است و پیش از انتصاب پست وزارت کشاورزی از منتقدان قطر، عربستان سعودی و به طور کل سیاست های کشورهای حوزه خلیج فارس بوده است، اما به نظر می رسد، پس از ورود به کابینه الشاهد، سیاست محافظه کارانه ای در پیش گرفته و از انتقاد از سیاست های کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نیز خودداری کرده است.

مشاهده می کنیم که دولت پیشین تونس نیز با پیوستن به ائتلاف به اصطلاح اسلامی ضد تروریسم و حمایت از عربستان در توصیف جنبش حزب الله لبنان به عنوان "سازمانی تروریستی" ، با رژیم ریاض همکاری داشته است؛ البته باید متذکر شد که مسوولان دولت الصید به سبب فشارهای جامعه ناچار شدند از مواضع آشکار خود در ارتباط با جنبش حزب الله لبنان دست بردارند.

"ریاض الصیداوی"، نویسنده و تحلیلگر سیاسی تونسی مقیم سوئیس در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه به بررسی برنامه های دولت تونس پرداخته است تا درک بهتری از اقدامات این دولت ارائه دهد؛ این نویسنده تونسی معتقد است که دولت تونس با بحران و فشار مالی بسیار زیادی روبروست و به دلار کشورها نیاز دارد و با توجه به اینکه عربستان سرمایه گذاری های بسیاری در تونس انجام داده و وعده های زیادی نیز برای افزایش این سرمایه گذاری ها داده است، از این رو دولت تونس نمی خواهد با خشمگین کردن ریاض این کمک ها را از دست بدهد.

"یوسف الصدیق"، متفکر تونسی نیز در گفت وگویی مطبوعاتی در واکنش به حمایت های تونس از عربستان سعودی اظهار داشته است، مشارکت تونس در نمایش مضحک و غم انگیز کمک به عربستان سعودی در تهاجم نظامی به یمن، لکه ننگی برای تاریخ کشور است و تصمیمات نادرست دولت تونس بر ننگ کشور خواهد افزود.

این متفکر تونسی در ادامه اظهار داشت، به جای آنکه از سخنان حق وزیر سابق امور دینی تونس درباره وهابیت و تروریسم به خود ببالیم، وی را به خاطر بیان این سخنان و توصیه اش به عربستان سعودی، از پست خود برکنار کرده و مجازات می کنیم؛ این درحالی است که همه آنچه که این وزیر سابق بیان داشت اعلام مجدد مخالفت تونس با فرقه وهابیتی است که بزرگان ما از قرن نوزدهم میلادی تاکنون با آن در ستیز بوده اند.