صندوق کودکان ملل متحد "یونیسف" در تازهترین گزارش خود اعلام کرد: حدود نیم میلیون کودک نیجریهای در شمال شرق این کشور به دلیل جنگ ارتش نیجریه با گروه تروریستی بوکوحرام در معرض گرسنگی هستند.
مدیر اجرایی یونیسف با اشاره به این که بحران گرسنگی در نیجریه پس از مدتی میتواند به یک فاجعه تبدیل شود، گفت: حدود پانصد هزار کودک نیجریه ای در معرض خطر گرسنگی قرار دارند که این گرسنگی بخشی کوچک از رنج های دو میلیون و ششصد هزار آواره در این کشور است.
"آنتونی لیک" با بیان این که به دلیل ناامنی نمی توان به بخش های عظیمی از ایالت بورنو در شمال شرق نیجریه کمک ارسال کرد، افزود: اگر به وضع این کودکان در این مناطق رسیدگی نشود، دستکم یک پنجم این کودکان جان خود را ازدست خواهند داد.
سازمان های امدادی می گویند 4.4 میلیون نفر در این مناطق به غذا نیاز دارند و 65 هزار تن در شرایط شبه قحطی زندگی می کنند.
این آمار در حالی است که در کشورهای همجوار چون نیجر نیز شرایط بدین گونه است. بسیاری از مهاجران که از ترس حملات بوکوحرام به نیجر گریخته اند نیز در معرض گرسنگی و کمبود مواد غذایی هستند.
هماهنگ کننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد در منطقه غرب آفریقا چندی پیش هشدار داد: دهها هزار نفر از مردم ساکن در این منطقه که ستیزه جویان گروه بوکوحرام در آن فعالند، به علت قحطی و گرسنگی با خطر مرگ مواجه اند.
به سبب ناامنی ناشی از حملات بوکوحرام، مردم سه فصل کشت را از دست داده اند همچنین بسیاری از آنها مجبور به مهاجرتهای اجباری و زندگی در مکان های امن تر شده اند.
بنا بر گزارشها ،بیش از568 هزار نفر در سرتاسر منطقه دریاچه چاد به سوءتغذیه شدید مبتلا هستند و در صورتی که مواد غذایی و دارویی به آنها نرسد طی ماه های آینده جان خود را از دست خواهند داد.
ارزیابی امنیت غذایی که با شاخصهای بینالمللی صورت گرفته است نشان می دهد بسیاری از جمعیت این منطقه در وضع «فاجعه بار» یا «مرحله 5» قرار دارند. مرحله پنج زمانی اعلان میشود که حتی به رغم کمکهای بشردوستانه، «گرسنگی، مرگ و فقر مفرط» وجود دارد.
حملات بوکوحرام در هفت ساله گذشته سبب کشته شدن بیش از 15 هزار نفر و آوارگی بیش از دو میلیون نفر شده است؛ این در حالی است که علیرغم اقدامات صورت گرفته و مبارزه نیروهای نظامی نیجریه و کشورهای همسایه این گروه همچنان به حملات مرگبار خود در مناطق مختلف این کشور و کشورهای همجوار ادامه می دهد.
شدت حملات به حدی است که در برخی از مناطق امکان هیچگونه کمک رسانی وجود ندارد.
نه تنها در نیجریه و مناطقی از نیجر که در بسیاری دیگر از کشورهای این منطقه نیزخطر قحطی و گرسنگی جدی است.
علاوه بر بوکوحرام، فعالیتهای گروه تروریستی الشباب نیز خطر گرسنگی و کمبود مواد غذایی را در مناطق مختلف سومالی شدت بخشیده است. بسیاری از مناطق این کشور نیز در معرض خطر ناشی از کمبود مواد غذایی است.
علاوه بر خطر حملات تروریستی، در برخی دیگر از کشورهای آفریقا نیز درگیریهای داخلی، فقر و گرسنگی را دامن زده است. در سودان جنوبی ادامه درگیری داخلی سبب تشدید گرسنگی و قحطی شده است. در بسیاری از ایالتهای این کشورها امنی کمک رسانی را مختل کرده است در حالیکه بسیاری از ساکنان این مناطق به ویژه کودکان به غذا و آب آشامیدنی سالم نیازمندند.
این مشکلات در حالی است که پدیده تغییرات آب و هوایی نیز به طور طبیعی خشکسالی را در بسیاری مناطق آفریقا تشدید کرده است.
از سوی دیگر علیرغم ادعای بسیاری از نهادهای بینالمللی مبنی بر ارسال کمکهای غذایی و دارویی، بسیاری از کشورهای ثروتمند، تعهدات مالی خود برای تهیه مواد غذایی و دارویی را همچنان پرداخت نکردهاند و کمبود بودجه نیز این مشکل را تشدید کرده است؛ به طوری که حتی در مناطق امن نیز امکان کمک رسانی در حجم مورد نیاز وجود ندارد.
مجموعه این شرایط سبب شده که اکنون جان صدها کودک در معرض خطر جدی ناشی از گرسنگی و تشنگی باشد و برای نجات از این وضعیت، بازگرداندن ثبات و آرامش به منطقه و افزایش همکاریهای منطقهای و بینالمللی برای تامین کمکهای غذایی ،میتواند کارساز باشد.