ایران پرس- رییس جمهوری اسلامی ایران در هجدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها در باکو، راه برون رفت از بحران‌ها را احترام به تعهد به عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر و ایجاد بستر مناسب برای تعامل و گفتگو دانست.

«حسن روحانی» در اجلاس باکو دراین زمینه نکات مهمی را مطرح کرد؛ ازجمله با اشاره به جنگ افروزی های آمریکا در منطقه که میلیاردها دلار هزینه برای دیگر کشورها به دنبال داشته، گفت: این جنگ افروزی ها فقط  باعث ریشه گرفتن فتنه ها و تروریسم شده است.

در واقع سیاست های یکجانبه آمریکا سبب وقوع جنگ‌ها و تشدید منازعات، افزایش خشونت و ایجاد تفرقه در مناسبات منطقه ای و بین المللی و البته بسیاری از عقب ماندگی ها اقتصادی شده است.

همانگونه که رئیس جمهور ایران اشاره کرد، جنبش غیرمتعهدها به پشتوانه‌ جمعیت فراوان، قلمرو وسیع و با توجه به ظرفیت های اقتصادی و فرصتهای تجاری خود، به راحتی می‌تواند قطب جدیدی از قدرت را در جهان ایجاد کند.

از نگاه کارشناسان، جنبش عدم تعهد از ظرفیت قابل توجهی برای تحقق اهداف خود  برخوردار است اما به عللی نتوانسته است از این فرصت ها استفاده کند.

«ابو القاسم قاسم زاده» تحلیلگر مسایل سیاسی معتقد است: "برغم آنکه در شرق آسیا پیمان‌های منطقه‌ای قدرتمندی شکل گرفته است اما در غرب آسیا به علت وجود بحران‌ها و جنگ‌ها کشورهای این منطقه نتوانسته اند وارد انسجام منطقه‌ای از طریق پیمان‌های منطقه‌ای شوند."

اظهارات حسن روحانی در اجلاس باکو نیز اشاره به این نکته است که  وقوع جنگ ها و اشغالگری و از بین بردن فرصت های رشد و توسعه از معضلاتی است که بر کشورهای منطقه تحمیل شده است.

در این راستا نقش 120 کشور عضو جنبش غیر متعهدها برای مقابله با این روندها، حائز اهمیت است.

جنبش غیرمتعهدها از زمان تاسیس خود در سال 1961 برغم ضعف هایی که از جانب برخی اعضا وجود داشته؛ اما در نگاه کلان به مسایل جهانی تلاش کرده است نقش خود را با اتخاذ مواضع اصولی در قبال صلح و امنیت جهانی ایفا کند.

اعضای  این سازمان علاوه بر جنبه سیاسی به لحاظ اقتصادی نیز مجموعه ای تاثیر گذار را تشکیل می دهند که با همگرایی می توانند به قطب های فعال منطقه ای تبدیل شوند. این همگرایی در عرصه سیاسی نیز تاثیر گذار است.

رئیس جمهوری اسلامی ایران در پنجمین کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادساز در آسیا (سیکا) در تاجیکستان نیز ضمن بیان مواضع ایران در این باره گفت: "در شرایط امروز جهان، دستیابی به سطح قابل قبولی از صلح، ثبات و توسعه، نیازمند گسترش همکاری و گفت گوهای منطقه‌ای با هدف تقویت تفاهم است."

جمهوری اسلامی ایران، در همین راستا، در شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، پیشنهاد «جهان علیه خشونت و افراط‌گرایی» را مطرح کرد که منجر به تصویب دو قطعنامه اجتماعی در مجمع عمومی سازمان ملل در سال‌های 2013 و 2015 شد. 

در نشست امسال مجمع عمومی نیز رییس جمهوری اسلامی ایران طرح «اقدام صلح هرمز» برای صلح و ثبات منطقه را ارائه کرد.

هدف این طرح، ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و ایجاد تفاهم متقابل و روابط صلح‌آمیز و دوستانه میان کشورهای حوزه خلیج فارس و تنگه هرمز است. 

البته تحقق سایر اهداف جنبش همچون حق برخورداری از دفاع مشروع، حق توسعه و پیشرفت علمی و بهره مندی از فعالیت های تجاری و اقتصادی و حق داشتن سرزمین و بازگشت به سرزمین مادری برای ملت مظلوم فلسطین، نیازمند همکاری و تعامل قوی تری از سوی اعضای جنبش غیر متعهدها است.

سخنان رییس جمهوری اسلامی ایران در نشست غیر متعهدها در باکو از این زاویه  بیان راهکارها و پیشنهادهای ایران در باره صلح و امنیت جهانی است.

نویسنده: جمشید امین زاده

138/116

بیشتر بخوانید:

روحانی: جنبش عدم تعهد می تواند قطب جدیدی از قدرت را در جهان چندقطبی آینده پایه‌گذاری کند

روحانی: حضور فعال‌تر ایران در اجلاس‌های بین‌المللی ضروری است