با این حال اکنون لندن در مساله توقیف نفتکش بریتانیایی در تنگه هرمز که 19 ژوئیه با اقدام ایران صورت گرفت، موضعی سردرگم گرفته و در عین حال امیدی هم به همراهی واشنگتن با خود در این زمینه ندارد.
در این راستا "جرمی هانت" وزیر امور خارجه بریتانیا روز دوشنبه 22 ژوئیه در نشست اضطراری مجلس عوام درباره توقیف نفتکش متخلف این کشور توسط ایران، ضمن درخواست آزادی این نفتکش و خدمه آن ادعا کرد براساس حقوق بین الملل، ایرانیها حق تعرض به این کشتی بریتانیایی یا سوار شدن بر آن را نداشتند.
این در حالی است که نفتکش بریتانیایی "استنا ایمپرو" Stena Impero اصل عبور بی ضرر را که رویه حاکم بر نحوه عبور کشتی ها از جمله نفتکش ها از تنگه های بین المللی مانند تنگه هرمز است، کاملا نادیده گرفته است.
ایران اعلام کرده که این نفتکش هنگام عبور از تنگه هرمز مرتکب 4 تخلف بزرگ شده است: نخست این که به جای حرکت در مسیر ورودی این آبراه بین المللی، در مسیر خروجی آن از سمت عمان قصد ورود به خلیج فارس را داشت.
دیگر این که این نفتکش دستگاه های ناوبری خود از جمله سامانه جی پی اس را خاموش کرده بود تا امکان ردیابی آن نباشد.
مساله دیگر تخلیه نفت بوده که باعث آلودگی آب دریا شده و در نهایت این نفتکش با یک لنج ایرانی برخورد کرده و بدون اعتنا به این حادثه به مسیر خود ادامه داده است.
بنابراین ایران به عنوان کشوری که در بخش شمالی تنگه هرمز قرار دارد، طبق قوانین بین المللی از جمله کنوانسیون حقوق دریاها مصوب 1982حق توقیف این نفتکش را داشته است.
مساله دیگری که جرمی هانت طرح کرده، امنیت تردد در تنگه هرمز و ایجاد ائتلافی دریایی در این زمینه است.
هانت مدعی شد: در خصوص امنیت تردد دریایی در تنگه هرمز، آمریکا پیشنهادهایی داشته و با متحدان اروپایی نیز در این زمینه گفتوگوهایی شده است.
برای تشکیل نیروی اروپایی ویژه برای آزادی دریانوردی در تنگه هرمز تلاش میکنیم.
بر خلاف ادعای هانت، تشکیل این ائتلاف دریایی با اما و اگرهای زیادی همراه است.
همچنین به رغم امید مقامات دولت محافظه کار به حمایت همه جانبه آمریکا از بریتانیا در این زمینه، موضع واشنگتن نشان می دهد که آنها نباید امید چندانی به دولت "ترامپ" در این باره داشته باشند.
"مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا، در گفت و گو با شبکه فاکس نیوز درباره توقیف نفتکش بریتانیایی "استنا ایمپرو" در تنگه هرمز، با تاکید بر این که بریتانیا مسئول حفظ امنیت کشتیهای خود است، اظهار داشت: آمریکا خواهان جنگ با ایران نیست.
موضوع جالب این که به رغم تاسیس پایگاه دریایی دائم بریتانیا در بحرین و استقرار شناورهای بریتانیایی در آن و گشت زنی آنها در خلیج فارس، لندن اساسا با توجه به تعداد قابل توجه کشتی ها و نفتکش های این کشور در خلیج فارس قادر به حفاظت از همه آنها نیست و این نشانه ای از ضعف قدرت دریایی بریتانیا است.
رویترز درگزارشی با اشاره به نقطه ضعفهای نیروی دریایی بریتانیا نوشت: شکست این کشور در ممانعت از توقیف نفتکش بریتانیایی به دست سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، نشانه افول قدرت نیروی دریایی بریتانیا است که زمانی قدرت اول جهان بود.
نکته آخر: برخلاف اقدام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در توقیف نفتکش بریتانیایی در تنگه هرمز که کاملا طبق موازین حقوق بین الملل صورت گرفته، نیروی دریایی بریتانیا نفتکش "گریس-1" GRACE 1 حامل نفت ایران را در تنگه جبل الطارق به صورت کاملا غیرقانونی در 4 ژوئیه به بهانه نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه توقیف کرده است و بر ادامه توقیف آن اصرار می ورزد.
این در حالی است که این تحریم ها یکجانبه بوده و ایران اساسا موظف به تبعیت از آن نیست؛ ضمن این که اروپا بارها تحریم های یک جانبه آمریکا علیه دیگر کشورها را محکوم کرده است بنابراین اکنون خود نمی تواند در همین چارچوب عمل کند و لندن هیچ توجیهی برای ادامه توقیف نفتکش گریس-1 ندارد.138/118
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتربخوانید:
تماس تلفنی "هانت" با ظریف؛ تحولات مربوط به توقف کشتیها محور گفت وگوها
درخواست لندن از تهران برای رفع توقیف نفتکش متخلف بریتانیایی