یمن فقیرترین کشور عربی منطقه غرب آسیا است که در یک دهه اخیر نیز به واسطه درگیریهای داخلی و جنگ عربستان سعودی علیه این کشور، فقیرتر نیز شده است. زیرساختهای این کشور در اثر جنگ از بین رفته و همین موضوع نیز بر مشکلات اقتصادی یمن افزوده است.
یمن از جمله کشورهایی است که از درآمدهای انرژی هر چند به صورت محدود برخوردار است. منابع انرژی یمن در استانهای جنوبی مانند شبوه و حضرموت و استانهای شمالی مانند مأرب و الجوف و برخی از استانهای دیگر وجود دارد. با این حال، در استانهای شرقی و جنوبی، منابع انرژی هدف تاراج و سرقت محور غربی- عربی قرار گرفته است.
«زید احمد الغرسی» معاون رسانهای و فرهنگی دولت نجات ملی یمن اخیراً عنوان کرد: "متجاوزان از آغاز تجاوز در سال 2016 تا سال 2022 میلادی متجاوزان نزدیک به 89 میلیون بشکه از نفت یمن به ارزش بیش از 13 میلیارد و 25 میلیون دلار را به تاراج بردهاند."
اخیراً نیز نفت و گاز استان شبوه یمن هدف تارج قرار گرفته است. امارات و فرانسه حضور پررنگی در منابع استان شبوه دارند و آشکارا این منابع را سرقت میکنند.
در ماه گذشته میلادی، یک نفتکش اماراتی 400 هزار بشکه نفت خام به ارزش بیش از 43 میلیون و 640 هزار دلار را از بندر «رضوم» در استان شبوه خارج کرده است. پیش از آن نیز بیش از دو میلیون بشکه نفت خام به ارزش تقریبی بیش از 270 میلیون دلار از بندر «الشحر» در استان حضرموت یمن غارت شده است.
این نشان میدهد که این سرقتها به صورت سازمان یافته انجام میگیرد که به هیچ وجه قابل قبول نیست. این مقام یمنی از جامعه جهانی و سازمانهای بینالمللی خواست برای پایان دادن به غارت ثروت مردم یمن توسط دولت خیانتکار وارد عمل شوند.
ردپای فرانسه و آمریکا در پرونده سرقت نفت یمن
همزمان با سرقت نفت یمن توسط امارات و عربستان سعودی، فرانسه و آمریکا نیز با همکاری امارات وارد استان شبوه شده و منابع گازی این استان را غارت میکند.
در فوریه 2022 پایگاه خبری «الخبر یمن» به نقل از منابع آگاه گزارش داده بود «ژان ماری صفا» سفیر فرانسه در یمن با تعدادی از سران قبایل متحد امارات از استان شبوه در جنوب یمن دیدار کرده است. دولت نجات ملی یمن هفته گذشته نسبت به آنچه فعالیت «مشکوک» نیروهای آمریکایی و فرانسوی مستقر در جنوب این کشور توصیف کرد، ابراز نگرانی کرد.
مقامات یمنی اعلام کردند تدارکات فرانسه برای صادرات گاز از تاسیسات بلحاف در استان شبوه با توجه به افزایش قیمت بینالمللی گاز و در تلاش برای کاهش وابستگی اروپا به سوخت روسیه در بحبوحه بحران جهانی انرژی تشدید شده است.
«ابوبکر القربی» که از سال 2001 تا سال 2014 به عنوان وزیر خارجه یمن مشغول به کار بوده است، درباره ورود نیروهای فرانسوی به یمن گفت: "زمینهسازیها برای صادرات گاز از تأسیسات بلحاف یمن با توجه به افزایش شدید قیمت بینالمللی گاز و کاهش گاز ورودی روسیه به اروپا در حال انجام است."
پایگاه فرانس تیوی هم در مطلبی به قلم «شانل رایان» نوشت: "یک لژیون خارجی از فرانسه اخیرا به یمن وارد شده است تا به عنوان بخشی از برنامههای پاریس صادرات گاز از تأسیسات شبوه یمن به منظور کاهش وابستگی اروپا به سوخت روسیه را تضمین کند."
غارت منابع نفتی و گازی یمن در شرایطی است که مردم یمن از کمبود مشتقات نفتی و گرانی آن در نتیجه محاصره کشورهای متجاوز و ممانعت از دستیابی به مشتقات نفتی رنج میبرند.
نکته پایانی اینکه؛ غارت منابع نفتی یمن همزمان به غارت این منابع در سوریه توسط آمریکا و شبهنظامیان وابسته به آن است. این رفتار مشترک نشان میدهد کشورهای غربی و متحدان عرب آنها در منطقه غرب آسیا، غارت نفت و گاز را راهبرد اصلی خود در کشورهایی نظیر سوریه و یمن قرار دادهاند که این موضوع با توجه به جنگ روسیه علیه اوکراین و نگرانی شدید کشورهای اروپایی در خصوص گاز با توجه به نزدیک شدن فصل سرما، بیشتر شده است.
نویسنده: سيدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
جدیدترین آمار از قربانیان ۸ سال تجاوز به یمن
تشدید غارت نفتی یمن و آشکار شدن رد پای شرکت های غربی