ایران پرس- دهها هزار نفر از مردم سریلانکا در حمایت از نخست وزیر برکنار شده این کشور در کلمبو پایتخت سریلانکا تظاهرات کردند.

حضور ده ها هزار تن از طرفداران «رانیل ویکرماسینگه» نخست وزیر برکنار شده سریلانکا در خیابان‌های کلمبو از تشدید بحران سیاسی در سریلانکا حکایت دارد.

بحران سیاسی در این کشور پس از آن در سطح حاکمیت تشدید شد که «کارو جایاسوریا» رییس پارلمان سریلانکا از نخست وزیر برکنار شده این کشور حمایت کرد.

«مایتریپالا سیریسِنا» رییس جمهور سریلانکا با برکنار کردن «رانیل ویکرِمِسینگه»، «ماهیندا راجاپاکسه»، رییس جمهور سابق سریلانکا را به عنوان نخست وزیر جدید منصوب کرد.

در پی مخالفت رئیس پارلمان سریلانکا با این اقدام رئیس جمهوری و حمایت از نخست وزیر برکنار شده، رئیس جمهوری سریلانکا نیز فعالیت پارلمان را به حالت تعلیق در آورد.

هشدار رئیس پارلمان سریلانکا درباره تشدید بحران در این کشور

بسیاری از محافل، بحران سیاسی در سریلانکا را ناشی از بازی های سیاسی و مهره چینی های چین و هند در سریلانکا می دانند و براین اعتقادند درگیری در سطح حاکمیت سریلانکا نوعی زورآزمایی میان دهلی نو و پکن در سریلانکا است.

این کشور از اعضای انجمن همکاری منطقه جنوب آسیا «سارک» است که هند و پاکستان از مهمترین کشورهای آن محسوب می شوند.

تمایل سریلانکا برای افزایش همکاری با چین

گرایش سریلانکا به سمت توسعه همکاری با چین است و اعطای امتیازاتی همانند اجاره 99 ساله بندر راهبردی «هامبانتوتا» به چین برای احداث پایگاههای نظامی، هند را به شدت نگران کرده است.

در انتخابات اخیر ریاست جمهوری سریلانکا و پیروزی سیریسِنا، هند امیدوار بود نفوذ چین در سریلانکا محدود و وی نیز قراردادهای قبلی چین را ابطال نماید، اما اتهام اخیر رئیس جمهوری سریلانکا به هند مبنی بر تلاش برای ترور وی باعث شد، روابط سیریسِنا با دهلی نو مخدوش و در اقدامی غیر منتظره نخست وزیر طرفدار هند را از کار برکنار و راجاپاکسه رئیس جمهوری قبلی سریلانکا را که  به طرفداری از چین مشهور است به عنوان نخست وزیر جدید سریلانکا منصوب نماید.

بعد از تحولات اخیر مالدیو از دیگر اعضای سارک که جناح نزدیک به چین پیروز شد؛ اکنون تحولات سریلانکا نیز در حال رقم خوردن به نفع چین است و به همین دلیل اعتراض هند را در مورد پیامدهای تشدید بحران در سریلانکا برانگیخته  است.

از دیدگاه ناظران سیاسی هر چند ممکن است راجاپاکسه بتواند کابینه خود را تشکیل دهد، اما برای تایید آن نیازمند فعالیت پارلمان است که رئیس جمهوری نگران واکنش نمایندگان به تغییر دولت است.

به همین دلیل به رغم درخواستهای هند و سایر کشورها حاضر به  از سر گیری فعالیت پارلمان نیست.

با این حال به نوشته روزنامه اکونومیک چاپ هند: "دهلی نو سعی دارد از شدت خصومت رییس جمهوری پیشین سریلانکا که اکنون به عنوان نخست وزیر جدید منصوب شده است نسبت به خود بکاهد تا بتواند روابطش را با دولت جدید کلمبو تنظیم نماید."

نویسنده: مجید وقاری

116/110

بیشتر بخوانید:

ابراز نگرانی گوترش از تشدید بحران سیاسی در سریلانکا

 برکناری هجده وزیر در سریلانکا / تحلیل