«سرگئی لاوروف» در سفر به مصر با «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور و «سامح شکری» وزیر خارجه این کشور دیدار و گفت وگو کرد.
قرار است لاوروف به اتیوپی، اوگاندا و جمهوری دموکراتیک کنگو نیز سفر و با مقامات این کشورها دیدار نماید.
هر چند در جریان سفر لاوروف به مصر و دیدارهای وی با مقامات ارشد این کشور موضوعات مختلفی مطرح شد، با این حال به نظر می رسد به دلیل وابستگی زیاد مصر به واردات محصولات غذایی به ویژه گندم از روسیه و اوکراین و دشواری های اخیر در این زمینه که با کاهش شدید روند این واردات به دلیل وقوع جنگ اوکراین روبه رو بوده است، یکی از مسائل عمده مورد مذاکره یافتن راه هایی برای حل این معضل بوده باشد.
البته مسکو بارها غرب را به مانع تراشی در مسیر صادرات گندم و دیگر محصولات استراتژیک از روسیه متهم کرده است. لارورف در این زمینه ضمن ابراز امیدواری برای موفقیت آمیز بودن توافقنامه صادرات غلات که در استانبول امضا شد، بر این امر تاکید کردکه تحریمهای وضع شده علیه روسیه مانع از صادرات غلات روسیه و حرکت کشتیهای تجاری شده است.
لاوروف گفت: مسکو امیدوار است که سازمان ملل به عنوان بخشی از «توافق غذائی» بتواند تحریمهای غیرقانونی که مانع از صادرات غله میشود را رفع کند.
در عین حال این مساله که وزیر خارجه روسیه کشور مصر را به عنوان اولین ایستگاه سفر دوره ای آفریقایی خود انتخاب کرده نشان از اهمیت این کشور از دیدگاه مسکو و نیز نوعی ابراز قدردانی از مواضع مصر در قبال جنگ اوکراین است.
«حسین هریدی» معاون وزیر امور خارجه پیشین مصر و کارشناس روابط بینالملل، در توضیح سفر لاوروف می گوید: "قاهره یکی از ایستگاههای مهم سفر وزیر خارجه روسیه به آفریقا با توجه به مواضع درهم تنیده بینالمللی کنونی است. سفر لاوروف به قاهره در چارچوب روابط راهبردی مصر و روسیه از یک سو و از سوی دیگر موضع هوشیارانه مصر در قبال جنگ روسیه و اوکراین و عدم جانبداری از هیچ از طرفین است."
تلاش مسکو برای مقابله با تحریم های غرب با افزایش تعاملات سیاسی و دیپلماتیک با کشورهای قاره سیاه
مساله مهمی که در زمینه سفر دوره ای وزیر خارجه روسیه به کشورهای آفریقایی خود نمایی می کند، تلاش مسکو برای خروج از انزوای سیاسی با افزایش تعاملات سیاسی و دیپلماتیک با کشورهای قاره سیاه و نیز یافتن فرصت های جدید اقتصادی و تجاری و کشف بازارهای نوین در آفریقا است.
غرب به سرکردگی آمریکا از زمان آغاز جنگ اوکراین شدید ترین تحریم ها را در همه زمینه های ممکن علیه روسیه به مورد اجرا گذاشته و همین امر موجب بروز تنگناهای مختلفی برای مسکو شده است.
طبیعی است در این شرایط روسیه به دنبال شرکای جدید سیاسی، تجاری و اقتصادی رفته و تلاش خود را معطوف به گسترش روابط با آن دسته از کشورها نماید که از رویکرد غرب در زمینه تحریم روسیه حمایت نکرده بلکه خواهان حفظ وحتی گسترش روابط با مسکو در ابعاد و عرصه های مختلف باشند.
به نظر می رسد تلاش فعلی مسکو بر گسترش روابط سیاسی روسیه با کشورهای آفریقایی متمرکز باشد. در این راستا، لاوروف سه روز قبل در یک کنفرانس مطبوعاتی ضمن اعلام سفرش به چند کشور آفریقایی گفت: "این سفر بر روی آمادگی خوب نشست سران آفریقایی - روسیه متمرکز است و مکان برگزاری آن متعاقبا اعلام خواهد شد."
لاوروف پیشتر اعلام کرده بود که نشست بعدی روسیه و آفریقا در سال 2022 در یک کشور آفریقایی برگزار میشود. مقامات مسکو بارها بر اهمیت روابط با کشورهای آفریقایی تاکید کرده اند.
در این راستا، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه اظهار داشته که همکاری با کشورهای آفریقایی راهبردی و بلندمدت است و توسعه روابط با کشورهای آفریقایی و سازمانهای منطقهای قاره آفریقا یکی از اولویتهای سیاست خارجی روسیه است.
«تئودور مورفی» مدیر بخش آفریقا در شورای روابط خارجی اروپا می گوید: "روسیه با ارائه کمکهای امنیتی با شرط و شروط کمتر از غرب و پوشش سیاسی فراتر از انتقادات غرب از کشورهای آفریقایی، فرصتهایی برای بازگرداندن نفوذ خود در آفریقا پیدا کرده است."
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117