مرکز امور رسانه ای ریاست جمهوری ترکیه امروز (شنبه) با صدور بیانیه ای اعلام کرد، دیدار رسمی دو روزه «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه از واتیکان که به دعوت پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان انجام می گیرد از فردا (4 فوریه) آغاز خواهد شد.
رئیس جمهور ترکیه در این سفر با پاپ فرانسیس و کاردینال «پترو پارولینی» نخست وزیر واتیکان درباره روابط دو کشور ، تحولات مرتبط با قدس، مسائل منطقه، تحولات سوریه، مسئله تروریسم و اسلام ستیزی گفتگو و تبادل نظر خواهد کرد.
اردوغان در رم نیز با «پائولو جنتیلونی» و «سرجیو ماتارلا» نخست وزیر و رییس جمهوری ایتالیا نیز دیدار و گفتگو خواهد کرد.
تحولات عراق، سوریه و لیبی، قدس، مبارزه با تروریسم و مهاجرت غیر قانونی، روابط ترکیه و اتحادیه اروپا از مهم ترین محورهای گفتگوهای رئیس جمهور ترکیه با نخست وزیر و رئیس جمهور ایتالیا خواهد بود.
سفر رسمی اردوغان به واتیکان
دعوت پاپ فرانسیس از رئیس جمهوری ترکیه برای سفر به واتیکان در حالی است که دوطرف یکسال پرتنش را سپری کرده اند.
در پی سفر ماه آوریل پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان به ارمنستان و اظهارات وی در ایروان، روابط میان ترکیه و واتیکان به تیرگی گرایید.
پاپ فرانسیس در دیدار با رئیس جمهوری ارمنستان با اشاره به کشتار ارامنه در جریان جنگ جهانی دوم توسط امپراطوری عثمانی ، آن واقعه را «نسل کشی ارامنه» نامید.
پاپ فرانسیس که روابط نزدیکی با ارامنه دارد، همچنین گفته بود که «وظیفه دارد یاد زنان، مردان، کودکان و کشیشها و اسقفهای بی گناهی که به طرزی بیرحمانه به قتل رسیدند گرامی بدارد.»
این اظهارات رهبر کاتولیک های جهان واکنش مقام های ترکیه را برانگیخت.
به طوری که متعاقب اظهارات پاپ در ایروان، معاون وقت نخست وزیر ترکیه گفت: «متاسفانه در عملکرد و رفتار پاپ رگه هایی از تفکرات دوران جنگ های صلیبی وجود دارد.»
تمایل واتیکان به کاهش تنش با ترکیه
اظهارات رهبر کاتولیک های جهان در ایروان در حالی بود که ، وی به منظور آشتی دادن ترکیه و ارمنستان، قرار بود به آنکارا سفر کند.
به همین دلیل، در ترکیه از پاپ فرانسیس استقبال چندانی به عمل نیامد.
در عین حال، بسیاری از کارشناسان ترک هشدارهایی به مقام های غربی بویژه رهبران دینی دادند.
از جمله این که «علی بارداک اوغلو» یک کارشناس ترکیه در امور دینی از رهبران مسیحی جهان خواست که در اظهارات خود تصریح کنند که اسلام همچون مسیحیت دین صلح است.
در پی این تنش ها، واتیکان با اعزام «پائولو بیتزتی» کشیش ۶۷ ساله ای که مسوولیت مراکز مختلف از جمله «انجمن دوستان خاورمیانه» را به عهده داشت و کارشناس مسائل خاورمیانه محسوب می شد، به عنوان نماینده جدید پاپ در ترکیه منصوب شد.
در پی این اقدام و در پی بروز تنش با ترکیه ، دولت واتیکان از مواضع خود عقب نشینی کرد . اعزام کشیش پائولو بیتزتی از جمله نمونه های عقب نشینی پاپ فرانسیس از مواضع خود تلقی می شود.
این در حالی است که وی دیگر سخنی از نسل کشی ارامنه به میان نیاورد . در این شرایط به نظر می رسد که ، سفر رئیس جمهوری ترکیه به واتیکان تا حدود زیادی از تنش های دوطرف بکاهد و روابط عادی را در مناسبات فیمابین برقرار سازد .
نویسنده: محمدعلی طالبی
114/116
بیشتر بخوانید:
هشدار اردوغان به کشورهای حامی گروه گولن
اردوغان: دولتمردان آمریکا فقط در حرف با تروریسم مبارزه میکنند
تهدید «اردوغان» به قطع روابط ترکیه با آمریکا / تحلیل
سیاست خارجی جسورانهتر اردوغان در سال 2018 میلادی/تحلیل