ایران پرس- با نزدیک تر شدن به زمان تصمیم گیری رییس جمهوری امریکا در مورد توافق هسته ای با ایران، تلاش جهانی به منظور ترغیب این کشور به اجرای تعهدات بین المللی شدت گرفته است.

پس از سفر رییس جمهوری فرانسه و صدراعظم آلمان به واشنگتن، بوریس جانسون، وزیر امورخارجه بریتانیا نیز امروز دوشنبه نیز راهی این شهر می شود تا دونالد ترامپ را به ماندن در برجام ترغیب کند.

بوریس جانسون وزیر امورخارجه بریتانیا در راه مذاکره با ترامپ

رییس جمهوری امریکا باید هر 120 روز یکبار تحریم های تعلیق شده هسته ای علیه ایران را تمدید کند. خودداری از اعمال مجدد تحریم های هسته ای ایران از جمله تعهدات امریکا در چارچوب توافق برجام است.

با این حال، ترامپ در ماه ژانویه گذشته تهدید کرد در ماه مه از تمدید تعلیق تحریم ها علیه ایران خودداری خواهد کرد مگر این که اروپاییان شروط امریکا را بپذیرند.

جلوگیری از فعالیت های موشکی ایران، گسترش بازرسی ها و تغییر در جداول زمانی برجام ازجمله شروط ترامپ عنوان شده است که همگی درتضاد کامل با توافقات دولت امریکا درجریان مذاکرات هسته ای به شمارمی آید. 

با توجه به چنین رویکردی، بریتانیا به عنوان یکی از سه کشور اروپایی مذاکرات هسته ای در روزهای اخیر به تلاش های خود برای جلب رضایت رییس جمهوری امریکا شدت بخشیده است.

یک بام و دوهوای لندن در موضوع برجام

البته لندن برای رسیدن به این هدف مسیر متناقضی را در پیش گرفته است. از یک طرف، بریتانیا همچون اغلب کشورهای جهان بر ادامه برجام و باقی ماندن امریکا در این توافق تاکید دارد و از سوی دیگر برای جلب رضایت ترامپ، مذاکرات تکمیلی درمورد برجام یا فعالیت های موشکی ومنطقه ای ایران را ضروری خوانده است.

ارسال پیام‌های متناقض ازسوی بریتانیا به همراه فرانسه و آلمان که از مذاکره کنندگان هسته‌ای با ایران بوده‌اند، رییس جمهوری امریکا را برای بر هم زدن این توافق تشویق می کند. در حالی که برجام به عنوان سندی روشن و بدون ابهام، تعهدات تک تک کشورها و سازمان های بین المللی در ارتباط با برنامه های هسته ای ایران را مشخص کرده است.

بر اساس فرآیند پیش بینی شده در این سند، آژانس بین المللی انرژی اتمی طی 11 گزارش فصلی، اجرای کامل تعهدات ایران را تائید کرده است. در حالی که طرف امریکایی با تهدید مداوم علیه کشورها و شرکت های خصوصی علاقه مند به همکاری اقتصادی با ایران، تعهدات خود را نقض کرده است. 

هزینه اقدامات بی‌ثبات کننده ترامپ بر دوش جامعه جهانی

«ادوین ساموئل» سخنگوی دولت بریتانیا می گوید: از دیدگاه لندن، لغو برجام در راستای منافع طرف های این توافق بین المللی از جمله آمریکا نیست.

ادامه این روند نه فقط توافق هسته‌ای با ایران را به سوی نابودی می‌کشاند، بلکه بر روابط فراآتلانتیکی نیز تاثیر منفی برجای خواهد گذاشت.

در صورت بازگشت تحریم‌های امریکا که به تحریم های ثانویه نیز شهرت یافته اند، شرکت های اروپایی به شدت متضرر می شوند.

این شرکت ها در سه سال بعد از اجرای برجام در ایران سرمایه گذاری های کلان انجام داده اند و فرصت های مناسبی برای فعالان اقتصادی اروپایی ایجاد شده است.

چالش ترامپ در عرصه بین الملل

از این رو، مانع تراشی امریکایی ها برای ادامه این همکاری ها، بسیاری از فرصت های شغلی و سرمایه های اروپایی ها را از بین می برد. به همین دلیل نیز در هفته های اخیر تلاش سران اروپایی برای حفظ برجام شدت گرفته است.

با این حال، نگاه منفعت طلبانه امریکا به موضوعات جهانی و شیوه خودمحورانه ترامپ در قبال برجام، منافع همگان از جمله شرکای اروپایی واشنگتن را به خظر انداخته است. 134/120

نویسنده: امیرعلی ابولفتح 

بیشتر بخوانید:

نشست قریب الوقوع سران 1+5 درباره برجام بدون آمریکا/عزم آمریکا برای نابودی برجام

تاکید مجدد روسیه و چین بر حمایت از برجام

 شمخانی: برجام، آزمونی تاریخی برای کارآیی نهادهای بین‌المللی است

بوریس جانسون وزیر امورخارجه بریتانیا در راه مذاکره با ترامپ
چالش ترامپ در عرصه بین الملل