کاخ سفید سرانجام پس از گمانه زنیهای بسیار، سفر «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا به سرزمینهای اشغالی، کرانه باختری و عربستان را تایید و تاریخ آن را 13 تا 16 ژوئیه اعلام کرد.
بر اساس اعلام کاخ سفید، بایدن قرار است در سفر به عربستان با «محمدبن سلمان» ولیعهد و ملک «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان دیدار کند.
این اعلام، موجی از انتقادات را از سوی فعالان حقوق بشر، چهرههای رسانه ای و حتی برخی از دوستان دموکرات بایدن به همراه داشته و کاخ سفید را در لاک دفاعی فرو برده است.
«آدام شیف» یکی از با نفوذ ترین اعضای حزب دموکرات در کنگره با بیان اینکه جو بایدن نباید به عربستان سفر کند، اظهار کرد: "آمریکا باید بکوشد که خود را از وابستگی به نفت برهاند تا با مستبدان و قاتلانی سر و کار نداشته باشد که مردم را میکشند. "
در همین راستا، بایدن مدعی شد: "برای دیدار با «محمد بن سلمان» به عربستان نمیرود بلکه برای حضور در یک نشست بینالمللی به این کشور سفر می کند."
روابط دیپلماتیک عربستان سعودی و ایالات متحده از سال 1933 برقرار شد.
از آن زمان تاکنون، سران آمریکا با وجود رفتارهای ضد حقوق بشری درعربستان، دست رد به سینه یکی از بزرگترین تولید کنندگان نفت نزده اند. حتی زمانی که در گزارش کنگره آمریکا درباره حادثه 11 سپتامبر، به صراحت اعلام شد که 15 نفر از 19 هواپیماربا از اتباع عربستان سعودی بودند، باز هم رویکرد واشنگتن در قبال ریاض تغییر نکرد.
حالا هم بایدن با وجود اینکه دولت وی در فوریه 2021 براساس گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا، محمدبن سلمان ولیعهد عربستان را آمر قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار مخالف سعودی و ستون نویس روزنامه واشنگتن پست معرفی کرد، در تضاد آشکار با ژست های بشردوستانه خود، تصمیم دارد با بن سلمان دیدار کند.
جو بایدن، در کارزارهای انتخاباتی خود وعده داده بود عربستان سعودی را به دولتی «منزوی و منفور» تبدیل خواهد کرد، اما حالا، قیمت بنزین در آمریکا همه چیز را تحت شعاع قرار داده و انتخابات کنگره هم در راه است.
اکنون دموکرات ها نگران هستند که اگر شرایط وخیم اقتصادی همچنان ادامه یابد، در انتخابات پیش رو، نه فقط کنگره، بلکه کاخ سفید را هم از دست خواهند داد. تمامی این موارد موجب تغییر سریع مواضع انتخاباتی جو بایدن درخصوص عربستان سعودی شده است.
همچنین، تامین انرژی آمریکا و متحدانش در بحبوحه جنگ اوکراین، در شرایطی که میزان تولید نفت روسیه کاهش یافته است، برای بایدن اهمیتی بالاتر از مسائل حقوق بشری پیدا کرده است.
آمریکا همواره نشان داده است که از حقوق بشر به عنوان ابزاری برای رسیدن به منافع خود استفاده می کند. مهم هم نیست چه کسی یا چه حزبی در آمریکا بر مسند قدرت باشد. در واقع حقوق بشر در خدمت منافع آمریکا است و عربستان نیز با استفاده از این مسئله، به نقضهای مکرر حقوق بشری ادامه میدهد بدون آنکه مواخذهای در کار باشد.
حالا هم «جنیفر گرانهولم» وزیر انرژی آمریکا اذعان کرده است که جو بایدن از همه تولید کنندگان نفت و گاز، از جمله اعضای اوپک خواسته است تا برای مقابله با روند افزایشی قیمت بنزین، تولید نفت خود را افزایش دهند.
گرانهولم گفت: "با وجود اینکه عربستان به قتل جمال خاشقچی تبعه آمریکا و روزنامه نگار نشریه واشنگتن پست متهم شده است، بایدن با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان دیدار خواهد کرد."
در واقع سفر جو بایدن به عربستان نشان می دهد اگر کشوری با آمریکا هماهنگ باشد، می تواند هر کاری، از جمله آشکارترین موارد نقض حقوق بشر را انجام دهد.
نویسنده: محسن ایراندوست
117