بایدن در اولین مقصد سفر خود روز جمعه وارد کره جنوبی شده و در کارخانه تولید قطعات شرکت سامسونگ با «یون سوک یئول» رئیس جمهور جدید کره جنوبی دیدار و رایزنی می کند. وی اخیرا بر تقویت روابط میان سئول و واشنگتن تاکید کرده بود. این اقدام بایدن را می توان گامی در راستای تقویت روابط و همکاریهای واشنگتن و سئول در زمینه فن آوری های پیشرفته دانست. «مون جائه این» رئیس جمهور سابق کره جنوبی در سفر خود به آمریکا در سال گذشته، سرمایه گذاری دو طرف در زمینه قطعات نیمه هادی الکترونیک و باتری برای خودروهای برقی را اعلام کرده بود که هدف آن تولید محصولات کلیدی در این زمینه و کاهش وابستگی به چین است.
جو بایدن پس از کره جنوبی به ژاپن سفر خواهد و در توکیو با «فومیو کیشیدا» نخست وزیر این کشور دیدار و رایزنی خواهد کرد. انتظار میرود نخست وزیر ژاپن در نشست هفته آینده خود با رئیس جمهور آمریکا افزایش بودجه نظامی این کشور را اعلام کند.
تقویت سیاست موسوم به «چرخش به شرق»
این سفر در شرایطی انجام میشود که توجه آمریکا در سه ماهه اخیر با توجه به وفوع جنگ اوکراین به روسیه و اروپا معطوف شده و نگرانیها در خصوص احتمال انجام آزمایش هستهای از سوی کره شمالی در جریان این سفر افزایش پیدا کرده است. برخی از تحلیلگران بر این عقیده هستند که بایدن در نظر دارد در جریان این سفر تلاشهای آمریکا در چهارچوب سیاست موسوم به «چرخش به شرق» را تقویت کند. هدف از اتخاذ چنین سیاستی از سوی آمریکا، مقابله با تضعیف تسلط این کشور در منطقه به دلیل افزایش قدرت اقتصادی و نظامی چین است. «کریستین لو»، کارشناس سیاسی می گوید: بایدن در سفر چهار روزه خود فرصتی کلیدی برای تقویت مشارکت ایالات متحده با کره جنوبی و ژاپن و تاکید مجدد بر اهمیت دیرپای این منطقه برای سیاست خارجی آمریکا به ویژه در قبال چین خواهد داشت.
در واقع می توان یکی از اهداف مهم سفر بایدن به شرق آسیا را تقویت پیوندهای استراتژیک بین واشنگتن با دو متحد منطقه ای مهم خود یعنی کره جنوبی و ژاپن و در عین حال پیشیرد سیاست واشنگتن در زمینه مقابله با چین و سیاست و اقدامات آن در منطقه آسیا پاسیفیک دانست. آمریکا بارها در اسناد امنیتی و نظامی بالادستی خود چه در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ و چه در دوره زمامداری جو بایدن، چین را در کنار روسیه مهمترین تهدیدات علیه خود اعلام کرده است. «پیتر بیکر»، خبرنگار نیویورک تایمز می گوید: «با توجه به تمرکز دولت بایدن معطوف به اوکراین شده است، پرزیدنت بایدن قصد دارد بر این امر تاکید نماید که ایالات متحده می تواند با تجاوز در هر دو قاره اروپا و آسیا مقابله نماید.» اشاره این خبرنگار آمریکایی به ادعای آمریکا درباره قصد احتمالی پکن برای حمله به تایوان با هدف الحاق این جزیره به خاک اصلی چین است.
مقامات آمریکایی مدعی هستند که مقامات ارشد پکن در حال ارزیابی اقدام روسیه در حمله به اوکراین و واکنش غربی ها به این امر و نیز تبعات تحریم ها علیه روسیه هستند تا تصمیم نهایی خود برای حمله احتمالی به تایوان را اتخاذ نمایند. این ادعاها با واکنش تند چین مواجه شده است. «یانگ جیهچی»، مدیر کمیسیون مرکزی سیاست خارجی حزب کمونیست چین در این باره گفت: «مساله تایوان حساسترین و مهمترین موضوع در روابط چین و آمریکا است. اگر واشنگتن همچنان به بازی با کارت تایوان ادامه دهد و در مسیر اشتباه گام بردارد، این اقدامات در نهایت به ایجاد یک وضعیت خطرناک منجر خواهد شد.»
به نظر می رسد سفر بایدن مرحله دیگری از اجرای سیاست های ضد چینی واشنگتن در منطقه آسیا پاسیفیک باشد که پیش از این با اعلام شکل گیری ائتلاف های کواد و آکوس که در واقع ائتلاف هایی امنیتی و نظامی با هدف مقابله با چین هستند آغاز شده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
/ 114
بیشتر بخوانید:
کاخ سفید: رهبر کره شمالی تمایلی برای دیدار با بایدن ندارد