ایران پرس- روسیه در دوره پسا جنگ سرد به ویژه در دوره دوم ریاست جمهوری "ولادیمیر پوتین"، توجه ویژه ای به آمریکای لاتین نشان داده و با برخی کشورهای این منطقه روابط نزدیکی برقرار کرده است. 

مقامات ارشد مسکو سفرهای متعددی به آمریکای لاتین در راستای تقویت روابط دو جانبه با کشورهای مترقی این منطقه صورت داده و در عین حال سیاست های سلطه گرانه واشنگتن در قبال آمریکای لاتین را بارها محکوم کرده اند.

"سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه از روز پنج شنبه سفر به آمریکای لاتین را آغاز کرده است.

مقصد اول این سفر کشور کوبا است و پس از این کشور روز 7 فوریه از ونزوئلا دیدار خواهد کرد.

لاوروف در هاوانا در مصاحبه ای بشدت سیاست سلطه گرایانه آمریکا در آمریکای لاتین را مورد انتقاد قرار داد.

وزیر خارجه روسیه اعلام کرد، آمریکا برای تغییر وضعیت آمریکای لاتین، سرنگونی حکومت مخالف سیاست های خود شامل کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه را هدف قرار داده است.

به گفته لاوروف: "آمریکا درتلاش های خود برای تغییر وضعیت آمریکای لاتین به منظور دستیابی به منافع اش، سرنگونی حکومت های  نامطلوب برای واشنگتن را هدف خود قرار داده است."

از دیدگاه مسکو "دونالد ترامپ" در سال انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، فشارهای تحریمی بر علیه آن دسته از کشورهایی آمریکای لاتین  که استقلال و حق حاکمیت و هویت ملی خود را حفظ کرده اند، افزایش داده است.

روسیه معتقد است که چنین رویکردی که ماهیت ضدبشری دارد، با اصول قوانین بین المللی ازجمله منشور سازمان ملل مغایرت دارد.

در مورد کوبا،  دولت ترامپ از زمان به روی کار آمدن، فشارها علیه هاوانا را تشدید کرده است در حالی که قبل از آن دولت اوباما سیاست بهبود روابط واشنگتن- هاوانا را در پیش گرفته بود.

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه ایجاد محدودیت های پروازها به کوبا از سوی آمریکا و اعمال تحریم های مالی و ویزایی علیه این کشور را محکوم کرده و تاکید کرد که اقدامات واشنگتن علیه کوبا  ازسوی اکثریت جامعه جهانی محکوم و رد شده است. 

لاوروف گفت: قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل مورخه 7 نوامبر 2019 نشانه بارز این رویکرد جامعه جهانی در مورد تحریم کوبا است.

مبنای اقدامات واشنگتن در آمریکای لاتین دکترین مونرو است.

دکترین مونرو در 2 دسامبر 1823 توسط "جیمز مونرو" رئیس‌جمهور وقت آمریکا اعلام شد.

این دکترین مخالف استعمار یا دخالت قدرتهای اروپایی در کشورهای تازه استقلال یافته قاره آمریکا بود.

بر اساس این دکترین، دولت ایالات متحده آمریکا تصمیم گرفت که از دخالت در جنگ‌های بین قدرت‌های اروپایی و مستعمرات آن‌ها خودداری و وقوع جنگ یا فعالیت استعماری در قاره آمریکا را به عنوان حرکتی خصمانه تلقی کند.

در عین حال طبق این دکترین آمریکای لاتین به مثابه حیاط خلوت ایالات متحده تلقی می شود.

مشاوران "ترامپ" تلاش می کنند تا با استناد به این دکترین، مداخله نظامی در ونزوئلا و به تبع آن در کل آمریکای لاتین را موجه جلوه دهند.

در واقع واشنگتن هنوز در چارچوب دکترین مونرو، خود را قیم و صاحب آمریکای لاتین می داند و به همین دلیل  همواره  رویکرد برخورد خصمانه و تلاش برای براندازی سران و دولت‌های چپگرا در این منطقه که بر خلاف خواست و منافع واشنگتن عمل می کنند را سرلوحه سیاست خود قرار داده است.

این رویکرد نشانه ای از خوی استکباری و سلطه گرایانه آمریکا محسوب می شود.

با این حال اعمال این رویکرد در قبال ونزوئلا،  کوبا و نیکاراگوئه  با شکست آشکار مواجه شده و در عین حال اکنون در آرژانتین نیز یک رئیس جمهور که بر خلاف خواسته واشنگتن عمل می کند روی کار آمده و شیلی نیز دستخوش اعتراضات گسترده علیه سیاست‌های اقتصادی نئولیبرالیستی شد.

"اوو مورالس" نیز در بولیوی پس از اینکه ارتش حمایت خود را از وی قطع کرد ناچار به کناره گیری  از پست ریاست جمهوری شد.

"دونالد ترامپ" در 11 نوامبر 2019 ضمن ابراز رضایت از استعفای مورالس، خواستار وقوع کودتای مشابه در ونزوئلا و نیکاراگوئه نیز شد.

ترامپ با صدور بیانیه‌ای ضمن «غیرقانونی» قلمداد کردن دولت‌ ونزوئلا به ریاست "نیکلاس مادورو" و دولت نیکاراگوئه به ریاست "دانیل اورتگا" گفت: استعفای مورالس زنگ خطر را برای این دولت‌ها به صدا درآورده است.

به رغم این مواضع خصمانه، اما جبهه چپگرایان در آمریکای لاتین هم چنان قوی و مستحکم است.

واشنگتن به رغم توطئه های بسیار علیه مادورو و حمایت همه جانبه از خوان گوایدو سرکرده مخالفان نتوانسته هیچ  موفقیتی در ونزوئلا به دست آورد ودر مقابل کوبا نیز سیاست تحریمی واشنگتن جواب نداده و در عین حال قادر به سرنگون ساختن  اورتگا رئیس جمهوری  نیکاراگوئه نیز نشده است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/117

بیشتر بخوانید:

لاوروف: آمریکا برای تغییر وضعیت آمریکای لاتین سرنگونی حکومت ها را هدف گرفته است

اقدام خصمانه جدید دولت ترامپ علیه هاوانا؛ تحریم وزیر دفاع کوبا/ تحلیل