ایران پرس- ژنرال «مایکل راجرز» رئیس آژانس امنیت ملی آمریکا که از روز پنج شنبه برای دیداری رسمی به ریاض سفر کرده است، با «محمد بن نایف» ولیعهد، معاون نخست وزیر و وزیر کشور عربستان دیدار کرد.

راجرز در این سفر با مقامات سعودی درباره تحولات و رویداد های منطقه ای و بین المللی مورد علاقه دو کشور و زمینه های گسترش همکاری واشنگتن و ریاض در بخش امنیتی و مبارزه با تروریسم گفت و گو خواهد کرد. این برای دومین بار از زمان آغاز فعالیت دولت جدید آمریکا است که یک مقام ارشد اطلاعاتی و امنیتی آمریکا به عربستان سعودی سفر می کند.

در اوایل فوریه 2017 نیز «مایکل پمپئو» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در اولین سفردوره ای خود پس از ترکیه به عربستان سفرکرد و بامحمد بن نایف ولیعهد عربستان دیدار و گفت‌وگو کرد. نکته طنزآمیز اینکه وی در این سفر مدال مبارزه با تروریسم را به محمد بن نایف اهدا کرد. با این کار در واقع دولت ترامپ به نوعی نقش رژیم ریاض درمبارزه با تروریسم را به رسمیت شناخت درحالیکه واقعیات منطقه موید چیزی جز این است.

عربستان حامی فکری اصلی گروه های تروریستی تکفیری

در واقع عربستان با گسترش وهابیت و سلفی گری نه فقط به عنوان مبلغ اصلی تفکرات افراط گرایانه در خاورمیانه و جهان اسلام بوده و بدین ترتیب می توان آن رابه مثابه حامی فکری اصلی گروه های تروریستی تکفیری محسوب کرد بلکه ریاض درصحنه عمل نیز پس از اوج گیری جنبش های مردمی در جهان عرب از سال 2011 به عنوان تامین کننده عمده مالی، لجستیکی وحتی نیروی انسانی گروه های تروریستی درکشورهایی مانندعراق و سوریه بوده است.

البته این اقدامات در چارچوب ائتلافی از کشورهای غربی به سرکردگی امریکا، برخی کشورهای عربی مانند قطر و ترکیه بویژه در مورد سوریه انجام شده است. هدف اصلی این ائتلاف، سرنگونی دولت قانونی سوریه از طریق اقدامات مسلحانه وتروریستی انواع و اقسام گروههای تروریستی بویژه تکفیری ها بوده است.

وضیعت انفعالی گروه های تروریستی در سوریه

اما این ائتلاف نتوانست به هدف خود برسد بویژه اکنون که  کفه قدرت به نفع دولت سوریه چرخیده است و گروه های تروریستی دروضعیتی انفعالی قرار دارند. اما ازسوی دیگرشاهد چرخشی ظاهری در سیاست آمریکا در قبال بحران سوریه هستیم.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری جدید آمریکا چه در زمان مبارزات انتخاباتی و چه از هنگامی که قدم به کاخ سفید نهاده است مدام از لزوم گسترش مبارزه با گروه تروریستی داعش سخن گفته است. با توجه به حمایت های آشکار و پنهان عربستان سعودی و ترکیه از این گروه تروریستی که شواهد زیادی درباره آن وجود دارد لذا می توان یکی از اهداف سفرهای مقامات ارشد امنیتی آمریکا به عربستان را  اتخاذ  تدابیر جدی از سوی ریاض برای تقویت مبارزه با داعش دانست.

درعین حال دولت ترامپ با تعریف خاص خود از تروریسم یعنی قراردادن کشورها و گروه هایی در لیست تروریسم که با منافع واشنگتن در جهان مخالف هستند، به دنبال تقویت روابط با کشورهای همسو در منطقه و همچنین بهبود روابط میان آنها جهت انجام اقدامات اطلاعاتی درمورد بحران های کنونی در منطقه است.

با این حال نگاهی به عملکرد رژیم سعودی نشان می دهدکه مقامات ارشد سعودی به هیچ عنوان حاضر به صرفنظراز حمایت از گروه های تروریستی تکفیری در راستای رسیدن به اهداف منطقه ای خود بویژه تضعیف محور مقاومت نیستند. لذا علیرغم وعده های ظاهری حکام سعودی به مقامات آمریکایی، آنها کماکان سیاست کنونی خود مبنی برحمایت از تروریسم تکفیری را بویژه در سوریه و عراق ادامه خواهند داد.118/111

بیشتر بخوانید:

سفررئیس ستاد مشترک ارتش ترکیه به عربستان برای شرکت در نشست موسوم به ائتلاف ضد داعش

حمایت های عربستان و ترکیه از داعش در موصل

استفاده داعش از خودروهایی با پلاک عربستان و اردن