این سفر در حالی انجام می شود که در سفر اخیر علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به پکن ، ایران و عربستان با میانجیگری چین برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک توافق کردند، پس از آن شمخانی به امارات متحده عربی سفر کرد و در دیدار با مقامات این کشور درباره موضوعات مربوط به روابط دو کشور تبادل نظر کرد.
اکنون سفر شمخانی به عراق هم از نظر روابط دو جانبه و هم از منظر تحولات منطقه ای مهم و قابل ارزیابی است؛ ایران و عراق دو کشور با جایگاه راهبردی در عرصه روابط بین الملل هستند که تعامل و هم پیمانی آنها نقشی موثر در معادلات سیاسی و امنیتی در منطقه دارد.
عراق همچنین دومین شریک تجاری ایران است و به همین دلیل حفظ و ارتقا مبادلات تجاری بیش از ۱۰ میلیارد دلاری با عراق نیازمند رفع برخی چالشهای امنیتی تحمیل شده به روابط دو کشور، تسریع در اجرای توافقات اقتصادی و همکاریهای بانکی است.
بر همین اساس قرار است در سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به عراق ، یک توافقنامه در زمینه امنیت مرزها نیز به امضای مقامات دو کشور برسد.
نکته مهم دیگر درباره سفر شمخانی به بغداد ، موضوع دیپلماسی همسایگی ایران و تاثیرات آن بر روند کنونی و تحولات آتی منطقه است ؛ دیپلماسی منطقه ای ایران در روزهای اخیر شاهد دستاوردهایی است که با اعلام خبر توافق تهران و ریاض برای از سرگیری روابط ،نمایان شد .
این توافق مورد استقبال کشورهای منطقه قرار گرفت و حتی امارات متحده عربی نیز که از مدتها پیش اختلافاتی با ایران دارد خواهان رفع سوءتفاهم ها و گسترش روابط در تمامی زمینه ها با جمهوری اسلامی ایران شد.
«شیخ طحنون بن زاید» مشاور امنیت ملی امارات در دیدار اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران ، درباره توافق تهران و ریاض گفت: «این توافق نقش سازنده ای در گسترش صلح، ثبات و امنیت پایدار و بومی در منطقه دارد...توسعه روابط گرم و برادرانه میان ابوظبی و تهران در ردیف اولویت های امارات متحده عربی است.
در این حال باید در نظر داشت که بهبود روابط جمهوری اسلامی ایران با همسایگان از جمله کشورهای عربی و اسلامی ، موضوعی است که می تواند برای دشمنانی همچون رژیم صهیونیستی بسیار نگران کننده باشد، چرا که آنها منافع خود را در تداوم اختلاف افکنی و جلوگیری از برون رفت از چالش های موجود در منطقه می بینند ؛ به همین دلیل ، توافق اخیر تهران و ریاض برای از سرگیری روابط ، با واکنش تند مقامات صهیونیست مواجه شده است؛ رژیم صهیونیستی همواره سعی کرده است در راستای سیاست ایران هراسی اینگونه وانمود کند که کشورهای منطقه برای حفظ امنیت خود در مقابل ایران، ناگزیر به عادی سازی روابط با این رژیم در قالب پیمان موسوم به ابراهیم هستند.
این در حالی است که عربستان به این پیمان ملحق نشده و اکنون نیز با اعلام خبر توافق عربستان با ایران برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک ، امیدهای رژیم صهیونیستی برای ایجاد ائتلاف ضد ایران در منطقه، بیش از پیش کمرنگ شده است.
بدیهی است، راهبرد اصولی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر همکاری همه جانبه، مستمر و سازنده با همسایگان است ، چرا که بدون همگرایی، امکان برون رفت از چالش های کنونی در منطقه میسر نیست.
در همین راستا ، مقامات جمهوری اسلامی ایران با افزایش تعاملات سیاسی و اقتصادی با کشورهای همسایه ، درصدد کاهش تنش ها و رفع اختلافاتی هستند که مانعی جدی در مسیر صلح و امنیت و همچنین توسعه اقتصادی کشورهای منطقه محسوب می شود. سفر های دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به چین ، امارات و عراق نیز در همین چارچوب قابل ارزیابی است.
شمخانی وجود اختلاف و بی اعتمادی میان کشورهای حوزه استراتژیک خلیج فارس را مانع جدی برای توسعه اقتصادی منطقه و خواست دشمنان فرامنطقه ای دانسته و گفته است :" باید با گفت وگو و تعامل و گسترش همکاری های سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی با جلوگیری از ایفای نقش غیر سازنده بیگانگان، برای افزایش امنیت، آرامش و رفاه مردم منطقه تلاش کنیم."
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
112
بیشتر بخوانید:
عراق مقصد بعدی سفر علی شمخانی
ادامه رایزنیهای دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در امارت/ دیدار شمخانی با امیر دوبی
شمخانی: امروز جهان اسلام و منطقه خلیج فارس بیش از هر چیز به همکاری و همگرایی نیاز دارد
شمخانی: باید همکاری را جایگزین دشمنی کرد/ شیخ طحنون: دوستی با ایران اولویت است
شمخانی و فرزین راهی امارات شدند
فردا، سفر «علی شمخانی» به امارات متحده عربیسفر قریبالوقوع شمخانی به یک کشور عربی منطقه
روایت علی شمخانی از توافق برای از سرگیری روابط دوجانبه ایران و عربستان
مذاکرات مهم شمخانی در یک کشور خارجی