دیدار با مقامات هندی، شرکت در همایش تجاری مشترک تجار دو کشور و سخنرانی در کنفرانس بینالمللی سالانه گفت وگوی «رایسینا» از جمله برنامههای وزیر امورخارجه ایران در سفر به هند است.
ناظران سیاسی این سفر را از دو جنبه سیاسی و اقتصادی حائز اهمیت میدانند. حضور مدیران ارشد دهها شرکت کارآفرین دولتی و خصوصی در هیات همراه وزیر امور خارجه ایران در این سفر بیانگر اهداف اقتصادی مورد نظر دو کشور است.
ایران و هند دارای منافع گسترده سیاسی، اقتصادی و تجاری متقابل هستند. هند برای رشد اقتصاد خود به انرژی نیاز دارد و ایران میتواند نقش مهمی در تامین این نیاز ایفا کند.
ایران در دوره آوریل تا ژوئن 2018 به سومین کشور بزرگ تامین کننده نفت هند تبدیل شد. واردات کل هند از ایران در دوره آوریل تا نوامبر 2018 حدود 11 میلیارد دلار بود که 90 درصد از آن را واردات نفت خام تشکیل می دهد.
ظریف: ایران تامین کننده مطمئن نفت هند است
موقعیت کم نظیر چابهار و فرصتهای اقتصادی بیبدیلی که میتواند در اختیار کشورها قرار دهد، فصل طلایی دیگری در روابط ایران و هند، محسوب میشود.
مقامات هند تاکید کردهاند که در دیدار با ظریف در خصوص افزایش همکاریهای هند و ایران در بندر چابهار گفت و گو خواهد شد.
این پروژه اخیرا به دلیل سرمایهگذاری هند در آن و همچنین اهمیت این بندر برای رشد و توسعه افغانستان از تحریمهای آمریکا معاف شد.
با توجه به نقش بسیار مهمی که اقیانوس هند برای هر دو کشور دارد و این نکته که دریای عمان و بندر چابهار از ورودیهای بسیار استراتژیک اقیانوس هند است، توسعه روابط ایران و هند در این حوزه به نفع هر دو کشور خواهد بود.
فعالان اقتصادی دو کشور اکنون میتوانند این بندر را به جاذبه بزرگ بازار منطقه و بهخصوص شرکتهای هندی تبدیل کرده و با استفاده از امکانات ترانزیتی ایران، به کریدورهای شمال و جنوب و همچنین بازار 500 میلیون دلاری منطقه شامل کشورهای آسیای مرکزی، افغانستان و عراق راه یابند.
هند در شمار 10 شریک اول تجاری ایران است. وزارت دارایی هند هفته گذشته پول واردات نفت از ایران را که با روپیه پرداخت میشود، از پرداخت مالیات سنگین معاف کرد.
این اقدام به پالایشگاههای هندی امکان میدهد تا حدود یک و نیم میلیارد بدهی معوقه خود به شرکت ملی نفت ایران را تسویه کنند.
«تلمیذ احمد» سفیر اسبق هند در عربستان، امارات و عمان در این باره میگوید:
"اکنون ما شاهد گسترش روابط هند و ایران هستیم. باید به صورت راهبردی سفر وزیر امور خارجه ایران مورد تحلیل قرار گیرد. این سفر یک فرصت به وزیر امور خارجه ایران خواهد داد تا بر اهمیت روابط دو کشور تاکید کند درحالی که آمریکا همچنان غیر فعال است و پاسخهای دوگانهای درخصوص ایران منتشر میکند."
ازاینرو، این سفر پیام روشنی از سوی تهران و دهلینو درهر دو حوزه سیاسی و اقتصادی دارد. ایران و هند نشان دادهاند بهرغم کارشکنی و فشارهای سیاسی آمریکا و هر کشور دیگری تنها بر پایه منافع ملی و ملاحظات منطقهای برای آینده روابط خود تصمیم میگیرند و مصمم هستند روابط اقتصادی خود را دربالاترین سطح گسترش دهند.
نویسنده: جمشید امینزاده
116/120
بیشتر بخوانید:
در صدر هیاتی عالیرتبه؛ ظریف فردا بههند میرود
ظریف به هند و عراق میرود