ایران پرس- «سیدعباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران روز شنبه به دعوت همتای چینی خود وارد پکن شد.

سیدعباس عراقچی درباره اهداف این سفر گفت: "از ابتدای مذاکرات برجام، به طور مستمر نشست های مشورتی بین ایران، چین و روسیه برگزار شده و این سفر هم در ادامه این مشورت هاست."

معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه به دلیل عدم انجام تعهدات کشورهای باقی مانده در برجام بعد از خروج آمریکا از این توافق، برجام وضعیت مناسبی ندار، تصریح کرد: "ایران از منافعی که باید در قبال برجام منتفع شود، برخوردار نیست. در باره این موضوع در نشست مشورتی ایران و چین در مورد برجام که روز یکشنبه در پکن برگزار می شود، مقام های دوکشور گفت و گو و تبادل نظر می کنند."

این نشست مشورتی در حالی برگزار می شود که قرار است جمعه آینده کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزیر طبق برنامه از پیش مشخص شده برگزار شود.

«وانگ یی» وزیر امور خارجه چین پیشتر درباره حقوق ایران در برجام گفته است: "حقوق مشروع ایران در برجام و منافع اقتصادی ناشی از آن باید تامین شود."

با گذشت بیش از یک سال از خروج آمریکا از برجام، احیای تحریم‌های هسته‌ای و محقق نشدن وعده‌های اروپا، شورای عالی امنیت ملی ایران در بیانیه‌ای در ماه می به طرف‌های توافق هشدار داد، در صورتی که ظرف 60 روز به تعهدات خود در زمینه‌های نفتی و بانکی عمل نکنند ایران طبق مفاد برجام، از تعهدات خود ذیل این توافق خواهد کاست.

جمهوری اسلامی ایران تاکنون در چهارگام از تعهدات برجامی خود شامل عبور از سقف 300 کیلوگرمی ذخایر اورانیوم غنی‌شده 3.67 درصد، عدم فروش آب سنگین و مازاد اورانیوم غنی‌شده، افزایش سطح غنی‌سازی به 4.5 درصد و برداشتن محدودیت‌ها روی فعالیت‌های تحقیق و توسعه کاسته است.

گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران از ماه نوامبر با گازدهی به سانتریفیوژهای نصب‌شده در تأسیسات فردو و غنی‌سازی 4.5 درصدی در این تاسیسات آغاز شد.

اگرچه مشورت در خصوص برجام ازموضوعات اصلی سفر معاون وزیر امورخارجه ایران به پکن محسوب می شود؛ با این حال با توجه به این که ایران و چین در همه عرصه ها روابط رو به گسترشی دارند؛ موضوعات دیگری نیز در دستور مذاکرات مقام های دو کشور قرار دارد.

ایران و چین به عنوان دو کشور مهم و تأثیر گذار در نظام بین الملل، دلایل و اهداف مشترکی برای گسترش همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف دارند. به همین علت دراین سفر علاوه بر مشورت در خصوص برجام؛ روابط دوجانبه و منطقه ای نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. چارچوب کلان این روابط در سفر «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین به ایران پس از اجرایی شدن برجام، با  تدوین یک سند راهبردی 25 ساله بین دو کشور مشخص گردید.

«کمال خرازی» رئیس شورای راهبردی روابط خارجی درباره سطح مناسبات دو کشور می گوید: "ظرفیت‌های بزرگی بین دوکشور وجود دارد که هنوز از آنها به طور کامل استفاده نشده است. لذا لازم است چین و ایران سطح همکار‌ی‌های خود را در قالب بیانیه مشترک مشارکت جامع راهبردی که درسال 2016 در تهران به تائید رؤسای جمهوردو کشوررسید، افزایش دهند."

از جنبه های امنیتی نیز تهران و پکن همکاری های راهبردی را متناسب با تحولات منطقه توسعه داده اند. در این راستا چین بعنوان یک عضو دائم شورای امنیت؛ برای نقش ایران درمنطقه خلیج فارس و تنگه هرمز در حفظ ثبات و امنیت انرژی  اهمیت ویژه ای قائل است.

این شاخص ها نشان می دهند که ایران و چین در روابط خود اهداف مشترکی در حوزه‌های مختلف دارند. ازاین دیدگاه، مذاکرات معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در پکن را می بایست در چارچوب روابط جامع راهبردی دو کشور ارزیابی کرد. 

نویسنده: جمشید امین زاده

116

بیشتر بخوانید:

عراقچی: شوک اقتصادی خروج آمریکا از برجام فرو نشسته است