اتحادیه بینالمجالس جهانی (Inter-Parliamentary Union) در سال 1889 با هدف کمک به صلح و همکاری میان ملتها از طریق گفت وگو میان پارلمانهای جهان تشکیل شد.
مجالس ملی نزدیک به 180 کشور در این اتحادیه عضویت دارند و ۱۲ مجمع پارلمانی منطقه ای نیز اعضای وابسته آن هستند. بیش از 2 هزار و 200 نماینده و 80 رئیس پارلمان از بیش از 160 کشور جهان در یک صد و چهلمین مجمع عمومی اتحادیه بین المجالس که تا دهم آوریل در دوحه ادامه دارد؛ حضور دارند.
در این اجلاس موضوعات مهم مطرح در سطح بینالمللی از جمله مسئله تروریسم، مسئله قاچاق به ویژه قاچاق مواد مخدر و مسائلی که در مورد حقوق افراد در کشورهای مختلف وجود دارد، مورد بررسی قرار میگیرد.
جمهوری اسلامی ایران در سال 2015 برای نخستین بار به عضویت کمیته اجرایی اتحادیه بین المجالس جهانی (IPU) در آمد و تا سال 2019 عضو کمیته اجرایی خواهد بود.
«کاظم جلالی» نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس مرکز پژوهش های مجلس می گوید: "امروز اتحادیه بین المجالس جهانی از جایگاه بالایی برخوردار است. این اتحادیه سالی دو بار در خصوص مباحثی چون حقوق بشری و سیاست بین الملل نشست برگزار می کند و این کمیته اجرایی است که تمام برنامه های بین المجالس را تنظیم می کند و تعیین میکند که چه کشوری میزبان باشد."
مجالس و پارلمانھا ارتباط نزدیکی با خواسته ھای ملتھا دارند و می توانند آنها را منعکس کنند. از این دیدگاه این اجلاس همانند مجمع عمومی سازمان ملل فرصت مناسبی است که میتوان در آن در زمینه همکاریهای منطقه ای بینالمللی بحث و گفت و گو کرد.
با تاکید بر اهمیت این اجلاس؛ علی لاریجانی روز شنبه پیش از ترک تهران به مقصد قطر، با اشاره به رفتار رذیلانه آمریکا در قبال ارسال کمکهای بشردوستانه به سیل زدگان ایران گفت: "حضور در اجلاس اتحادیه بین المجالس جهانی و رایزنی با روسای مجالس کشورهای مختلف فرصتی مناسب برای تشریح رفتارهای رذیلانه آمریکا در قبال ملت ایران است."
چالش کشورهای جهان با یکجانبه گرایی های آمریکا
در حال حاضر چالش های بزرگ سیاسی و اقتصادی به علت سیاست های مداخله جویانه و یک جانبه گرایی آمریکا در منطقه و جهان بوجود آمده است.
این اتحادیه نھادی مهم در سطح جهانی است که می تواند با ایجاد ارتباط میان مجالس کشورها به نزدیک کردن دیدگاه ها در قبال تهدیدها و شناخت عوامل برهم زننده ثبات و امنیت ملت ها در جهان کمک کند.
واقعیت این است که یک دهه اخیر را باید سال های تاریک و دورانی سخت از هجوم توطئه ها و تروریسم و تحت حمایت آمریکا، اسراییل و عربستان در منطقه دانست.
توطئههایی که غرب آسیا را به چالش کشید تا فرصتی برای آمریکا فراهم شود که قدس را به عنوان مرکز رژیم صهیونیستی قرار دهد. آمریکا با رفتار و اقدامات ضد بشری خود به الگویی از بی توجهی به ارزش های فرهنگی؛ دینی و نژادی تبدیل شده و «دونالد ترامپ» با رفتار ضد بشری اش؛ صلح و همزیستی و همکاری و اعتماد متقابل و تفاهم را که بنیادی ترین عناصر تضمینکننده صلح و امنیت بینالمللی هستند، به سخره گرفته است.
متاسفانه برخی رژیم های وابسته به بیگانگان همچون عربستان که شرکت در اجلاس دوحه را تحریم کرده اند، در این مسیر مخرب و انحرافی با اهداف شرارت آمیز آمریکا و اسراییل همسو شده اند، درحالیکه رییس جمهوری آمریکا حاکمان عربستان را به «گاوی شیرده» تشبیه کرده است که باید آنها را دوشید.
شکی نیست که ادامه این روندها منجر به فجایع، اقتصادی و اجتماعی و امنیتی می شود و پیامدهای وخیمی دارد. همانگونه که شاهد هستیم این آسیب ها به منطقه و کشور خاصی محدود نمی شود. این ها واقعیت هایی هستند که پارلمان های جهان بعنوان نمایندگان ملت ها باید بدانند و از آن ها آگاه شوند.
برگزاری اجلاس دوحه از این منظر از اهمیتی در سطح جهانی برخوردار است. اتحادیه بین المجالس جهانی عرصه ارتباط بین نمایندگان ملتها است و از این ظرفیت می توان برای تعامل بین مجالس در جهت پیشبرد صلح و امنیت و حمایت واقعی از حقوق ملت ها در برابر متجاوزان و اشغالگران استفاده کرد.
نویسنده: جمشید امین زاده
116
بیشتر بخوانید:
لاریجانی: ایران به دنبال برقراری روابط مناسب با کشورهای منطقه است
لاریجانی: آمریکا حامی تروریسم در جهان است
لاریجانی: رفتارهای گستاخانه آمریکا مخل صلح و امنیت بین المللی است
لاریجانی: آمریکاییها نقش تروریست اقتصادی را بازی میکنند
سفر لاریجانی به قطر برای شرکت در اجلاس بین المجالس