ایران پرس- وزارت امور خارجه روسیه روز یکشنبه در بیانیه ای اعلام کرد: سرگئی لاوروف و موگرینی عرصه های کلیدی روابط دوجانبه روسیه با اتحادیه اروپا و مسائل مهم دستور کار بین المللی را در سفر وی به روسیه  بررسی می کنند.

«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه به مسکو می رود.

هر چند مسائل مختلفی مانند اوضاع خاورمیانه بویژه سوریه و نیز چگونگی ادامه برجام در دستور مذاکرات «موگرینی» و «لاوروف» قرار دارند، با این حال محور اصلی این مذاکرات، اختلافات دو طرف در عرصه اروپا بویژه بحران اوکراین و ادامه تحریم های گسترده اتحادیه اروپا علیه روسیه است.

از نگاه مسکو، روابط کنونی اتحادیه اروپا و روسیه در وضعیت  دشواری قرار دارد و مساله اصلی مورد اختلاف دو طرف، فشارها و تحریم های غرب از جمله اتحادیه اروپا علیه روسیه است. ضمن این که  در ماه های اخیر بویژه با توجه به برگزاری انتخابات سرنوشت ساز در کشورهای اروپایی مانند فرانسه و آلمان، اتهامات زیادی به مسکو در زمینه  تلاش برای تاثیر گذاری بر نتیجه  انتخابات در اروپا وارد شده است.

با این حال  از نگاه مسکو، این گونه اتهامات، در واقع  از جانب  جریان ها ی ضد روسی و متمایل به آمریکا  در عرصه اروپا مطرح می شود و هدف آن  نیز تخریب و ایجاد تنش هر چه بیشتر در روابط  اتحادیه اروپا و روسیه است.

ادامه سیاست تشدید فشار از طریق اعمال تحریم ها به مسکو

در عین حال اتحادیه اروپا بر ادامه رویکرد کنونی خود یعنی سیاست تشدید فشارها از طریق اعمال تحریم ها برای وادار ساختن مسکو به پذیرش شرایط مد نظر این نهاد اروپایی برای عادی سازی روابط تاکید می کند.  به رغم رایزنی ها و مذاکرات متعددی که بین  بروکسل و مسکو برای حل و فصل اختلافات صورت گرفته، اما موضع اتحادیه اروپا درباره شرط اساسی خود برای از سرگیری روابط اقتصادی و تجاری با روسیه یعنی واگذاری مجدد کریمه به اوکراین و تغییر سیاست کنونی مسکو در قبال بحران شرق اوکراین هم چنان بر جای خود باقی است.

اتحادیه اروپا در کنار دیگر شرکای غربی خود بویژه آمریکا، روسیه را به بی ثبات کردن اوکراین متهم می کنند، در حالی که مسکو هر گونه دخالت در این بحران را رد کرده است. مسکو بارها اعلام کرده است که تا زمانی که منافع و خواسته های روسیه درباره اوکراین از سوی دولت غرب گرای کی یف و نیز اتحادیه اروپا و آمریکا تامین نشود، حاضر به تغییر رویکرد کنونی خود در قبال بحران اوکراین نیست.  

با توجه به اینکه تا قبل از بحران اوکراین، اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری روسیه محسوب می شد، طبیعتاً تحریم های اعمالی از سوی مسکو باعث ضرر و زیانهای هنگفتی برای کشورهای اروپایی شده است. این مساله مورد توجه مقامات مسکو نیز قرار گرفته و در این راستا روسها مدعی زیان 100 میلیارد دلاری کشورهای غربی به دلیل اعمال تحریم ها علیه روسیه شده اند.

تحمل  18 میلیارد دلاری اتحادیه اروپا ه به دلیل تحریم روسیه

از جمله اتحادیه اروپا در سال 2015 میلادی حدود 18 میلیارد دلار متحمل ضرر به دلیل تحریم روسیه شده است. این مساله باعث شده تا در درون اتحادیه اروپا بر سر ادامه یا قطع تحریمها علیه روسیه اختلاف نظرایجاد شود. در این باره دو دیدگاه در داخل این اتحادیه وجود دارد.

یک دسته از کشورها بویژه آنهایی که دارای روابط نزدیکی با آمریکا هستند هوادار ادامه تحریمها علیه مسکو تا زمان تسلیم روسها در قبال خواستههای غرب درباره اوکراین هستند. کشورهای شرق اروپا بویژه جمهوری های سه گانه بالتیک، لهستان، چک، اسلواکی در این ردیف قرار دارند که آنها نیز با توجه به خصومت دیرینه با روسیه خواهان ادامه تحریم ها علیه مسکو هستند.

در مقابل دسته دیگری از کشورهای اتحادیه اروپا که تا قبل از بحران اوکراین روابط گسترده تجاری و اقتصادی با روسیه داشته اند و به دلیل کاهش یا قطع این روابط متحمل زیانهای مالی و اقتصادی زیادی شده اند، اکنون خواهان کاهش یا لغو تحریمها علیه روسیه هستند که در این زمینه می توان به یونان، قبرس، مجارستان، اسلوونی، کرواسی و اسپانیا اشاره کرد که خواهان تجدید نظر در سیاست کنونی در قبال مسکو هستند.

با این حال اکنون موضع رسمی اتحادیه اروپا ادامه تحریم ها علیه روسیه تا زمانی است که مسکو، مفاد توافقنامه مینسک-2 ناظر به حل و فصل بحران شرق اوکراین را به اجرا در آورد.118/110

بیشتر بخوانید:

تمدید تحریم های اتحادیه اروپا علیه روسیه/ تحلیل

فشار اتحادیه اروپا برای تغییر سیاست گازی روسیه/ تحلیل