ایران پرس- یوسف الشاهد، نخست وزیر تونس روز پنجشنبه برای سفری سه روزه وارد ریاض، پایتخت عربستان سعودی شد.

روابط عربستان با تونس طی سال‌های اخیر پرفراز ونشیب بود.

عربستان یکی از مخالفان اصلی انقلاب سال 2011 تونس بود. زین العابدین بن علی، دیکتاتور اسبق تونس در سال 2011  پس از شدت گرفتن اعتراض‌های مردمی در این کشور به عربستان گریخت و اکنون نیز در این کشور حضور دارد.

با این که دستگاه قضایی و مردم تونس بارها خواستار استرداد بن علی به تونس و حضور وی در دادگاه شده‌اند، اما آل سعود از استرداد بن علی خودداری کرده است.

موضوع دیگر این که دولت تونس طی سال‌های اخیر همواره یکی از منتقدان سیاست خارجی عربستان به خصوص درباره بحران سوریه بوده است. دولت تونس ضمن مخالفت با مداخله خارجی در امور داخلی سوریه، همواره بر لزوم از سرگیری روابط با دمشق تأکید دارد؛ موضوعی که با راهبردهای ریاض درباره سوریه ناسازگار است.

در سوی دیگر، عربستان سعودی در سال‌های اخیر همواره تحولات داخلی تونس را زیر نظر داشته و حتی تلاش کرده است یا زین العابدین بن علی را بار دیگر به قدرت بازگرداند و یا این که از نیروهای نزدیک به ریاض برای رسیدن به قدرت حمایت کند و به نوعی دیگر، دموکراسی را در تونس به شکست بکشاند.

در همین راستا، «جوهر بن مبارک»، تحلیلگر تونسی، معتقد است: «عربستان به همراه امارات اوایل سال کنونی 2018 تلاش کردند از«لطفی براهم»، وزیر کشور سابق تونس برای کودتا علیه دولت کنونی این کشور حمایت کنند.

سفر مشکوک اوایل سال 2018 «لطفی براهم» به عربستان که در نهایت سبب برکناری وی از سمت وزیر کشور تونس شد، در همین راستا قرار داشت.»

«مجتهد»، فعال توئیتری سرشناس عربستانی نیز نوشت: «لطفی براهم پیش از اینکه به عنوان وزیر کشور منصوب شود، فرمانده گارد ملی، ارگان مسئول مبارزه با تروریسم تونس بود. حاکمان عربستان به بازگشت زین العابدین بن علی به قدرت امیدوار هستند.»

با توجه به این شرایط، اکنون این سؤال طرح می‌شود که «یوسف الشاهد» از سفر به عربستان چه اهدافی دارد؟

به نظر می‌رسد مهمترین علت سفر یوسف الشاهد به عربستان، مربوط به شرایط اقتصادی تونس است.

مشکل اقتصادی یکی از مهمترین مشکل‌های پیش‌رو دولت تونس است. اخیراً جنبش «جلیقه‌قرمزها» در تونس نیز به تبعیت از «جلیقه زردها» در فرانسه شکل گرفته است. جنبش جلیقه قرمزها در واکنش به مشکل اقتصادی از جمله گرانی و تورم، روند صعودی بیکاری و سیاست‌های نادرست اقتصادی دولت تونس شکل گرفته است.

محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در سفر تنها سه ساعته‌ای که 27 نوامبر 2018 به تونس انجام داد، متعهد شد دو میلیارد دلار به این کشور کمک کند و سرمایه‌گذاری اقتصادی نیز در بخش‌های زیرساختی تونس انجام دهد.

اکنون با شکل‌گیری جنبش «جلیقه قرمزها» در تونس، نخست وزیر این کشور به ریاض سفر کرده است تا کمک‌هایی را که ولیعهد سعودی وعده داده است، «نقد» کند.

در واقع، نخست وزیر تونس از وضعیت شکننده بن سلمان در عربستان آگاه است و سعی دارد از این وضعیت برای گرفتن امتیازهای اقتصادی استفاده کند.

علاوه بر این، تونس در سال آینده 2019 شاهد برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری خواهد بود.

یوسف الشاهد که از سوی حزب ندا پست نخست وزیری را بر عهده گرفته و داماد «باجی قائد السبسی»، رئیس جمهوری تونس نیز است، سعی می‌کند با تبلیغات علیه جنبش اسلام‌گرای النهضه به عنوان مهمترین رقیب انتخاباتی حزب ندا، حمایت مالی و رسانه‌ای آل سعود را برای انتخابات آینده به دست آورد. 139/120

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید: 

انتقاد تونس از تنش آفرینی رژیم سعودی

«بن سلمان» وارد تونس شد 

مخالفت وکلای تونسی با سفر بن سلمان به تونس