ایران پرس: «علی‌خان اسماعیلف» نخست وزیر قزاقستان امروز (چهارشنبه) در صدر یک هیات عالیرتبه به ترهان سفر کرد.

«محمد جمشیدی» معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری اسلامی ایران درباره سفر نخست وزیر قزاقستان به ایران گفت: در این سفر هیات‌های عالی رتبه دو کشور به ریاست «محمد مخبر» معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران  و «علی‌خان اسماعیلف» نخست وزیر قزاقستان ضمن بررسی آخرین وضعیت مناسبات فی‌مابین با هدف اجرایی کردن توافقات روسای جمهور دو کشور، در خصوص راهکارهای گسترش همه جانبه روابط دوجانبه اقتصادی، سیاسی و تجاری گفت وگو و رایزنی خواهند کرد.

یک روز پیش از سفر نخست وزیر قزاقستان به ایران، همایش تجاری دو کشور در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد؛ همچنین هیات تجاری و شرکت‌های قزاقی روز دوشنبه با حضور در سازمان توسعه‌ تجارت ایران، با هدف گسترش مراودات تجاری دو کشور رایزنی کردند.

روابط ایران و قزاقستان در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، علمی و فرهنگی، در سال های اخیر همواره رو به رشد بوده است؛ سفر متقابل مقامات عالی رتبه دوکشور به تهران و آستانه، رایزنی در نشست های چند جانبه و همکاری در مجامع منطقه ای و بین المللی بر مبنای منافع مشترک از بارزترین مشخصه های مناسبات دوستانه سیاسی ایران و قزاقستان محسوب می شود.

در کنار مسائل سیاسی و همکاری های منطقه ای، مقامات ایران و قزاقستان مذاکرات خوبی نیز در خصوص توسعه همکاری‌های ریلی، جاده‌ای و هوایی انجام داده اند که دستیابی به این اهداف می‌تواند نقش موثر ایران و قزاقستان در منطقه را افزایش دهد.

ترانزیت و حمل‌و‌نقل بین‌المللی در محور کانونی همکاری‌های راهبردی ایران و قزاقستان طی یک دهه اخیر قرار داشته است. قزاقستان از سال 2003 به کریدور بین‌المللی شمال - جنوب که ایران یکی از اعضای کلیدی آن است، پیوست.

ترانزیت، از محورهای مهم همکاری قزاقستان با ایران

طی سال‌های پس از آن نیز آن کشور برای سرمایه‌گذاری در بندر استراتژیک چابهار ایران ابراز تمایل کرده است. قزاقستان محصور در خشکی است و برای اینکه به بازارهای جهانی دسترسی داشته باشد، نیازمند استفاده از سایر کشورها است، این کشور از سمت جنوب که منتهی به ایران می‌شود، می‌تواند با کشورهای حاشیه خلیج فارس، شبه‌قاره‌ هند، کل قار‌ه آفریقا و همین‌طور کشورهای جنوب شرق آسیا تجارت کند، در واقع ایران با برخورداری از بنادر مناسب و کارآمد خود در شمال و جنوب کشور و کریدورهای ریلی و زمینی گسترده می تواند پلی برای ارسال کالاهای قزاقستان به اروپا، چین یا کشورهای حاشیه خلیج فارس باشد.

به همین دلیل موضوع ترانزیت یکی از محورهای مهم همکاری قزاقستان با ایران محسوب می‌شود. برای ایران نیز گسترش روابط تجاری با قزاقستان می‌تواند زمینه حضور پایدار ایران را هم در بازار آن کشور و هم در بازار کشورهای دیگر از جمله کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا فراهم کند.

در صورت فراهم‌شدن زیرساخت‌ها و رفع موانعی مانند مشکلات نقل‌وانتقال پول و رفع مشکلات صدور ویزای بلندمدت تجاری، بخش‌خصوصی دو کشور نیز می‌توانند در زمینه صادرات کالاهای صنعتی، خدمات فنی و مهندسی و همکاری‌های علمی و توسعه گردشگری همکاری‌های جدیدی را آغاز کنند.

البته در حال حاضر حجم مبادلات تجاری ایران و قزاقستان نسبت به ظرفیت های دو کشور چندان چشم گیر نیست و به گفته «هوشنگ محمدی» معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت جهاد کشاورزی ایران، در سال 2022 ارزش مبادلات ایران و قزاقستان به 528 میلیون دلار ارتقا یافت که در این بین، سهم صادرات ایران حدود 210 میلیون دلار و سهم صادرات قزاقستان 318 میلیون دلار بوده است.

این در حالی است که تهران و آستانه تجارت، سه میلیارد دلاری را در مناسبات اقتصادی دوجانبه هدف گذاری کرده اند که تحقق آن نیازمند رفع موانع در حوزه‌های مختلف است.

انتظار می رود در سفر نخست‌ وزیر قزاقستان به تهران توافقاتی با هدف رفع موانع تجاری و همچنین ارتقای سطح همکاری ها از جمله در حوزه حمل‌ونقل، خدمات فنی و مهندسی، ترانزیت، انرژی و مناسبات بانکی صورت گیرد.

نویسنده: حسن عقیقی

 117

بیشتر بخوانید:

نخست وزیر قزاقستان فردا به تهران می‌آید