ایران پرس- «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران و « یوسف بن علوی»  وزیر امور خارجه عمان، روز سه شنبه در تهران، در باره آخرین تحولات منطقه ای گفت و گو  کردند.

«یوسف بن علوی» وزیر امور خارجه عمان برای دومین بار ظرف دو هفته اخیر به تهران سفر کرده است.

این دیدار در حالی برگزار شد که وزیر امور خارجه ایران جمعه گذشته در سفری دیپلماتیک  در مسیر بازگشت از هند و در توقفی کوتاه در مسقط و دیدار و گفت وگو با همتای کانادایی، با یوسف بن علوی هم دیدار کرده بود.

نقش برجسته عمان در منطقه؛ این کشور را به یکی از طرف های نزدیک‌ و قابل اعتماد در رایزنی های منطقه ای با  جمهوری اسلامی ایران در منطقه بدل کرده است.

عمان  در فرآیند گفت وگوهای هسته ای و شکل گیری برجام ایفای نقش کرد و پس از آن نیز همواره یکی از طرف‌های مشورت و رایزنی ایران در زمینه مسائل منطقه ای بوده است. براین اساس روابط سیاسی دو کشور در بالاترین سطح قرار دارد. 

اکنون نیز دوموضوع  در مذاکرات تهران و مسقط ،به این دیدار اهمیت بیشتری داده است.

موضوع نخست؛ تشدید تنش ها در منطقه در پی اقدام تروریستی  اخیر امریکا  در عراق است.

امریکا در 3ژانویه در اقدامی تروریستی در نزدیک فرودگاه بغداد؛ در حمله ای هوایی با نقض حاکمیت کشور عراق، دو خودروی حامل سردار"قاسم سلیمانی" فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و "ابومهدی المهندس "و همرزمانشان را هدف موشک‌های خود قرار داد و این عزیزان را به شهادت رساند.

این اقدام تروریستی در حالی انجام شد که سردار سلیمانی به دعوت مقام های عراق به این کشور سفر کرده بود. ایران  در پاسخ نخست به این اقدام تروریستی  پایگاه "عین الاسد"، بزرگترین و مهمترین پایگاه امریکا یی ها درعراق را هدف حمله سنگین موشکی قرار داد .

موضوع دوم؛ سرنوشت برجام و برخورد منفعلانه و غیر منطقی تروئیکای اروپاست که برجام را در راستای اهداف امریکا تا نابودی کامل به پیش برده است.  

در قضیه خروج آمریکا از برجام ؛وزارت خارجه عمان، در بیانیه ای متفاوت از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس اعلام کرد، "سلطنت عمان تحولات تصمیم آمریکا را دنبال و همواره روابط دوستانه ای را برای حفط امنیت در منطقه ادامه خواهد داد".

با توجه به مجموعه این مولفه‌ها؛ مذاکرات وزرای خارجه ایران و عمان در تهران ادامه رایزنی های  سیاسی درچارچوب منافع مشترک؛ ثبات و امنیت جمعی در منطقه است. مسایل منطقه نشان می دهد که یک جانبه­ گرایی امریکا در تعارض با ثبات و امنیت جمعی در غرب آسیاست.

ادامه چنین رفتاری و حضور نظامی مداخله جویانه امریکا در منطقه پذیرفتنی نیست ،زیرا به زیان منافع همه کشورهای منطقه است. درچنین شرایطی مسقط سعی دارد با دیپلماسی چند جانبه  به حل بحران‌های منطقه کمک کند.

پیش از این هم؛ "سلطان قابوس" پادشاه فقید عمان در سفرش به تهران در ماه مارس 2019، پیشنهاد برگزاری یک کنفرانس جامع و فراگیر با حضور کشورهای ذی‌نفع را مطرح کرد. این نقش آفرینی از نگاه ایران همواره مثبت ومسوولانه ارزیابی شده است.

"حسین نوش‌آبادی"، سفیر سابق ایران در عمان با اشاره به مناسبات نزدیک تهران -  مسقط  و تاثیر گذار بودن این روابط بر ثبات منطقه‌ای می گوید: "نقش میانجی‌گرانه عمان در مسائل منطقه‌ای و رایزنی‌های سیاسی با ایران بر کسی پوشیده نیست.

عمان در چهار دهه گذشته همواره سعی کرده با لابی‌ها و رایزنی‌های خود در کاهش مناقشات و تنش‌های منطقه به ویژه حوزه خلیج فارس نقش برجسته‌ای داشته باشد و همواره به نقش خود به‌عنوان یک واسطه و میانجی در منطقه عمل کرده است."

عمان اکنون نیز با تکیه بر راهبردهای منطقه‌ای و با اتخاذ مواضع شفاف درصحنه سیاست خارجی، سعی دارد مانع از گسترش تنش در منطقه شود.

این سطح از روابط و تلاش در جهت حفظ  ثبات و امنیت، نشانه ی درک و فهم عمیق تهران و مسقط از دیپلماسی و کاربرد آن برای  رسیدن به منافع جمعی در منطقه است.118

نویسنده: نسرین خوئی

بیشتر بخوانید:

توسعه روابط دوجانبه، محور رایزنی وزرای خارجه ایران و عمان