سفر فلورنس پارلی Florence Parly وزیر دفاع فرانسه به حوزه خلیج فارس نیز در راستای این دو هدف به ویژه اعلام تشکیل ائتلاف دریایی اروپایی صورت گرفته است.
پارلی پس از شرکت در کنفرانس امنیتی منامه در بحرین ،روز یکشنبه 24 نوامبر راهی امارات شد. موضوع مهمی که پارلی در امارات بیان کرد، اعلام تشکیل ائتلاف دریایی اروپایی در خلیج فارس بود که مقر آن در پایگاه دریایی فرانسه در ابوظبی خواهد بود.
پارلی روز یکشنبه در پایگاه دریایی این کشور در ابوظبی گفت: «امروز صبح به صورت رسمی مقرر شد که مرکز فرماندهی این ائتلاف در خاک امارات باشد. افسران حدود 10 کشور شریک در ائتلاف دریایی اروپایی، در این مقر مرکزی حضور خواهند داشت.
متحدان اروپایی آمریکا با طرح واشنگتن در اوت 2019، برای تشکیل ائتلاف دریایی در خلیج فارس به بهانه تامین امنیت تردد کشتی ها در این منطقه مخالفت کرده و خود با همین بهانه تصمیم به ایجاد یک ائتلاف دریایی گرفتند.
از دیدگاه ایران حضور نظامی کشورهای فرامنطقه ای اعم از آمریکا و یا اروپا صرفا موجب افزایش ناامنی و بی ثباتی شده و کمکی به افزایش امنیت خلیج فارس نخواهد کرد.
بهانه اروپایی ها درباره تشکیل ائتلاف دریایی، حوادث اخیر در خلیج فارس مانند انفجار و آتش سوزی چند نفتکش بوده است.
ضمن اینکه اروپایی ها مدعی بودند که توقیف یک نفکش بریتانیایی از سوی ایران در ژوئیه 2019 بدون هیچ دلیلی صورت گرفته و به همین جهت در صدد برآمدند که با تشکیل به اصطلاح یک ائتلاف دریایی اروپایی در صدد حمایت از کشتی های خود و متحدان منطقه ای شان بر آیند.
در مقابل تهران ضمن رد اتهامزنی آمریکا و اروپا درباره نقض آزادی دریانوردی در خلیج فارس، پس از توقیف نفتکش بریتانیایی به دلیل نقض مقررات بین المللی در تنگه هرمز، اعلام کرد که مسوولیت اصلی حفاظت از این منطقه برعهده ایران و کشورهای همجوار در خلیج فارس است و اجازه نخواهد داد دیگران با حضور نظامی خود سرانه، ناامنی ایجاد کنند.
مساله دیگری که وزیر دفاع فرانسه درجریان سفر خود در کنفرانس امنیتی منامه مطرح کرد انتقاد از کاهش تعهدات نظامی آمریکا در غرب آسیا وآنچه که وی رها کردن این منطقه از سوی واشنگتن نامید بود.
پارلی با ادعای عقبنشینی عمدی و تدریجی آمریکا از منطقه اظهار داشت: این موضوع مدتی بود که مطرح شده، اما زمانی آشکار شد که پس از حمله شیمیایی 2013 در سوریه و بعد از آن و همچنین بعد از سرنگونی پهپاد آمریکا و حمله به تأسیسات نفتی عربستان ،جتهای جنگنده به پرواز در نیامده و در آشیانه ماندند.
در واقع فرانسه که ادعای انتقاد از رویکرد دولت ترامپ در قبال مسائل بین المللی را دارد از زبان وزیر دفاع این کشور، خواهان برخورد نظامی آمریکا با ایران شده است.
این مساله اساسا صداقت دولت امانوئل مکرون در باره تاکید بر لزوم گفتگوها با ایران برای حفظ برجام را زیر سئوال می برد.
گویا مقامات ارشد فرانسوی نمی دانند که یکی از دلایل مهم وضعیت کنونی منطقه ، خروج آمریکا از برجام در مه 2018 و به دنبال آن اعمال شدید ترین تحریم های یکجانبه علیه ایران به ویژه تحریم های نفتی بوده است.
اقدامات نظامی اخیر در زمینه استقرار نظامیان و تجهیزات جدید از جمله اعزام یک اسکادران هواپیمای جنگنده اف -35 به امارات و نیز ورود یک ناو هواپیمابر به خلیج فارس با ادعای پارلی در باره کاهش تعهدات نظامی آمریکا در منطقه ناهمخوان است.
وزیر دفاع فرانسه با اشاره به حوادث چند ماه اخیر در حوزه خلیج فارس تأکید کرده که زمان "احیای بازدارندگی" فرا رسیده است.
از دیدگاه وی یکی از موارد مهم این امر، تلاشهای فرانسه برای ایجاد یک نیروی تأمین امنیت دریایی به ریاست اروپاییها در خلیج فارس است.
در مقابل، ایران بارها تاکید کرده که امنیت خلیج فارس صرفا از طریق همکاری بین کشورهای این حوزه ودر چارچوب امنیت جمعی و بدون دخالت قدرتهای فرا منطقه ای قابل تامین است و مداخله های خارجی در این منطقه صرفا باعث افزایش ناامنی و افزایش سطح تنش ها خواهد شد.118
نویسنده: سيدرضا مير طاهر