«چانگ وانکوان» وزیر دفاع چین یکشنبه 19 مارس برای یک دیدار رسمی وارد سریلانکا شد و در ادامه به نپال نیز سفر می کند. قائم مقام فرمانده نیروی دریایی چین ، وزیر دفاع این کشور را در سفر به جنوب آسیا همراهی می کند. کشورهای این منطقه دارای مناسباتی متعارف با چین هستند.
در بیش از دو دهه گذشته، چین با ارایه کمک های مالی، اعطای وام های بلند مدت کم بهره و خدمات فنی -مهندسی برای برخی طرح های زیر بنایی در حوزه جنوب آسیا، زمینه را برای مشارکت گسترده تر دو جانبه فراهم کرده است. علاوه بر سریلانکا و نپال ، بنگلادش ، پاکستان ،بوتان و در راس آنها هند نیز با چین در زمینهای مختلف همکاری دارند.
طرح «یک کمربند -یک جاده» با هدف توسعه جاده ابریشم در نپال
چین در این سالها به صورت گسترده در بخش های فرود گاهی، جاده سازی و بنادرکشورهای حوزه سارک مشارکت داشته است واکنون چین در طرح «یک کمربند -یک جاده» با هدف توسعه جاده ابریشم در نپال سر مایه گذاری کرده است.
باستثنای هند، دیگر کشور های حوزه سارک، هنوز با توسعه به معنای عام فاصله دارند و در قالب کشور های توسعه نیافته، تلاش می کنند تا از مزیت همکاری با چین بهره مند شوند. اگرچه کشور های حوزه سارک دارای ذخایر نفت و گاز نیستند اما هر یک از این کشورها بنوبه خود پتانسیل هایی دارند که می تواند انگیزه ای برای حضور شرکت های چینی دراین کشورها باشد.
با این حال، سفر وزیر دفاع چین به سریلانکا و نپال طبعا همکاری نظامی دوطرف را به ذهن متبادر می کند، زیرا چین تلاش می کند با ایجاد بستر سازیهای اقتصادی، زمینه ها را برای تعامل نظامی فراهم کند. اجازه سریلانکا به یک زیردریایی چینی ویک فروند ناوجنگی این کشور برای پهلو گرفتن دربندرکلمبو در2014 از جمله نشانه های این همکاری محسوب می شود.
رزمایش های مشترک با هدف ارتقای سطح دانش نظامی
درعین حال اعلام شد که حاصل سفروزیردفاع چین به دوکشورعضو سارک، توافق این کشور ها برای انجام رزمایش های مشترک با هدف ارتقای سطح دانش نظامی بوده است. هدف دیگرچین از همکاری با کشورهای جنوب آسیا، نزدیک کردن دید گاه سیاسی - فرهنگی این کشورها با پکن در باره تبت و تحولات ناشی از فعالیت های بودیسم جدایی طلب در تبت است. چین دراین خصوص موفق به القای این موضوع شده است که مبارزه با بودایی های جدایی طلب در تبت، لطمه به همکیشان آنها دربوتان، نپال و یا سریلانکا نیست.
علاوه بر این چین در دوران بعد از جنگ سرد منافع خود را در جنوب آسیا در انطباق با شرایط پدیدار شده دنبال می کند و معتقد است که کوچک یا بزرگ بودن کشورها مهم نیست بلکه مهم، میزان تاثیر گذاری آنها در عرصه سیاسی و اقتصادی است.
اگرچه سیاست اعلامی چین برای حضور در این بخش از آسیا، تقویت روند ها و اجرای بر نامه های نظامی نیست اما همکاری چین با این کشورها در حد انجام رزمایش و کمک های لجستیکی چین به کشورهای این حوزه، طبعا نگرانی های هند را در پی خواهد داشت. دستکم همکاری چین با پاکستان عضو سارک، این نگرانی هند را بیش از پیش نشان داده است.118/111
بیشتر بخوانید:
تاکید بر گسترش روابط در حوزه انرژی در دیدار ظریف و وزیر اقتصاد سریلانکا+ویدئو
اعتراض مردم سریلانکا به اجاره بندری در جنوب این کشور به چین
گسترش همکاریهای نفتي ایران و سریلانکا