اردکانیان که ریاست ایرانی کمیسیون همکاریهای مشترک اقتصادی ایران و افغانستان را برعهده دارد، روز سه شنبه همچنین از توافق میان مقامات دو کشور مبنی بر برگزاری نشست ویژه ای در چابهار با حضور مسئولان اقتصادی ایران و افغانستان تا یک ماه آینده خبر داد.
منطقه آزاد تجاری - صنعتی چابهار یکی از مناطق آزاد هفتگانه ایران است که در راستای اهداف اقتصادی ایران در ساحل شهر چابهار و در حاشیه دریای عمان و اقیانوس هند ایجاد شده است.
در حال حاضر این بندر نقش مهمی در مراودات تجاری و اقتصادی ایفاء می کند. تمایل به همکاری منطقه ای برای سرمایه گذاری تجاری از طریق این بندر میان ایران و هند از سال 2003 آغاز شد و در نیمه دوم سال 2014، با امضای تفاهم نامه ای بین دو کشور توسعه یافت. درهمین راستا، موافقتنامه ترانزیتی سه جانبه ای نیز بین ایران، هند و افغانستان باهدف اتصال تجاری و ترانزیتی هند و افغانستان به کشورهای آسیای مرکزی به امضا رسید.
نقش بندر چابهار در تحولات ژئوپلتیکی منطقه
از دیدگاه تحلیلگران اقتصادی، بندر بزرگ چابهار با تجهیزات و تاسیسات پیشرفتهای که در آن به خدمت گرفته شده است، میتواند تحول ژئوپلتیکی عمیقی در منطقه ایجاد کند که علاوه بر هند و افغانستان، سایر کشورهای منطقه نیز از آن نفع برده و در آینده می تواند زمینه ساز شکلگیری بازار آسیایی مشترک شود.
«سوشما سوارج» وزیر امور خارجه هند در باره اهمیت و نقش اقتصادی این بندر گفته است، چابهار موجب تحول و توسعه در تجارت در منطقه خواهد شد و کشورهای منطقه را در حوزههای اقتصاد، سیاست، فرهنگ، تکنولوژی و خدمات به هم متصل خواهد کرد.
در سفر «عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان به تهران در ژانویه 2016 تفاهمنامه هایی در زمینههای اقتصادی، میان مقامات دو کشور به امضا رسید. در این اسناد همکاری، ایران و افغانستان بر گسترش فعالیتهای بانکداری، انرژی، استخراج معادن، کشاورزی، خدمات فنی و مهندسی و سایر زمینههای مورد علاقه تاکید کرده اند.
طرفین همچنین خواستار اتصال خطوط ریلی ایران و افغانستان به کشورهای آسیای مرکزی و چین برای ترانزیت کالا و مسافر از مسیر ترانزیتی بندرچابهار هستند.
با توجه به مجموعه این مولفه ها، رضا اردکانیان وزیر نیرو و رییس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و افغانستان درباره اهداف سفرش به افغانستان گفت: "در این سفر خطوط روشن توسعه همکاری اقتصادی دو کشور ترسیم خواهد شد."
«فرزاد رمضانی بونش» کارشناس مسائل افغانستان، می گوید: "با توجه به اینکه افغانستان تلاش دارد تا از طریق بندر چابهار ایران به بازار جهانی وصل شود، اکنون 2 کشور میتوانند با توجهی گستردهتر در مورد نقش چابهار در ترانزیت و واردات و صادرات در اقتصاد افغانستان به توافق برسند."
این رایزنی ها در حالی ادامه دارد که در چند روز اخیر تهران میزبان «سونگ تائو» Song Tao وزیر امور بین الملل حزب کمونیست چین نیز بوده است که با هدف توسعه مناسبات با ایران به تهران سفر کرد. در روزهای آینده تهران همچنین میزبان مقاماتی از هند نیز خواهد بود. این همکاریها قطعا سبب تقویت همگرایی های منطقهای می شود.
این رفت و آمدها که حاکی از تمایلات دو و چند جانبه برای توسعه همکاری های اقتصادی و سیاسی کشورهای منطقه با ایران است، در شرایطی است که آمریکا با تحریم های یکجانبه خود تلاش می کند ایران را در انزوای سیاسی و اقتصادی قرار دهد.
نویسنده: جمشید امین زاده
113/116
بیشتر بخوانید:
توسعه مناسبات اقتصادی ایران و افغانستان، محور رایزنیهای اردکانیان در کابل
ترسیم خطوط توسعه همکاری مشترک اقتصادی بین ایران و افغانستان
ورود اردکانیان به کابل