در این دیدار سران روسیه و چین به بررسی همه جانبه موضوعات کلیدی دوجانبه، منطقه ای و جهانی پرداختند.
پوتین در این دیدار، روابط نزدیک روسیه با چین را «بیسابقه» خواند. شی جین پینگ نیز گفت: "چین و روسیه از تلاش ها برای حفاظت از منافع اساسی خود در جهان حمایت می کنند."
روسای جمهوری روسیه و چین همچنین یک بیانیه مشترک میان دو کشور درباره ورود روابط بین الملل به یک دوره جدید و توسعه پایدار به امضا رساندند.
در این بیانیه آمده است: جهان هم اکنون شاهد تغییرهای گسترده ای است و بشریت نیز وارد دوره جدیدی از توسعه سریع و تغییرات گسترده می شود که فرآیندها و پدیده هایی همانند چندقطبی شدن، جهانی شدن اقتصاد، ساخت جامعه اطلاعاتی، تنوع فرهنگی و تغییر سیستم حکمرانی جهانی و نظم جهانی را در بر می گیرد.
روسیه و چین به عنوان دو قدرت بین المللی مهم در سال های اخیر گام های مهمی برای گسترش همکاری ها ونیز اتخاذ مواضع واحد علیه سیاست ها و اقدامات یک جانبه گرایانه آمریکا برداشته و خواهان اتخاذ رویکرد چند جانبه گرایی به عنوان مبنای نظم بین المللی جدید هستند.
مسکو و پکن معتقد هستند که تحولات بین المللی و واقعیات نظام جهانی موید گذار به سوی نظام چند قطبی است، در حالی که آمریکا به ویژه در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا با پافشاری بر حفظ نظام تک قطبی و تلاش برای ایفای نقش پلیس جهانی به دنبال اهداف و خواسته های خود از طریق یکجانبه گرایی بوده است.
مقامات ارشد دو کشور ضمن تاکید براین امر، خواهان توسعه هر چه بیشتر روابط دو جانبه و نیز افزایش همکاری ها بین قدرتهای نوظهور جهانی هستند که البته یکی از نمادهای آن گروه بریکس متشکل از روسیه، چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی است.
روابط گسترده روسیه و چین در زمینه های مختلف
روسیه و چین اکنون در زمینه های مختلف اقتصادی، تجاری، نظامی و امنیتی، تسلیحاتی، سیاسی و دیپلماتیک روابط گسترده ای برقرار کرده و در عین حال مشارکت دو کشور در سازمان ها و نهادهای منطقه ای و بین المللی مانند سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس نشان دهنده رویکردهای یکسان در باره لزوم تقویت همکاری های منطقه ای و جهانی به منظورحل و فصل مسائل ونیز مقابله با سلطه گری غرب واقدامات تهاجمی آمریکا درعرصه های مختلف است.
«ماتیو کرونیگ» عضو اندیشکده شورای آتلانتیک می گوید: "مسکو و پکن در زمینه مسائل استراتژیک به طور فزاینده ای در حال تطبیق دادن مواضع خود هستند."
مساله دیگری که در بیانیه مشترک سران روسیه و چین برآن تاکید شده تعهد دو کشور برای مقابله با هر گونه دخالت خارجی در امور کشورهای دارای حاکمیت به هر بهانه ای است. آنها از آمریکا خواستند که به ابتکارعمل تضمین های امنیتی روسیه پاسخ مثبت دهد و از طرح های خود برای استقرار موشک های میان برد و کوتاه برد در منطقه آسیا پاسیفیک و اروپا دست بکشد.
آمریکا ازدوره ترامپ با خروج از پیمان های کنترل تسلیحات مانند پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی ان اف) و پیمان آسمان های باز زمینه گسترش تسلیحات موشکی و هسته ای خود را فراهم کرده و اکنون در دوره زمامداری «جو بایدن» قصد استقرار موشک های هسته ای بالستیک و کروز کوتاه برد و میان برد را در دو منطقه حساس یعنی آسیا پاسیفیک و اروپا دارد.
قصد واشنگتن به اصطلاح مهار چین در منطقه آسیاپاسیفیک و روسیه در اروپای شرقی است. این اقدامات آمریکا صرفا به افزایش تنش ها و گسترش مسابقه تسلیحاتی در این دو منطقه انجامیده و روسیه و چین را وادار به اتخاذ اقدامات متقابل برای مقابله با اقدامات تهاجمی واشنگتن واداشته است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117