ایران پرس - «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا پیش از شرکت در نشست سران گروه بیست در شهر هامبورگ آلمان روز چهارشنبه پنجم ژوئیه عازم ورشو پایتخت لهستان شد.

رئیس جمهوری آمریکا در جریان سفر به ورشو ضمن سخنرانی در یکی از میادین بزرگ این شهر با رهبران دوازده کشور شرق و مرکز اروپا ملاقات می کند. این کشورها هر یک درکنار دریای بالتیک، آدریاتیک و سیاه قرار دارند. سران این کشورها با توجه به طرحها و برنامه ی لهستان و تغییرات روی داده در اتحادیه اروپا به خصوص پس از بحران اوکراین و تنش با روسیه و همه پرسی برگزیت در ورشو گردهم آمده اند. 

از سال 1972 در زمان رئیس جمهوری نیکسون روسای جمهور آمریکا ده سفر به لهستان انجام داده اند. اما سفر ترامپ به لهستان در این شرایط و پیش از اجلاس سران گروه بیست در هامبورگ سفر متفاوتی است. این سفر از اهمیت ویژه ای برای ترامپ و دولت راستگرا لهستان برخوردار است. بعد تبلیغاتی این سفر بسیار مهم است و محافل سیاسی و رسانه های اروپایی از نزدیک سفر ترامپ به لهستان و سخنان او را  رصد می کنند.

هم اکنون دهها هزار نفر از مخالفان سیاستهای ترامپ از طرفداران محیط زیست تا مخالفان جهانی شدن خود را آماده برای تظاهرات ضد آمریکایی در هامبورگ کرده اند. اما در لهستان دولت راستگرا استقبال پرشوری از ترامپ تدارک دیده است. این استقبال برای ترامپ مهم است. 

 سفر ترامپ به لهستان با توجه به تنشی که میان آمریکا و اتحادیه اروپا و اعضای محوری آن چون آلمان و فرانسه ایجاد شده است اهمیت زیادی دارد. دولت راست گرای لهستان در رعایت هنجارهای اتحادیه اروپا و حوزه های مختلف اقتصادی ، سیاسی و امنیتی با آلمان و فرانسه قدرتهای محور در اتحادیه اروپا چالشهای جدی دارد. حزب حاکم راستگرا قانون و عدالت با محدود کردن رسانه ها و افزایش اختیارات دولت در کنترل رسانه ها و نهاد قضایی هنجارهای اتحادیه اروپا را به چالش کشیده است.

دولت راستگرای لهستان همچنین از نوع برخورد و واکنش کشورهای محور دراتحادیه اروپا در چگونگی برخورد با روسیه ناراضی است و خواستار اعمال فشارهای سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی بیشتری در قبال روسیه است. همچنین ورشو از طرحهای آلمان برای وارادت بیشتر گاز از روسیه و کشیدن خط لوله نورد استریم 2 ناخشنود است. این سیاست آلمان مغایر سیاستهای لهستان برای کاهش وابستگی انرژی به روسیه است. 

خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) خلاء جدی را در فقدان رهبری جریان آتلانتیک گرا در اتحادیه اروپا ایجاد کرده است. کشورهایی مثل لهستان که از جانب روسیه و برتری  سیاسی و اقتصادی المان در اتحادیه اروپا نگران هستند در قطب جریان طرفدار نزدیکی به امریکا تحت رهبری بریتانیا قرار داشتند، اما با رای مردم این کشور به خروج از اتحادیه اروپا دسته بندیهای سیاسی در اتحادیه اروپا تغییر کرده است. «آندژی دودا» رئیس جمهوری لهستان به تازگی طرحی موسوم به «سه دریا» را مطرح  کرده است که هدف آن تلاش لهستان برای شکل دادن به دسته بندی جدیدی در اتحادیه اروپا تحت رهبری ورشو است.

دعوت از رهبران 12 کشور شرق و مرکز اروپا و در حاشیه سه دریای بالتیک ، آدریاتیک و سیاه برای سفر به ورشو و شرکت در نشست مشترکی با دونالد ترامپ در راستای همین طرح انجام شده است. لهستان می کوشد با نزدیکی به آمریکا قدرت مانور خود را در قبل فرآیند تصمیم سازی در داخل اتحادیه اروپا در مقابل آلمان و فرانسه افزایش بدهد. 

ترامپ نیز با توجه به مواضعی که در قبال پیمان تغییرات آب وهوا ، سیاستهای حمایت گرانه از کالاهای آمریکایی ، سیاستهای ضد مهاجرتی و در موضوع امنیت اروپا مطرح کرده شکاف عمیقی میان آلمان و فرانسه  قدرتهای محور در اتحادیه اروپا ایجاد کرده است . رئیس جمهوری آمریکا می کوشد از شکاف در داخل اتحادیه اروپا حداکثر بهره برداری را در شکل گیری دسته بندیهای جدید در اتحادیه اروپا و تحت فشار قرار دادن جریان اروپا محور در این اتحادیه بکند. سفر ترامپ به لهستان از این زاویه جای تامل بسیاری دارد. 112/114

بیشتر بخوانید:

اتحادیه دفاعی اروپا و نگرانی از آینده همکاری های نظامی اروپا و آمریکا

واشنگتن پست: مقایسه روابط اروپا و آمریکا در دوران اوباما و ترامپ

سفر ترامپ به اروپا و انتظارات متقابل دو سوی آتلانتیک/ تحلیل