«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در خصوص سفر پزشکیان به تاجیکستان گفت: "سی و سه سال پیش در چنین روزهایی، کمتر از ۴ ماه بعد از اعلام استقلال تاجیکستان، جمهوری اسلامی ایران که قبل از این نام خود را به عنوان اولین کشور شناسایی کننده دولت جوان تاجیکستان ثبت کرده بود، با اعزام سفیر و تأسیس سفارت، نام ایران را به عنوان اولین کشور صاحب سفیر نزد مردمان نجیب تاجیک ماندگار کرد."
روابط ایران و تاجیکستان روابطی خاص محسوب میشود زیرا دو کشور دارای زبان و فرهنگ مشترکی هستند.
اشاره پزشکیان در دیدار با «امامعلی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان به این موضوع که در تاجیکستان همه چیز برای ما آشنا است، و همچنین اشاره رحمان به این موضوع که به خانه خودتان خوش آمدید، به همین فرهنگ و زبان مشترک مربوط است.
اولین سفر خارجی رئیس جمهور چهاردهم ایران به تاجیکستان در سال ۲۰۲۵ میلادی، رویدادی تاریخی است و نشانهای از عزم رهبران دو کشور برای گسترش بیش از پیش روابط با تکیه بر اشتراکات و پیوندهای بینظیر دو ملت. بنابراین، میتوان گفت روابط جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان بیشتر بُعد فرهنگی دارد.
موضوع دیگر نیز این است که تاجیکستان با تهدید تروریستی مواجه است. گروه های تروریستی تاجیک جزو یکی از گروه های بسیار فعال در سوریه بودند که در جریان سقوط «بشار اسد» حضوری فعال داشتند.
بازگشت این گروهها و افراد به تاجیکستان میتواند تهدیدی جدی برای این کشور و همچنین ایران باشد. بنابراین، از سالهای گذشته تقویت روابط امنیتی دو کشور به عنوان یک اولویت در نظر گرفته شد.
سفر پزشکیان به تاجیکستان در شرایطی انجام شد که دو کشور بر لزوم تقویت و گسترش روابط در حوزه های مختلف تاکید دارند. مسعود پزشکیان در این زمینه گفت: "ارتباطها میان دو کشور می تواند خیلی قویتر شود. در تمام زمینههای اقتصادی، علمی، فرهنگی و سیاسی می توانیم روابط گذشته خود را قویتر و محکمتر کنیم. به یکدیگر می توانیم در توسعه و رشد در همه زمینه ها کمک کنیم."
پس از مذاکرات روسای جمهوری ایران و تاجیکستان، ۲۳ تفاهمنامه در زمینههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، آموزشی، حمل و نقل، گمرک، بازرگانی، دامپزشکی و... بین مقامات دو کشور امضا شد. امضای این توافق ها در حالی است که طبق دادههای رسمی روابط تجاری بین کشور در سطح 250 میلیون دلار افزایش یافته که سطح اندکی است.
سهم ایران از کل بازار واردات تاجیکستان تنها ۳.۵ درصد است. در مقابل تاجیکستان در جایـگاه بیسـت و سـوم شریک تجـاری ایران به شمار می آید.
«سلطان جعفرزاده» رئیس کمیته سرمایه گذاری دولت تاجیکستان گفت: این سندها نیرویی تازه به مناسبات دو کشور میبخشد و باعث توسعه رفت و آمدهای هیات های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی به تاجیکستان میشود. «ذوقی ذوقی زاده» وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان هم گفت: "دولت تاجیکستان علاقهمند است ایران به رتبه اول به عنوان شریک تجاری تاجیکستان تبدیل شود."
117
بیشتر بخوانید:
آغاز مذاکرات روسای جمهوری ایران و تاجیکستان
محفل شعر و ادب ایران و تاجیکستان در شهر دوشنبه
رئیس جمهور ایران وارد تاجیکستان شد
پزشکیان: توسعه و تقویت روابط با همسایگان را با قدرت پیگیری میکنیم