ایران پرس- مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا سفر خاورمیانه‌ای خود را از سه‌شنبه آغاز کرده است.

وزیر خارجه آمریکا تا 15 ژانویه 2019 از اردن، مصر، بحرین، امارات عری متحده، قطر، عربستان‌سعودی، عمان و کویت دیدار می‌کند.

پمپئو در آغاز این سفر در پیامی در صفحه توئیتر نوشت: به منظور ارسال پیام واضحی به دوستان و شرکایم در خاورمیانه مبنی بر اینکه آمریکا به این منطقه، شکست داعش و مقابله با فعالیت‌های ثبات‌زدای ایران متعهد است، راهی خاورمیانه شدم.

سفر دوره‌ای پمپئو در برهه کنونی با توجه به مسائلی که آمریکا در منطقه با آنها مواجه بوده از اهمیت زیادی برخورداراست.

یکی از مهمترین مسائلی که وی باید به آن بپردازد، آینده روابط آمریکا و عربستان سعودی با توجه به ادامه بحران قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار معترض سعودی است که در دوم اکتبر 2018 در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید و به اذعان سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) «محمد بن سلمان»، ولیعهد و حاکم واقعی عربستان نقش اصلی را با دستور این اقدام فجیع داشته است.

این مساله در عرصه سیاست داخلی آمریکا دردسرهای زیادی برای دونالد ترامپ، رئیس جمهور فراهم کرده و سنا مصوباتی در زمینه اعمال مجازات رژیم سعودی و نیز پایان دادن به نقش واشنگتن در جنگ یمن داشته است.

اکنون پمپئو در سفر به عربستان باید «بن سلمان» را درباره تداوم حمایت واشنگتن از وی مطمئن سازد. به رغم محاکمه عوامل قتل خاشقجی در عربستان، اما از دیدگاه بسیاری از تحلیلگران و حتی مقامات واشنگتن این یک اقدام نمایشی و ظاهری است.

به گفته حسن البراری کارشناس سیاسی اردنی در مصاحبه شبکه ماهواره‌ای الجزیره: حتی دولت آمریکا که از محمد بن سلمان حمایت می‌کند از روند محاکمه متهمان قتل خاشقجی در عربستان انتقاد می‌کند، زیرا معتقد است این محاکمه کمترین شفافیت و صداقت را هم‌دارا نیست.

بدین‌ترتیب پمپئو در سفر به ریاض تلاش خواهد کرد‌، مقامات ارشد سعودی را به سرعت دادن در روند رسیدگی به پرونده قتل خاشقچی تشویق کند تا این رژیم بتواند به محافل بین‌المللی و افکار عمومی جهان توضیحی قانع کننده درباره قتل خاشقجی دهد.

مساله دیگری که پمپئو در این سفر دنبال می‌کند اطمینان دادن به متحدان منطقه‌ای واشنگتن درباره تداوم  سیاست کنونی آمریکا مبنی بر تعهد به ادامه حضور در منطقه و مقابله با ایران است‌.

هر چند پمپئو ادعا کرده که با وجود خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، واشنگتن همچنان به سیاست منطقه‌ای خود و مبارزه با داعش پایبند است. با این حال؛ این ادعاها باعث کاهش نگرانی شرکای آمریکا نشده است.

دراین راستا، یکی از اهداف مهم وزیر خارجه آمریکا از سفر منطقه‌ای خود، رایزنی و ایجاد هماهنگی‌های لازم برای تداوم همکاری عربستان سعودی و اسرائیل به عنوان مهمترین متحدان منطقه‌ای واشنگتن، پس از عقب‌نشینی آمریکا از سوریه برای مقابله با ایران است.

آمریکا همواره از سیاست‌های منطقه‌ای تهران انتقاد کرده و حمایت ایران از جنبش‌های ضد صهیونیستی مانند جنبش حزب الله و حماس را به مثابه حمایت از تروریسم قلمداد کرده است.

پمپئو در گفت وگو با شبکه تلویزیونی سی ان بی سی، ضمن تکرار اتهام‌‌زنی‌های همیشگی مقامات واشنگتن علیه ایران اعلام کرد: خروج نظامیان آمریکایی از سوریه به منزله توقف مأموریت مقابله با گسترش نفوذ ایران در خاورمیانه نیست. این فعالیت‌ها باقی می‌مانند و هیچ تغییری در آنها ایجاد نمی‌شود.  

به رغم ادعاهای گزاف وزیر خارجه آمریکا که تلاش کرده تا نقش و نقوذ منطقه‌ای ایران را امری منفی جلوه دهد‌، اما اکنون حتی متحدان اروپایی واشنگتن نیز بر اهمیت نقش ایران در ثبات خاورمیانه اذعان می‌کنند.

در عین حال، جهان اکنون به خوبی از رویکرد براندازانه آمریکا در قبال ایران که ناشی از کینه‌توزی آن به دلیل ایستادگی تهران در برابر خواسته‌های زیاده‌طلبانه و مداخله‌گرانه واشنگتن در قبال ایران و منطقه بوده، به خوبی آگاه است.

ضمن اینکه سیاست‌های منطقه‌ای واشنگتن و متحدان منطقه‌ای آن نیز تاکنون با شکست‌های فاحشی ازجمله در سوریه ویمن مواجه شده است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

141/120

بیشتر بخوانید:

 بغداد و همه خاورمیانه علیه آمریکا، خاورمیانه پسا آمریکایی/تحلیل

تاکید پمپئو بر تداوم سیاست منطقه ای آمریکا/ تحلیل