ایران پرس- «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه، روز پنج شنبه در آنکارا اوضاع منطقه و همکاری دو جانبه را بررسی می کنند.

سفر پوتین به ترکیه در راستای گسترش همکاری های دو جانبه بین مسکو و آنکارا و نیز رایزنی در باره مسائل مهم منطقه ای و بین المللی صورت می گیرد.

به گفته دیمیتری «پسکوف» سخنگوی کرملین ، ترکیه و روسیه به طور تنگاتنگ با یکدیگر همکاری می کنند و سفر پوتین به آنکارا  نیز در راستای منافع این کشور است. پس از بروز تنش بی سابقه در روابط روسیه و ترکیه  در پی سرنگونی جنگنده روسی از سوی هواپیمای ترک در نوامبر 2015 که منجر به اعمال تحریم های گسترده از سوی روسیه علیه ترکیه شد و در نهایت با سفر «رجب طیب اردوغان» به روسیه و عذر خواهی رسمی وی از «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه و پرداخت غرامت خاتمه یافت ، اکنون شاهد ظهور دوره ای جدید در روابط مسکو و آنکارا هستیم.

روابط روسیه و ترکیه دارای ابعاد بسیار گسترده ای است که از جمله می توان به روابط تجاری و اقتصادی گسترده مسکو و آنکارا  فعالیت شمار قابل توجهی از شرکتها و اتباع ترک در روسیه، همکاری در زمینه انرژی بویژه آغاز ساخت خط لوله گازی ترکیش استریم، مشارکت روسها در پروژه های مهم ترکیه از جمله ساخت اولین نیروگاه هسته ای ترکیه، صادرات گسترده محصولات ترکیه به روسیه و نیز سهم قابل توجه روسها در صنعت گردشگری ترکیه اشاره کرد.

به گفته شعیب بهمن کارشناس مسائل اوراسیا، روس‌ها تمایل دارند تا در حوزه اقتصادی مناسبات خود را با ترکیه گسترش دهند. درعین حال ترکیه مشتاق آن است تا از دستاوردهای تکنولوژی نظامی روسیه استفاده کند که نماد آن انعقاد قرارداد خرید سامانه «موشکی اس -400» به ترکیه  در اوایل سپتامبر2017 است. پسکوف در واکنش به انتقادات غربی ها از این قرار داد تسلیحاتی، تاکید کرد همکاری نظامی بین دو کشور براساس قوانین بین المللی است و ضد هیچ کشور سومی نیست، بنابر این هیچ طرفی حق ندارد از روسیه و ترکیه به سبب این همکاری مشترک انتقاد کند. 

اکنون با بهبود قابل توجه روابط روسیه و ترکیه، مسکو با موافقت با فروش سامانه موشکی اس -400 در واقع به همراهی آنکارا در سیاستهای منطقه ای آن پاداش می دهد. در واقع مشارکت فعال ترکها در مذاکرات آستانه در راستای حل و فصل سیاسی بحران سوریه بویژه شکل گیری مناطق کم تنش در آن کشور، تمایل دولت آنکارا برای گسترش همه جانبه روابط خود با مسکو و نیزهمسویی مواضع دو کشور در قبال برخی دیگر از مسائل منطقه ای مانند بحران قطر، باعث شده تا  نه فقط میزان و سطح رایزنی های دو کشورافزایش پیدا کند، بلکه منجر به ارتقای سطح همکاری های دو جانبه نظامی وامنیتی مسکو آنکارا نیز شده است.

با این حال نمی توان این مساله را نادیده گرفت که تمایل آشکار آنکارا برای گسترش روابط با مسکو ، تا حدی در واکنش به روند فزاینده اختلافات  آنکارابا شرکای سنتی غربی خود بویژه اتحادیه اروپا و نیز آمریکا است. ترکیه دیگر چندان امیدی به عضویت در اتحادیه اروپا و یا دریافت کمکهای غرب اعم از اروپا و آمریکا ندارد.

در عین حال ترکها به دنبال آن هستند تا خلاء های موجود درعرصه های مختلف اقتصادی ، تجاری و نظامی خود را  از طریق توسعه روابط با روسیه پر کنند .بدین ترتیب می توان پیش بینی کرد که گسترش و تعمیق روابط مسکو و آنکارا کماکان ادامه پیدا خواهد کرد.118/112

سيدرضا مير طاهر 

بیشتر بخوانید:

قرارداد تسلیحاتی مهم ترکیه و روسیه/ ویدئو

نگرانی آمریکا از اقدام احتمالی ترکیه در خرید سامانه موشکی از روسیه