آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل روزهای جمعه و شنبه در ترکیه با مسوولان این کشور درباره تحولات منطقه از جمله بحران سوریه رایزنی کرده و قرار است ادامه رایزنیهای خود را در منطقه غرب آسیا از عربستان سعودی شروع کند.
آنتونیو گوترش در نخستین روز کار رسمی خود در سمت دبیرکلی سازمان ملل گفته بود اولویت کاری وی کمک به میلیونها مردمی است که در درگیری و خشونتها در نقاط مختلف دنیا گرفتار شدهاند. گوترس همچنین اعلام کرده بود پیشرفت و رفاه در جهان نیازمند وجود صلح و آرامش است.
برنامه سفر آنتونیو گوترش به منطقه غرب آسیا با اولویت رایزنی در عربستان با دغدغههای وی همخوانی ندارد، چون سیاستهای ریاض صلح و امنیت منطقهای و جهانی را به مخاطره انداخته است. عربستان به عنوان کشوری که تلاش دارد خود را محور رایزنیهای منطقهای معرفی کند، نقشی آشکار در تشدید ناامنی در منطقه خاورمیانه دارد و امروز این ناامنی پایتختهای اروپایی را هم در بر گرفته است.
علاوه بر حمایت آشکار عربستان سعودی و قطر از تروریسم در سوریه و فرسایشی کردن بحران این کشور، ریاض با همکاری واشنگتن و لندن از مارس 2015 عملیات توفان قاطعت را در یمن شروع کرده است. برآیند این عملیات تجاوزکارانه، نقض گسترده حقوق بشر و جنایت علیه بشریت در یمن است که سازمان ملل به عنوان منادی صلح و امنیت جهانی، در قبال تحرکات عربستان مسوولیت ویژه دارد.
رسالت و وظیفه ذاتی سازمان ملل حفظ صلح و امنیت جهانی است که تعلل در عمل به این رسالت در دوران دبیرکلی بان کی مون، مورد انتقاد افکار عمومی جهان قرار گرفت و اکنون گوترس بر خلاف مواضع اعلامی خود در مسیری حرکت میکند که بانی کی مون در مدت 10 سال ماموریت خود کاری از پیش نبرد.
رویکرد سازمان ملل در قبال تحولات جهانی، برگرفته از نفوذ سیاسی و مالی کشورهایی است که خود بخشی از مشکلات جهانی هستند و این نگرش سبب شد عربستان در دوران بان کی مون، از فهرست نقض حقوق کودکان در زمان جنگ خارج شود و اکنون سفر دبیرکل جدید سازمان ملل به عربستان به عنوان نخستین مقصد در غرب آسیا پس از روی کار آمدنش، در ادامه راه بان کی مون قابل ارزیابی است.
عربستان خاستگاه تروریسم بوده و تفکر وهابیت، نشر دهنده این پدیده شوم است که امروز علاوه بر سوریه، عراق و افغانستان، کشورهای اروپایی را هم به محلی برای خودنمایی تروریستهای مورد حمایت عربستان قرار داده است.
همزمان حملات عربستان به یمن با حمایت آمریکا و انگلیس و استفاده از سلاحهای ممنوعه در کشتار یمنیها، بیش از پیش مسوولیت دبیرکل جدید سازمان ملل را نزد افکار عمومی مورد توجه قرار داده است.
تداوم نگاه سیاسی در دوران فعالیت آنتونیو گوترس، انتظارها از سازمان ملل به عنوان حافظ منافع ملتها را به حاشیه خواهد برد و برآیند این رویکرد، همچنان کشتار مردم مظلوم یمن، گسترش تروریسم و استفاده ابزاری از حقوق بشر برای پیشبرد اهداف از پیش تعیین شده است.113/112
بیشتر بخوانید:
تلاش عوامل غرب و عربستان در یمن جهت تجزیه یمن/ تحلیل
هشدار سازمان ملل درباره وخامت اوضاع یمن