ایران پرس- قیمت نفت در بازارهای بین المللی در چند ماه اخیر با توجه به دو عامل یعنی شیوع ویروس کرونا که باعث کاهش تقاضا برای نفت شد و نیز بروز جنگ قیمت‌های نفت بین عربستان سعودی و روسیه با سقوط بی سابقه ای مواجه شده است.

به رغم توافق اخیر اوپک پلاس برای کاهش 10 میلیون بشکه ای تولید نفت که امیدها برای افزایش بهای طلای سیاه راموجب شده بود اما روند نزولی بهای نفت ادامه یافته است.

این خبری بسیار بد برای شرکتهای تولید کننده نفت شیل در آمریکا محسوب می شود.

روز یکشنبه نفت خام آمریکا در بازارهای جهانی با سقوط 20 درصدی رو‌به‌رو شد و به کمتر از 15 دلار در هر بشکه رسید.این سقوط شدید قیمت که در میانه بحران شیوع کرونا رخ داده است، پایین‌ترین قیمت نفت خام آمریکا طی نزدیک به یک دهه گذشته است.

در عین حال قیمت نفت به پایین‌ترین میزان طی 18 سال گذشته رسیده و در بازارهای آسیایی با پایین‌ترین قیمت در نزدیک به دو دهه اخیر معامله شد.

این کاهش قیمت در حالی رخ می‌دهد که به نظر می‌رسد توافق هفته گذشته تولیدکنندگان عمده بر سر کاهش میزان تولید، تاثیر چندانی روی میزان تقاضا در بازارها نداشته است.همچنین افرایش نگرانی از کاهش فضای انبار کردن نفت استخراج شده، در این کاهش قیمت تاثیر داشته است.

با توجه به اینکه "دونالد ترامپ" بارها درباره استقلال نفتی آمریکا به دلیل افزایش قابل توجه تولید نفت شیل در این کشور سخن سرایی کرده است، اکنون با کاهش بی سابقه بهای نفت آمریکا ، دیگر ادامه تولید نفت شیل توجیه اقتصادی نداشته و با تداوم وضعیت کنونی این شرکت ها ناچار مسیر  ورشکستگی را  طی خواهند کرد.

اولین شرکت نفتی ایالات متحده که پس از سقوط قیمت های نفت خام ورشکست شد، شرکت "ویتینگ پترولیوم" بود که به استخراج معادن نفت شیل در داکوتای شمالی می پرداخت.

سقوط قیمت در بازار می‌تواند باعث رکورد اقتصادی در ایالت‌هایی نظیر تگزاس و داکوتای شمالی شود.به گفته "آمریتا سن" کارشناس ارشد مؤسسه انرژی اسپکتس: آمریکا در این مسیر از چند جهت آسیب جدی خواهد دید و تولید کنندگان نفت شیل به شدت خسارت می‌بینند.

پس از برهم خوردن توافق اوپک پلاس که طی آن روسیه و عربستان سعودی در مورد کاهش تولید به توافق نرسیدند، قیمت نفت  50 درصد کاهش یافت و بهای نفت پایه آمریکا یعنی وست تگزاس اینترمدیت  WTI که قبل از شروع جنگ قیمت  بین مسکو و ریاض در روز 6 مارس به قیمت بشکه ای 45 دلار معامله می شد،  از اول آوریل به 20 دلار رسید.

با این حال حتی توافق اخیر اوپک پلاس که با فشار دولت ترامپ حاصل شد نیز نتوانست از ادامه سقوط بهای نفت جلوگیری کند و بدین ترتیب نفت آمریکا به کمتر از بشکه ای 15 دلار کاهش یافته است که به هیچ عنوان برای شرکت های نفت شیل صرفه اقتصادی ندارد و بدین ترتیب تداوم فعالیت آنها با آینده ای تاریک مواجه است.

آمریکا از سال 2018 به بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل شد. کما اینکه در مارس 2020 با وجود کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی، آمریکا 13 میلیون بشکه نفت خام تولید کرد.

"دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا به رغم اینکه به منظور کسب رای آمریکایی ها در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 به دنبال کاهش بهای نفت و در نتیجه ارزانتر شدن بنزین بود، با این حال به خوبی با زیان های ناشی کاهش لجام گسخته بهای نفت به ویژه ورشکستگی شرکتهای تولید کننده نفت شیل آگاه بود و با توجه به اینکه  ایالات متحده می‌تواند متضرر اصلی جنگ نفتی کنونی باشد در پی میانجیگری میان مسکو و ریاض برآمد.

به گفته کارشناسان بازار نفت،  در برهه کنونی معاملات واقعی در آمریکا به بهای بشکه ای 10 تا 15 دلار بسته می شوند و در برخی موارد، شرکت های نفتی به دلیل کمبود انبار، حتی  به مشتریان پول پرداخت می کنند تا نفت را حتی مجانی ببرند.

"اسکات شفیلد" مدیر مؤسسه پایونیر نچرال ریسوریز":‌در صورتی که قیمت نفت پایین بماند احتمالا طی دو سال آینده 50 درصد از شرکت‌های نفت شیل آمریکایی ورشکست خواهند شد.  از میان رفتن ظرفیت تولید نفت شیل در آمریکا موجب وابستگی دوباره واشنگتن به نفت وارداتی خواهد شد.

ترامپ قبلا مدعی شده بود که آمریکا دیگر "به نفت غرب آسیا احتیاجی ندارد"،درحالی که با ادامه روند کنونی در عرصه نفت که موجب ورشکستگی شرکتهای تولید کننده نفت شیل خواهد شد چشم‌اندازی دیگر در برابر آمریکا متصور نیست.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

117/118

بیشتر بخوانید:

توافق نهایی اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت/ تحلیل

توافق نهایی در "اوپک‌ پلاس" برای کاهش 9.7 میلیون بشکه‌ای تولید نفت

توافق اوپک و روسیه برای کاهش 10 میلیون بشکه ای نفت/ تحلیل