جو بایدن درباره از بین رفتن دموکراسی آمریکایی در صورت انتخاب دوباره ترامپ هشدار داده است. بایدن، دونالد ترامپ و هوادارانش را به «خشونت سیاسی» متهم کرد و گفت: "رئیس جمهوری سابق ایالات متحده حاضر است برای بازگشت به قدرت، دموکراسی را قربانی کند."
بایدن به مناسبت سالگرد حمله هواداران ترامپ به ساختمان کنگره گفته است: "ستاد انتخاباتی ترامپ دغدغه گذشته را دارد، نه آینده. او مایل است که دموکراسی ما را قربانی کند و خودش به قدرت برسد."
در مقابل ترامپ به حملات لفظی جو بایدن پاسخ داد و رئیس جمهوری ایالات متحده را «متقلب» خواند و وی را به «بیکفایتی، فساد، ضعف و ناکامی» متهم کرد.
ترامپ روز جمعه در سخنانی در ایالت آیووا گفت: "سابقه بایدن در ضعف، بیکفایتی، فساد و ناکامی شکسته نشده است. به همین دلیل است که جوبایدن متقلب امروز در پنسیلوانیا کارزاری رقتانگیز و هراسافکنانه به راه انداخت."
حمله ۶ ژانویه ۲۰۲۱ به ساختمان کنگره آمریکا از سوی گروهی از حامیان دونالد ترامپ شکل گرفت. این حمله، جلسه مشترک کنگره را که برای تأیید نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ تشکیل شده بود، مختل کرد.
ترامپ که انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 را به رقیب دموکرات خود، جو بایدن، باخته بود، با ادعای تقلب در آن ، با تحریک هواداران و حامیان خود برای اعتراض به نتیجه این انتخابات، در شکل دادن به حادثه 6 ژانویه نقشی اساسی ایفا کرد.
ترامپ به عنوان رئیس جمهور مستقر که به اصطلاح وظیفه حفاظت از نظام سیاسی آمریکا را بر عهده دارد، این نظام را فاسد خواند و اساسا نظام رای گیری آمریکا را زیر سئوال برده و با تاکید بر وقوع تقلب گسترده در آن، از طریق فراخوان هواداران خود و تشویق آنها به شورش وحمله به کنگره عملا شبه کودتایی را با هدف برهم زدن فرایند قانونی انتخاب جو بایدن سامان داد.
در جریان این یورش، پنج نفر کشته شدند و کنگره به طور موقت دچار هرج و مرج شد. با این حال، مهاجمان در هدف خود برای تصاحب نتایج کالج انتخاباتی یا به گروگان گرفتن هر یک از سیاستمداران ارشد ایالات متحده شکست خوردند.
اداره تحقیقات فدرال (اف.بی.آی) و سایر سازمانهای مجری قانون حادثه 6 ژانویه را یک اقدام تروریستی داخلی خواندند. ترامپ به دلیل اظهاراتش پیش از حمله به ساختمان کنگره و تحریک هواداران، از سوی دموکراتها استیضاح شد، ولی این استیضاح کاری از پیش نبرد و سنا در نهایت ترامپ را تبرئه کرد.
با این حال وزارت دادگستری آمریکا به طور جدی پس از این حادثه به پیگرد و محاکمه عاملان این حادثه پرداخته است. با گذشت سه سال از حمله به کنگره آمریکا در ششم ژانویه ۲۰۲۱ تاکنون بیش از هزار نفر در این پرونده متهم شده اند.
حادثه کنگره،آغازی بر عصر پسا آمریکا و فراموشی الگو و ارزشهای آمریکایی در زمینه دموکراسی
حادثه کنگره به منزله آغازی بر عصر پسا آمریکا و فراموشی الگو و ارزشهای آمریکایی به ویژه در زمینه دموکراسی است. در عین حال حادثه کنگره نماد پدیده ای غیر قابل انکار در داخل آمریکا یعنی شکاف روز افزون بین محافظه کاران و دموکراتها درسطح نخبگان وشکاف دو قطبی در داخل جامعه آمریکا است. هنوز هم بین دموکراتها و جمهوری خواهان در باره دلایل شکل گیری این حادثه و طرف مقصر در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد.
در عین حال حادثه حمله به کنگره در 6 ژانویه 2020 باعث شده تا تحلیلگران درباره خطر بسیار واقعی جنگ داخلی در آمریکا هشدار دهند، احتمالی که چند سال پیش غیرقابل تصور به نظر میرسید.
«باربارا والتر» استاد علوم سیاسی آمریکایی با اذعان صریح به اینکه تصور وجود نظام دموکراتیک به معنی واقع آن در کشورش یک تصور اشتباه است، هشدار داده است که ایالات متحده با سرعت شگفت انگیزی بسوی بی ثباتی، جنگ داخلی و کودتای احتمالی پیش می رود.
در عین حال حادثه 6 ژانویه 2021 بر انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا سایه پررنگی انداخته است. با توجه به نقش آشکار ترامپ در حادثه 6 ژانویه، وزیر داخله ایالت «مین» اخیرا نام ترامپ را از برگههای رایگیری در انتخابات داخلی این ایالت حذف کرد. پیش از آن ایالت کلرادو نیز نام ترامپ را از برگههای رای حذف کرده بود.
دیوان عالی آمریکا روز جمعه اعلام کرد: درباره حذف نام ترامپ یا بازگرداندن نام وی به برگههای رای تصمیمگیری خواهد کرد.
نکته قابل توجه افزایش قابل توجه تهدیدات علیه مقامات انتخاباتی در این دو ایالت پس از رد صلاحیت ترامپ است که واکنش دولت فدرال را برانگیخته است.
«مریک گارلند» وزیر دادگستری آمریکا نسبت به افزایش تهدیدها علیه مقامهای دولتی این کشور ابراز نگرانی کرده و آن را «غیرقابل قبول» خوانده است.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
نام ترامپ از برگههای رأی ایالت «مِین» هم حذف شد